Krásná prsa zajistí slezina!
top of page

Krásná prsa zajistí slezina!

Nejen štíhlé tělo, ale i pevné svaly jsou zásluhou dobře fungující sleziny. Stačí trocha péče a bohatě se vám odvděčí. Nepotřebujete k tomu nic moc speciálního, ale je potřeba být aktivní a řešit trávicí potíže včas.


Slezina patří svým působením do imunitního systému a její nejdůležitější funkcí je likvidace odumírajících krevních buněk. Řídí tak protivirovou imunitu. Obaly kolem infekčních ložisek jsou ve slezině tvořeny hleny z bílé mouky, cukru a mléka.


Příznaky poruchy okruhu sleziny (do kterého patří i slinivka a žaludek):

  1. obezita nebo nadměrná štíhlost

  2. chuť na sladké

  3. suché nebo slabé a rozpraskané rty

  4. otok kloubu palce u nohy

  5. vodnatá rýma, záněty vedlejších nosních dutin

  6. únava a slabosti končetin, chladné končetiny

  7. krvácení z dásní a otoky dásní i afty

  8. bolesti v oblasti lymfatických uzlin

  9. bolesti a zduření prsů, povislá ňadra

  10. otoky spodního víčka a pod očima

  11. poruchy vstřebávání živin (např. hořčíku)


Přímý vliv má slezina na žaludek a slinivku – znamená to tedy, že nelze trpět např. žaludečními vředy, pokud je v pořádku slezina. Proto nejde vyléčit žaludeční potíže, pokud nebude zdravý mateřský orgán – slezina. Na slezinu ale často útočí játra se žlučníkem, orgány zatížené emocemi. Vše souvisí se vším.


Slezina ovládá všechny sliznice v těle. Např. paradontóza je příkladem slezinových potíží. Přestože zuby jsou ovládány ledvinami, dásně jako všechny měkké tkáně patří pod nadvládu sleziny. Ale tvorba aftů a zánětů v ústní dutině ukazuje na horkost v žaludku.


Zdá se Vám to složité? Přijďte na osobní diagnostiku a zjistíte, jak vyřešit právě Váš problém.


Výrazný dopad má slezina na hormonální hospodaření. Slabou slezinou trpí např. štítná žláza, hypofýza (ovlivňuje pohlavní žlázy, růstový hormon), hypothalamus (přijímání potravy, regulace teploty) a šišinka mozková (mj. distribuce pigmentu). Zátěž sleziny proto způsobuje i poruchy a bolesti menstruačního cyklu, neschopnost donosit plod či malá a příliš ochablá prsa.


Typickou vlastností, která souvisí s poškozením sleziny, je přílišná starostlivost. Ten, kdo hodně přemýšlí, stále všechno zvažuje, zabývá se pořád problémy a neustále situace posuzuje, oslabí slezinu do té míry, že se v ní vytvoří ložiska.


Slezinu můžete posílit nejen lepším zpracováváním stresu a schopností být nad věcí, ale také jídlem.


Slezina má ráda:

jáhly, rýži, květák, kedlubnu, dýni, fenykl, sléz, šalvěj, přesličku, lékořici, meltu, vařené polévky, dušenou zeleninu apod.


Slezina ke své správné funkci potřebuje tzv. vnitřní sucho, tzn., že potraviny vytvářející v organismu vlhko, slezinu oslabují a tím oslabují celé naše trávení.


Potraviny zatěžující dráhu sleziny a slinivky (produkují nadměrné vlhko, chlad a horko):

  1. veškerá jídla z bílého cukru a z bílé mouky – bílý chléb, bílé pečivo, vaječné těstoviny, cukrovinky, sladkosti.

  2. veškeré výrobky z kravského mléka – mléko, šlehačka, sýry, jogurty, tvaroh, podmáslí, máslo.

  3. veškerá pečená, smažená, grilovaná a fritovaná jídla – masa, sýry, hranolky, steaky, grilovaná kuřata.

  4. veškerá syrová zelenina a ovoce

  5. veškeré chladné a cukrem oslazené nápoje a zmrzlina

Slezina má ráda pravidelnost. Proto by i snídaně měla být pravidelná a pro slezinu přínosná. Okruh „slezina – slinivka – žaludek“ podpoří především ranní kaše:

70 g suchých jáhel (loupané proso), 400 ml rýžového mléka, špetka soli, 3 lžíce javorového sirupu, medu nebo sladu, mletá skořice

Jáhly minimálně 3x spařte horkou vodou a nechejte na sítku okapat. Vložte je do vroucího mléka, přidejte špetku soli. Jáhly pomalu uvařte do měkka. Pokud se během vaření vyvaří mléko, dolijte jej. Na talíři můžete kaši ozdobit javorovým sirupem, kousky ovoce a posypat mletou skořicí.


Ještě lepší je dát si ráno polévku nebo slanou kaši obohacenou o slzovku a krátce restovanou zeleninu.



Jak dále podpořit trávení se dočtete v textech v kategorii „Články“ – Diety, hubnutí, trávení, diabetes

Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Jako certifikovaná terapeutka vám ráda pomohu na vaší cestě ke spokojenosti. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, případně telefonicky 608770506. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde. (TČM diagnostika, fytoterapie, dietetika, akupresura, tuina, shiatsu, neurolingvistické programování psychiky NLP atd.)

Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá a je třeba hodně investovat i do bylinných směsí, ale pak pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

bottom of page