Nejdůležitější orgán – střeva. Jak na průjem či zácpu
top of page

Nejdůležitější orgán – střeva. Jak na průjem či zácpu

Tenké a tlusté střevo významně ovlivňují stav celého organismu, včetně půvabu pleti. Střeva jsou nejen zažívacím orgánem, ale také největším imunitním orgánem člověka. Nachází se v nich miliony bílých krvinek. Střevo samozřejmě funguje i jako vylučovací a transportní orgán.


Porucha střevního systému pak má vliv na celý organismus. Proto je dobré udržovat stav střevní mikroflóry v pořádku. Jakmile se ve střevech tvoří příliš mnoho jedovatých látek, propouští je střevní stěny zpět do krve a tím zatěžují játra. Jakmile jsou játra přetížena, jedovaté látky zaplaví celý organismus.


Tělo se snaží jedovaté látky vyloučit tím, že je uloží do tkání a dochází pak k různým potížím a chronickým onemocněním. Řešením je pomoc játrům s odvodem škodlivin a vyřešení střevního prostředí. Jakmile se podaří dostat játra opět do kondice a normalizovat bakteriální flóru, organismus se začne opět navracet do rovnováhy.

Střevům prospívá strava s vysokým obsahem zbytkových částí, mezi které patří celozrnné obiloviny, zelenina, luštěniny, klíčky apod. Při péči o střeva je třeba pečovat také o plíce (které jsou jejich párovým orgánem) a o játra, protože přetížená játra intoxikují střeva.


Pokud dochází k průjmům, je vhodné zařadit do jídelníčku vývary z rýže a ječmene, ostružinovou šťávu, česnek, švestičky umeboshi, slunečnicová semínka i yam. Při chronickém průjmu pomáhá mrkev a pohanka.


U zácpy je třeba rozlišit, zda se jedná o zácpu z nedostatku, či z nadbytku. Zácpu z nadbytku způsobuje horkost a stagnace jater. Vhodné jsou čaje z kořene dřišťálu a rebarbory (bývá používána i pro léčbu zánětu slepého střeva) i pampelišky, který se kombinuje s lékořicí.


Zácpa z nedostatku je zapříčiněna nedostatkem jinových tekutin a krve. Zácpa z nedostatku se léčí dlouhodoběji. Důležité je konzumovat proso, rýži, mořské řasy, červenou řepu, sýry a vepřové maso.


Mezi projímavé byliny patří černá sezamová semínka, semena lnu a jitrocele indického. Z potravin je projímavé zelí, papája, hrášek, kokos, batáty, chřest. Zklidňující jsou lněná semínka. Střeva lubrikuje špenát, banány, hrušky, med, broskve, ořechy, květák, jablka apod. Růst mikroflóry podporuje kyselé zelí, jogurty, mikrořasy, pasta miso atd.

Jak pomoct játrům a střevům jsme psali v dalších textech, najdete je v kategorii Články.


Velmi přínosná je pro střeva houba shiitake, která také svědčí i játrům.


Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme – nekopírujte je. Děkujeme.


Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, nebo telefonicky 608770506. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde. (TČM diagnostika, fytoterapie, dietetika, akupresura, tuina, shiatsu, neurolingvistické programování psychiky NLP atd.)


Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Stejně tak ani bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

bottom of page