Kazivost zubů můžete zmírnit masáží prstů u nohou
top of page

Kazivost zubů můžete zmírnit masáží prstů u nohou

Zuby si nemusíte čistit – domnívají se někteří zastánci tradiční terapie. Za kazivostí zubů je podle nich obvykle skrytý problém v ledvinách a jejich dráze. Opožděný růst zubů ukazuje na oslabené ledviny (přesněji oslabenou esenci Ledvin – Shen Jing), suché zuby bez lesku naznačují zranění tekutin horkem (např. po vysokých horečkách), nebo nedostatek Yinu ledvin. Podobně také za křivé zuby mohou ledviny.


Dásně spadají spíše do oblasti žaludku. Jakmile je dráha přeplněná nadměrným horkem, dochází ke zdravotním problémům, i kdybychom si zuby čistili 10x denně. Krvácení zarudlých dásní tak podle tradiční medicíny má svou příčinu v horkosti až ohni žaludeční dráhy.


Dieteticky lze ledviny podpořit např. hrozny, fazolemi či kachním masem. Snížit horkost žaludku pomůže brokolice, hrušky, švestky či králičí maso.


Zubům prospěje čištění jedlou sodou, která eliminuje bakterie a pomáhá zastavit infekce dásní.


Zuby a kosti významně posílí čaj z přesličky, ovsa, mořských řas a lobelky. Prospěšná je také vojtěška a všeobecně veškeré rostliny bohaté na chlorofyl (zelená zelenina). Dásním prospívá konzumace kukuřice.


Nejen tradiční čínská medicína tvrdí, že zuby a ústy procházejí dráhy, po kterých v těle proudí životní energie. Dr. Reinhardt Voll, který ve 40. letech 20. století experimentoval s měřením elektrické vodivosti lidského těla, dospěl k jednoznačnému závěru: zatímco kůže je obecně velmi málo vodivá, existují na ní body, které vykazují odlišnou (větší) elektrickou vodivost. Tyto body téměř stoprocentně “shodou okolností” korespondují právě s “čínskými” energetickými drahami (meridiány).


A právě z těchto důvodů se zdá být zcela nevhodné vyplňovat zuby kovem. V ústech totiž díky plombám vzniká značné napětí a bludné elektrické proudy. Proto stále více odborníků doporučuje nahradit amalgám elektricky nevodivou “bílou” plombou.


Americký server Healthy Holistic Living dokonce tvrdí, že je teorie o bakteriích “žeroucích” nám zuby, mylná. Dr. Weston A. Price a další výzkumníci jsou přesvědčeni, že za zubními kazy jsou tyto tři faktory:

  1. Nedostatek minerálů ve stravě.

  2. Nedostatek v tucích rozpustných vitaminů (A, D, E, K) ve stravě.

  3. Špatná vstřebatelnost živin z potravy skrze střeva – značně ovlivněná kyselinou fytovou.

Pokud v našem jídle po delší dobu chybějí vitaminy a minerály, nebo obsahuje vysoké procento fytátů (které jsou obsaženy v semenech, obilovinách, ořeších a zelenině), chemie krve a poměr vápníku a fosforu se destabilizují, což vede k demineralizaci kostí a zubů – a k zubnímu kazu.


Platí sice stará pravda, že cukr způsobuje zubní kaz, jenže se tak děje proto, že bílý cukr působí vyplavování minerálů z těla, ne proto, že by živil bakterie.


Průlomovou zkušenost s léčbou zubů má americká masérka Holly Tse, která si sama vyléčila zubní kaz. Jak říká, jako maminka na plný úvazek neměla na plombování zubů prostě čas.


Když se jí celý “neuvěřitelný” kousek podařil, napsala článek na téma “Jak uzdravit zuby přírodní cestou”. Říká v něm, že zkombinovala dietu s masáží prstů u nohou, na jejichž třetích článcích se nachází reflexologické body pro zuby a čelisti, a především začala odhodláním se vyléčit.


Jak posílit ledviny a tím i své kosti a zuby jsme psali v dalších textech v kategorii „Články“ – Bolesti, migrény, akutní potíže

Ráda Vám doporučím konkrétní byliny a jídelníček přímo pro Vás. Jako certifikovaná terapeutka nabízím sestavení bylinných směsí (případně i jídelníčků) přímo na míru. Co prospívá jednomu, druhému prospívat nemusí, přitom oba mohou mít stejný zdravotní problém.


Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, případně telefonicky 608770506. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde. (TČM diagnostika, fytoterapie, dietetika, akupresura, tuina, shiatsu, neurolingvistické programování mozku NLP atd.)

S čím vám mohu pomoci:

  1. Doporučení vhodné stravy a životního stylu

  2. Detoxikace, redukce váhy

  3. Únava, potíže se spánkem

  4. Problémy s trávením včetně prediabetes a hypoglykémie

  5. Akné, ekzémy, plísně

  6. Menstruační potíže, hormonální nerovnováha, klimakterium

  7. Nervozita, napětí, úzkost, deprese

Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Stejně tak ani bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

bottom of page