Mocný elixír pro skvělou kondici – rozchodnice
top of page

Mocný elixír pro skvělou kondici – rozchodnice

Nejen tradiční medicína, ale i moderní výzkumy rozchodnici řadí mezi nejúčinnější prostředky posilující fyzické a psychické síly. Účinné látky obsahuje zejména kořen (obsahuje více než 140 léčivých látek), ale jsou také v dalších částech rostliny. Jedná se o široké spektrum flavanoidů, polyfenoly (rosin, rosavin, rosarin, rhodiolin a další), heteroglykosidy, látky steroidního charakteru, organické kyseliny a minerální látky (zinek, mangan, nikl, stříbro, titan a další).

Hlavní účinky rozchodnice dle zkušeností uživatelů:


· posiluje fyzickou výkonnost a kondici

· normalizuje trávení

· posiluje nervový systém

· posiluje celkovou odolnost organismu

· zmírňuje účinky chemoterapie

· účinně pomáhá při léčbě Parkinsonovy choroby

· prospívá při nemocech jater a popáleninách

· působí pozitivně na srdeční rytmus a funkce srdečního svalu

· zlepšuje paměť, soustředění i spánek

· působí proti stresu

· zvyšuje sexuální vitalitu

· podporuje redukci tělesné hmotnosti

· snižuje hladinu krevního cukru

· zmírňuje mentální potíže

V Tibetské medicíně se její účinky přirovnávají k nejkvalitnějšímu ženšenu. Je vhodná k zotavení po infekcích, intoxikacích, fyzických a psychických traumatech. Celkově regeneruje, stimuluje a detoxikuje organismus. Látky rosavin a salidrosid, které rozchodnice obsahuje, zvyšují hladinu serotoninu v mozku, a tím zlepšují paměť, spánek, vnímání, léčí neurózy a deprese. Antidepresivní účinky má zejména proto, že pomáhá zlepšovat rovnováhu neurotransmiterů v mozku.


Léčivou sílu rozchodnice prověřila řada lékařských studií. Mimo jiné bylo prokázáno, že rozchodnice jednoznačně snižuje únavu, léčí diabetes snižováním cukru v krvi, potlačuje růst nádorových buněk, působí blahodárně na žaludeční sliznici.


Oficiálně schválené účinky rozchodnice podle odborných webů:

  1. příznivě působí na žaludek

  2. vykazuje detoxikační působení na játra (užívá se při infekčních onemocněních jater)

  3. léčí nízký krevní tlak

  4. působí jako afrodisiakum, užívá se u pohlavní impotence psychického původu

  5. osvědčila se jako ochrana sluchu v provozech se zvýšenou hlučností

  6. pomáhá neurotickým pacientům a normalizuje průběh nervových reakcí a zlepšuje stav podmíněných reflexů

  7. u nemocných s neurózami zlepšuje spánek, paměť, vnímání, snižuje podrážděnost a nepříjemné pocity v srdeční krajině

  8. výrazný terapeutický efekt byl pozorován při astenii a parkinsonismu

  9. pomáhá při léčbě cukrovky (diabetes mellitus)

  10. zlepšuje imunitní odezvu organismu.

  11. léčí celkovou vyčerpanost, užívá se jako stimulans

  12. zvyšuje sportovní výkonnost na základě subjektivního vnímání náročnosti cvičení

Přestože rozchodnice růžová neobsahuje kofein, její schopnost stimulace je až o 60 % vyšší než u přípravků na bázi kofeinu. Svým jedinečným působením rostlinka skvěle konkuruje i takovým bylinným adaptogenům jako je např. ženšen.

Extrakt rozchodnice společně s vitamínem A rozpuštěný v oleji se využívá ve formě obkladů dásní při léčbě paradentózy, obklady se přikládají na 3-4 hodiny denně.

Účinky rozchodnice podle TČM, jak je uvádí MUDr. Petr Hoffmann:

  1. je sladké a ostré chuti a chladné povahy

  2. posiluje nedostatečnou energii čchi sleziny

  3. vyživuje jin plic

  4. ochlazuje horko v plicích

  5. vyživuje nedostatečnou krev a jin v srdci

  6. posiluje čchi a jin ledvin

  7. vyživuje jin jater

  8. zklidňuje ducha

  9. rozprouďuje blokádu krve

  10. celkově blahodárně ovlivňuje všech 5 elementů organismu

Bohužel doplňky stravy s rozchodnicí růžovou jsou často předmětem falšování, vždy proto kupujte pouze značkové výrobky s pečetí organizací USP nebo NSF. Tyto nezávislé neziskové organizace ručí za to, že doplňky stravy obsahují to, co je uvedeno na obalu, bez jakýchkoli příměsí. Ujistěte se, zda doplněk stravy obsahuje rosaviny a salidrosidy v poměru 3% rosavinů a 1% salidrosidů. Takto se totiž tyto látky vyskytují v přírodě v kořenech rozchodnice růžové.


Jediným přirozeným stanovištěm rozchodnice je v ČR Hrubý Jeseník. V Krkonoších byla uměle znovu vysazena. Kvůli velké poptávce je rozchodnice uměle pěstována ve Finsku, Kanadě a na dalších vhodných místech. Jinak je rozšířena hlavně v horách Sibiře, Dálného východu, Mongolska, Číny, Kazachstánu. V Evropě se nachází také v Pyrenejích, Alpách, Karpatech, Tatrách a Malé Fatře.

Jedná se o vznosnou až 50 centimetrů vysokou rostlinu s dužnatými květy, která se vyznačuje výrazně barevnými žlutými až oranžovočervenými květy.

Rozchodnice růžová získala svůj název podle typické vůně připomínající růži, kterou vydává oddenek po rozemnutí.

Z bylinky jsou nejcennější oddenky, které se sklízejí z rostlin starých minimálně 2-3 roky a více. Po vyjmutí ze země se oddenky umyjí, řežou se na kousky zhruba 3 cm dlouhé a ty se suší při teplotě 50-60 stupňů umělým nebo přirozeným teplem ve stínu. Na stejné místo sázíme rostliny až po 10 letech. Půdu vyžaduje kamenitou s dostatkem vláhy, spíše kyselejší, nevhodné jsou těžké a zamokřené půdy. Na teplo není náročná, přirozeně roste ve vysokohorských polohách. Na zimu a při suchu se zatahuje. Je to zajímavá skalnička, která kvete v květnu až červnu.


Další tipy najdete v textech v kategorii „Články“ – Byliny, produkty, potraviny


Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme, nekopírujte je. Děkujeme.

Ráda Vám doporučím konkrétní byliny a jídelníček přímo pro Vás. Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, případně telefonicky 608770506. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde. (TČM diagnostika, fytoterapie, dietetika, akupresura, tuina, shiatsu, neurolingvistické programování psychiky NLP atd.)

Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

bottom of page