Nedostatkem krve trpí naprostá většina žen
top of page

Nedostatkem krve trpí naprostá většina žen

Krev je nejdůležitější tělesná tekutina. Ovlivňuje dokonce i náš spánek, klid, zapomnětlivost či vlasy. Skládá se z plazmy a krevních tělísek (červené krvinky, bílé krvinky, krevní destičky) a obsahuje obrovské množství látek, které roznáší a přenáší po těle – kyslík, živiny, hormony, léky, odpadní látky, oxid uhličitý ad. Dospělý člověk má přibližně 5 litrů krve. Stav krve má zásadní vliv na vznik různých onemocnění, ale také na kvalitu života vůbec. Krev je vytvářena především ze tří základních složek: z červených krevních buněk (nositelé kyslíku), bílých krevních buněk (imunitní funkce) a z krevní plazmy (tekutý roztok, který přenáší všechno ostatní). Krev je primárně pročišťována ledvinami a játry, kde se také vytváří její zásoba. Pro zlepšení zdravotního stavu je dobré občas praktikovat kúru na čištění krve. Základem pro běžnou očistu krve je kopřiva dvoudomá. Výrazně pomůže s očistou, ale pozor – při dlouhodobém užívání může její vysoký obsah kyseliny šťavelové podráždit ledviny, srdce či zhoršit křečové žíly.


Během očisty krve prospívá i heřmánkový čaj, pampeliškový čaj a čaj z pýru plazivého i všeobecný dostatek tekutin. Ledviny tak mají šanci lépe odstraňovat nežádoucí látky a usazeniny z těla ven. Ájurvéda doporučuje během dne pít vodu, kterou nejprve deset minut povaříte, čímž se zvýší účinnost odplavování látek z těla ven.


Zdravá krev vyžaduje zdravé tuky – ideální je olej z lněných semínek. Vhodné je také doplnit omega-3 mastné kyseliny. Pro tvorbu zdravé krve je také rozhodující dostatek správných minerálů. Červené krvinky samotné potřebují hlavně železo, ale důležité jsou i další prvky, jako je vápník, hořčík, zinek a selen.


K vyléčení nedostatku krve jsou obvykle zapotřebí železo (jeho správné vstřebávání je podmíněno dostatkem mědi, vitamínů B a C), kyselina listová a vitamín B12. Dobrými zdroji železa jsou řasy, luštěniny, zelená zelenina a ořechy.


Jednou z nejlepších bylin pro doplnění krve je andělika čínská, neboli děhel.

V Japonsku se často pro doplnění krve užívá pelyněk s rýží (tzv. „Pelyňkové moči“). V případě závažného nedostatku krve je dobré užívat mateří kašičku.


Nedostatečnost krve je jednou z nejčastějších potíží u žen a je příčinou mnoha různých potíží. Na tvorbě krve se podílí ledviny spolu se slezinou, ale také srdce a játra.


NEDOSTATEK KRVE MŮŽE BÝT PROHLOUBEN NEDOSTATKEM KRVE JATER

V tomto případě se k výše uvedeným problémům přidává: rozmazané vidění, citlivost očí na světlo, poruchy spánku, lámavé nehty, svalové křeče, mravenčení, psychické problémy, gynekologické problémy, bušení srdce, vynechávání menstruačního cyklu.


Připravte si kůru z černého sezamu:

Pytlíček černého sezamu vysypeme na rozehřátou pánem a opražíme asi 2 minuty. Stáhneme a necháme vychladnout. Uložíme si do uzavíratelné sklenice. Ráno a večer 15 minut před jídlem užíváme kávovou lžičku takto připraveného sezamu, dobře rozmělníme a rozkoušeme v ústech a spolkneme. Kdo má doma hmoždíř, může si rozmělnit v hmoždíři a pak sníst.

Pokud chcete silně podpořit krvetvorbu, můžete přidat 1 kávovou lžičku piniových oříšků, ty již drtit nemusíte.


Diagnostika dle MUDr. Petra Hoffmanna:


Příznaky nedostatečnosti krve jater:

  1. mravenčení, pocit brnění a necitlivosti v končetinách, křeče ve svalech

  2. suché vlasy i pokožka

  3. rozostřené vidění, mušky před očima

  4. nespavost, nadměrné a rušivé sny

  5. slabé menstruační krvácení či ztráta menstruace

Příznaky nedostatečnosti krve srdce:

  1. bušení srdce

  2. nespavost

  3. závratě

  4. zapomnětlivost

  5. bledostí

Příznaky nedostatečnosti krve sleziny:

  1. nechutenství

  2. únava

  3. slabost končetin

  4. měkčí stolice

  5. celková bledost

Jedním z ukazatelů kvality krve jsou vlasy. Pro prevenci šednutí se užívají řasy hijiki, melasa, kopřivy a mladá pšenice. Prázdnotu krve může mimo jiné způsobit vyčerpávání dlouhým hleděním do knih a učením po dobu mnoha měsíců.


Jak a čím doplnit krev jsme psali v dalších textech v kategorii „Články“ – Menstruace, klimakterium, ženské potíže.

Ráda Vám doporučím konkrétní byliny a jídelníček přímo pro Vás. Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, případně telefonicky 608770506. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde. (TČM diagnostika, fytoterapie, dietetika, akupresura, tuina, shiatsu, neurolingvistické programování mozku NLP atd.)


Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech..

bottom of page