Klíčky vás osvěží i ochladí

Za kuchyňským oknem se dají pěstovat nejen bylinky nebo jedlé květy, ale mimo jiné i klíčky. Ve speciálních miskách dobře vypadají a dochutit s nimi můžete téměř každý pokrm. Nejen, že mu dodají chuť, ale přinesou vám i spoustu živin.

Klíčky jsou mimořádným zdrojem snadno vstřebatelných vitamínů, enzymů, volných mastných kyselin i aminokyselin. Jsou zásadotvorné, pročišťují a obvykle chladí a zbavují nadbytku. Nejvhodnější jsou na jaře (v době, kdy je třeba zbavit tělo škodlivin) a v teplém podnebí. Jejich přehnané užívání může oslabit trávení. V omezeném množství se ale hodí prakticky pro každého, včetně dětí. Klíčky jsou také ideální pro starší osoby, protože při procesu klíčení se rozkládají tuky, bílkoviny a škroby do snadno stravitelné podob. Obsah nukleových kyselin (RNA a DNA) se podle Paula Pitchforda můře při procesu klíčení až zdvojnásobit.

Pokud osoba nevykazuje známky horka a nadbytku, je lepší klíčky před konzumací krátce podusit v páře.

Naklíčit si můžete nejrůznější druhy luštěnin, obilovin i semena dalších rostlin. Mezi nejoblíbenější patří fazole mungo. Jsou křupavé, oblíbené pro svěží chuť. Oblíbená je také naklíčená čočka hnědá i červená, fazole adzuki, hrách. Vyzkoušet můžete také vojtěšku, pohanku, špaldu nebo oves. Další variantou jsou slunečnicová a lněná semínka.

Pro pohodlné klíčení se vyplatí pořídit speciální misku. První den je dobré namočit suchá semena na několik hodin do misky s vodou a dát do tmy (do skříně, do trouby…). Čím větší semínko nebo zrnko, tím déle by se mělo nechat bobtnat. Následně (třeba druhý den) je nutné všechnu vodu vyměnit. V dalších dnech už semínka nemusejí být pod vodou, ale jen se promývat. Ve speciálních miskách přitom není třeba do procesu příliš zasahovat. Mají oddělané horní sítko a pod ním misku. Tímto způsobem semínka nejsou přímo ponořená ve vodě a nehrozí jejich kvašení nebo plesnivění. Klíček se většinou objeví 3. – 6. den. Ke konzumaci jsou nejvhodnější klíčky dlouhé 1 – 2 cm.

Nejčastěji se nechávají klíčit:

  • Čočka (namáčet 8–12 hodin a 1– 2 dny nechte klíčit na sítu, průběžně proplachovat 3x denně) 
  • Brokolice (svým obsahem antioxidantů daleko převyšuje všechny ostatní klíční rostliny a dokonce samotnou dospělou plodinu)
  • Ředkvička (naklíčená semínka i zelené výhonky mají jemně štiplavou kořenitou chuť)
  • Řeřicha (svěží, příjemně pikantní, sklízí se výhonky s plně otevřenými lístky)
  • Rukola (křupavé výhonky se zelenými lístečky ostřejší chuti)
  • Slunečnice (šťavnatá, hotová už za 2 hodiny, klíčky nemusejí být vidět)
  • Sezam (může se konzumovat už po 24 hodinách klíčení, má příjemnou chuť)
  • Hořčice (zelené výhonky mají ostřejší chuť)
  • Fazole mungo (křupavé, oblíbené pro svěží chuť)
  • Cizrna (oříšková chuť, klíčí velmi rychle)
  • Pšenice (semínka s jemnými bílými klíčky, vzcházejí do tří dnů, mají nasládlou chuť)
  • Vojtěška (velice výživná, dodává pokrmům svěžest a křupavost)
  • Pískavice řecké seno (jedna z nejhodnotnějších rostlin, má ostrou nahořklou chuť)

O dalších možnostech zpestření jídelníčku jsme psali v textech v kategorii „Články“ – Byliny, potraviny, doplňky

Ráda Vám doporučím byliny a stravu přímo pro Vás. Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně.

Jako certifikovaná terapeutka nabízím sestavení bylinných směsí (případně i jídelníčků) přímo na míru. To, co je vhodné pro jednoho, druhému sedět nemusí, a přitom oba mohou mít stejný zdravotní problém. Postupy a směsi, které používám, jsou prověřeny staletími zkušeností, proto fungují. Tradiční terapie doplňuji moderními poznatky a metodami.

Zaměřuji se především na celkovou harmonizaci organismu, na podpůrnou terapii obezity, akné, nespavosti, trávicích či střevních potíží, psychické nestability, očistu od gynekologických kandidóz, pomoc při menstruačních problémech, migrénách a dalších zdravotních neduhů.

Kontaktovat mne můžete prostřednictvím emailu – tradicniterapie@gmail.com nebo volavka@lecive-pohadky.cz.

Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je tradiční terapie dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár týdnech.

Cílem praktiků tradiční medicíny je změnit lidské návyky a myšlení v rámci prosazování zdravého životního stylu, zaujetí pozitivního postoje vlivem správného stravování, cvičení, vhodné duševní aktivity a koordinace vlivů okolního prostředí na náš zdravotní stav. V klinické praxi kladou terapeuti důraz na přesnou diagnózu a rozbor příznaků. Vyhledávají skutečné příčiny potíží a následně je léčí. Právě díky globálnímu přístupu často vyléčí několik problémů současně, je však třeba být trpělivý.

A jak poznáte opravdového terapeuta? Bude k vám přistupovat jako k individualitě, kromě bylin a vhodných potravin vám nabídne i harmonizaci psychiky, doporučí změny životního stylu přímo pro vaši osobnost, po seznámení se s vaším problémem objedná byliny upravené konkrétně pro vás, nezatíží vás příliš a uleví vám.

Přes toto všechno nemůže nikdy tradiční terapie nahradit západní lékařskou odbornou léčbu. Veškeré informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz berte prosím jako osobní názor a ne jako vědecky podložená, schválená a orazítkovaná fakta. Dle platných legislativních norem by vám špatná interpretace a laický přístup mohl ublížit. Rozhodnutí, jak investovat do svého zdraví a jak zlepšit svou kondici a mít více radosti ze života, je jen na vás.

Sdílet článek na:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *