Selen nám chybí – potřebují ho zejména senioři
top of page

Selen nám chybí – potřebují ho zejména senioři

Kdo se dobře stravuje a má v pořádku zažívání, nepotřebuje tělu dodávat žádné chemické vitamíny. Problém nastává u nedostatečně vyživených osob nebo jedinců s oslabeným trávením, které nedokáže přijímat z potravy důležité látky. Proto je občas vhodné tělu některé prvky a vitamíny dodávat. Jedním z opomíjených minerálů je selen, který se zdá být velmi mocnou a účinnou zbraní proti rakovině a dalším degeneračním onemocněním.


Selen je stopový prvek nezbytný pro četné procesy v organismu. Běžně je obsažen v půdě. V lidském těle se nachází především v ledvinách, játrech, slezině, slinivce a ve varlatech (kde podporuje pohyblivost spermií).


Selen (Selenium deficiency) se řadí mezi tzv. stopové prvky, což znamená, že se v organismu vyskytuje v množství menším než 50 ppm (< 50 × 10−6 g/g). Tyto prvky si tělo samo nedokáže vytvořit a musí je přijímat v potravě.

Selen je součástí důležitých antioxidantů, které se podílejí na tvorbě hormonů štítné žlázy. Působí pozitivně na imunitní systém, když podporuje tvorbu bílých krvinek. Blahodárný vliv má také v prevenci šedého zákalu a makulární degenerace, což je hlavní příčina zrakových poruch u starších lidí. Selen zlepšuje průběh některých chronických onemocnění (revmatická artritida, lupus, psoriáza…) i využití kyslíku srdečním svalem.


Příznivé účinky selenu prokázala pětiletá americká studie prováděná uskutečněná na Cornellově univerzitě a na universitě v Arizoně. Výsledky zveřejnil i „Medlicker“. Denní užívání 200 mcg selenu vedlo k nižšímu výskytu rakoviny prostaty o 63%, k nižšímu výskytu rakoviny tlustého střeva o 58%, rakoviny plic o 46% a k poklesu úmrtí na rakovinu vůbec o 39%. Podle jiných studií se zdá být selen slibný v prevenci rakoviny vaječníků, děložního hrdla, konečníku, močového měchýře, jícnu, slinivky a jater stejně jako v prevenci leukemie.


Další studie prokázala, že pacienti s Alzheimerovou chorobou mají v krvi nízké hladiny selenu a že doplnění selenu zlepšuje paměť u pacientů s Alzheimerovou chorobou.

Podle „Medlickeru“ je také prokázáno, že nedostatek selenu přispívá ke vzniku Hashimotovy tyreoiditidy, což je snížená funkce štítné žlázy v důsledku autoimunitního poškození buněk štítné žlázy imunitním systémem.


Analýza několika studií potvrdila, že užívání selenu snižuje hladinu protilátek proti buňkám štítné žlázy, zlepšuje náladu i kvalitu života pacientů s Hashimotovou tyreoiditidou.


Protože selen všeobecně zmírňuje záněty, mohl by účinně zmírňovat i projevy astmatu.

Nejlepším zdrojem selenu je celozrnná pšenice pěstovaná v nezávadné půdě. Dalšími zdroji selenu jsou:

  1. Brazilské ořechy a para ořechy

  2. Platýs obecný, tuňák žlutoploutvý, ústřice

  3. Slunečnicová semínka

  4. Kuře

  5. Vejce

  6. Sardinky

  7. Fazole

Množství selenu v potravinách rostlinného původu závisí na obsahu selenu v půdě, ze které dotyčná rostlina pochází. Koncentrace selenu v rostlinných plodinách tak do velké míry závisí na místě, kde byly vypěstovány.

Konzumace příliš vysokého množství selenu může být toxická až smrtelná. Otrava selenem je ale velmi nepravděpodobná. S nedostatkem selenu souvisí vyšší výskyt rakoviny, HIV, obezity i poruch štítné žlázy.


Další zajímavosti, tipy a doporučení najdete v sekci „Články“ – Byliny, potraviny, doplňky

Ráda Vám doporučím konkrétní byliny a jídelníček přímo pro Vás. Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně.

Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde. (TČM diagnostika, fytoterapie, dietetika, akupresura, tuina, shiatsu, neurolingvistické programování mozku NLP atd.) Kontaktovat mne můžete prostřednictvím emailu – tradicniterapie@gmail.com.

Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Stejně tak ani bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

bottom of page