Výjimečná bylina na cukrovku, menopauzu i anorexii
top of page

Výjimečná bylina na cukrovku, menopauzu i anorexii

Dodává sílu, dobrou náladu, stabilizuje hormonální nerovnováhu, pomáhá se všemi hormonálními problémy, brání přeměně cukru na tuky, reguluje krevní tlak, působí jako přírodní diuretikum, léčí cukrovku, zlepšuje trávení a chrání střeva – tento zázrak se jmenuje Dioscorea opposita neboli jam čínský (Shan yao = Horský lék). Jeho sušený oddenek má neutrální, mírně sladkou chuť a velmi léčivé účinky. Přidává se nakrájený do stravy, především do omáček, polévek či rýže. Dle tradiční terapie se jam neužívá se ve stavech nadbytku a horkosti v organizmu.


Použití jamu dioskorea z hlediska tradiční medicíny:

  1. Posiluje slezinu a žaludek

  2. Vyživuje organismus při anorexii

  3. Podporuje plíce (účinný při astmatu a kašli)

  4. Doplňuje esenci (Jing) a jin (Yin) ledvin (léčí noční pocení, pobolívání beder, pomočování,…)

  5. Výrazně pomáhá při léčbě diabetu

  6. Příznivě působí na tvorbu spermií

  7. Uklidňuje, funguje jako antidepresivum i afrodiziakum

Jam obsahuje sapogenin, který funguje jako přírodní mýdlo, proto čistí střevní sliznici od usazenin a tím zlepšuje přechod přijatých živin do krevního oběhu. Snižuje také zásadním způsobem riziko tvorby vředů, omezuje nebo eliminuje žlučníkové a slinivkové obtíže tím, že čistí vývody obou orgánů do střeva. Odstraňuje nevhodnou bakteriální flóru. Minimalizuje tvorbu nitrosamínů, hnilobných a kvasných produktů v tlustém střevě. Tím omezuje riziko hemoroidů a rakoviny tlustého střeva. Řeší problém chronické zácpy.


Jamy jsou všeobecně zdrojem četných bioaktivních látek. Dioscoriny, které jsou zásobními proteiny těchto rostlin, vykazují antioxidační aktivitu, glykoproteiny mají imunomodulační a anthokyaniny zase protizánětlivou aktivitu. Jejich saponiny indukující nervový růstový faktor a snižující koncentraci kyseliny močové v krvi. Přítomny jsou v nich také četné fenolické látky s antioxidační aktivitou.


Jamy patří do čeledi smldincovitých, pěstují se pro své škrobnaté hlízy. Pochází z Afriky a jihovýchodní Asie. Mezi hlavní producenty jamů patří západní Afrika z 96%, Nigérie, Pobřeží slonoviny, Benin, Ghana. Hlízy se obvykle po sklizni krájejí na tenké plátky a suší se, z některých druhů se vyrábí mouka.


Výjimečné vlastnosti jamu jsou umocněny i tím, že při posilování ledvin nezahřívá, což je velmi důležité třeba u menopauzy. Má tu jedinečnou schopnost, že posiluje energii Qi (čchi) bez vyvolání stagnace a současně i vyživuje nedostatečný jin, aniž by ten byl mastný a hutný a zatěžoval trávení škodlivou vlhkostí, což je vhodné při úpravě zažívacích potíží (a tím i střevní flóry) po antibiotikách. Podle čínských mudrců jam „obhospodařuje zranění středního ohniště, doplňuje prázdnotu, zbavuje škodlivé energie, chladu a horkosti, doplňuje střed, navyšuje sílu dobré energie, bystří sluch a zrak, činí tělo lehkým, zbavuje hladu a prodlužuje roky života.“ Čínský divoký jam (Dioscorea opposita) je mocným zdrojem přírodní hormonální terapie. Obsahuje totiž specifický cholesterol a diogenin, což je rostlinný steroid. Spolu jsou základem pro vznik progesteronu (zcela shodným s lidským progesteronem) a DHEA (dehydro-epi-androsteron posiluje srdce, imunitu, libido a sílu). Z nich se pak tvoří estrogeny, testosteron a steroidní hormony. Proto pomáhá všude tam, kde se užívají syntetické hormony (štítné žlázy, antikoncepce, hormonální substituce v klimaktériu, kortikoidy apod.).


Čaj na regulaci hladiny cukru v krvi (zmírňuje nutkání mlsat):

Povařte 20g sušeného kořene jamu v 1 litru vody. Nápoj popíjejte průběžně celý den.


Jam můžete uvařit i jako přílohu:

50 – 60 g sušeného oddenku jamu čínského nalámaného na menší kousky 10 – 15 g kustovnice čínské 100 g rýže (nejlépe jasmínové) 1 l studené vody

Jam namočte alespoň na 5 hodin do studené vody (nejlépe přes noc). Rýži i kustovnici řádně opláchněte ve studené vodě. Rýži a jam dejte do hrnce a zalijte litrem studené vody. Jakmile začne voda vřít, přidejte scezenou kustovnici a promíchejte. Vařte asi 10 minut, následně nechejte dalších cca 15 minut dojít na velmi mírné teplotě. Podávejte jako přílohu, můžete posypat strouhaným sýrem nebo semínky.


Jak dále posílit ledviny či upravit hormonální systém se dočtete v dalších textech v kategorii „Články“ – Menstruační potíže, klimakterium, neplodnost


Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme, nekopírujte je. Děkujeme.

Ráda Vám doporučím konkrétní byliny a jídelníček přímo pro Vás. Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, případně telefonicky 608770506. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde. (TČM diagnostika, fytoterapie, dietetika, akupresura, tuina, shiatsu, neurolingvistické programování psychiky NLP atd.)

Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

bottom of page