Choroby žaludku vyřeší uhašení ohně a sattva

Žaludek se o slovo hlásí obvykle v období „Babího léta“, což je období žaludečních potíží, kterým je třeba předcházet. Tradiční terapie přirovnává žaludek ke kotli a doporučuje o něj maximální péči, protože kvalitní trávení je zásadní. Žaludek navazuje na jícen a přechází ve dvanáctník – tenké střevo. U průměrného člověka má velikost 22 cm a objem až 2 litry. Ke správnému trávení žaludek produkuje HCl a trávicí enzymy pepsin a ureázu. Aby nedocházelo k porušení žaludeční stěny – k samonatrávení, produkuje žaludek alkalický hlen, který ho před tímto poškozením chrání. Na správné funkci našeho žaludku se podílí i naše schopnost zvládat vypjaté a náročné situace.

Některé disharmonie žaludku dle MUDr. Petra Hoffmanna:

  • Prázdnota Qi (čchi) žaludku /Wei Qi Xu/

Obvykle ji vyvolá špatná životospráva, vrozená slabost nebo dlouhodobé chronické onemocnění. Schopnost žaludku trávit i přijímat novou potravu je velmi oslabená. Příznaky jsou:

  • nechutenství
  • nadýmání
  • škytání či krkání
  • bledost
  • únava až únavový syndrom
  • ochablost končetin
  • bolesti, které se stupňují s hladem a ustupují po požití potravy
  • žaludeční vředy.
  • Chlad žaludku /Wei Han/

Nárůst chladu žaludku je proces postupného oslabení Qi (čchi) a převážení chladu z prázdnoty. Dochází k němu v důsledku napadení žaludku chladnou škodlivostí, nevyvážeností stravy nebo přílišného požívání syrových a studených pokrmů nebo léčiv chladné povahy. Příznaky jsou:

  • zhoršené trávení
  • silné, tupé bolesti v žaludku, které se zlepší teplem
  • zlepší jídlem a zhoršení po stolici
  • únava
  • studené končetiny
  • měkká stolice
  • Horkost žaludku /Wei Re/

Horkost žaludku způsobí většinou nadměrný příjem alkoholu, pálivých či sytých jídel, stagnace jaterní Qi (čchi), vznik horkosti z nadměrného působení emocí. Typické příznaky:

  • zvýšený pocit hladu
  • pálení v žaludku
  • sucho v ústech a žízeň
  • zácpa
  • pálení žáhy až zvracení
  • zduření dásní a bolesti zubů
  • vředová choroba, zánět žaludku i slinivky.

Vhodné potraviny při horkosti v žaludku:

  • Jablko, hruška, švestka, grep, banán, ananas, meloun, broskev
  • Celer, okurka, rajče, kapusta, zelí, špenát, lilek, cuketa, hlávkový salát, brokolice, pampeliška
  • Slzovka, pšenice, ječmen, pohanka, pšeničné otruby
  • Sójové mléko, tofu, zelený čaj, aloe, sůl, mořské řasy
  • Nedostatečnost yin žaludku /Wei Yin Xu/

Vzniká tehdy, pokud žaludek nemá dostatek tekutých složek. To může být způsobeno chronickým onemocněním, závěrečným stadiem horečnatých nemocí, dlouhodobou stagnací horka v žaludku, napadením žaludku ohněm jater a žlučníku nebo i ohněm srdce. Klíčové příznaky:

  • bolesti žaludku
  • suchá ústa
  • nechutenství
  • pocit horka odpoledne
  • suchá stolice
  • pocit plnosti po jídle
  • zánět žaludku

Prázdnota yin (jin) žaludku bývá příznačnější pro lidi hubené a často se kombinuje s prázdnotou yin (jin) plic. Oslabí-li postupně i Qi (čchi) žaludku, vznikají vředy v ústech.

Doporučení

Zkuste nekouřit, případně nekouřit na lačno. Podobně se chovejte také ke kávě, alkoholu a těžkým pokrmům. Pokud možno nejezte jídla, kde jsou přepalované tuky a mnoho koření. Do svého jídelníčku zařaďte více mléčných výrobků. Stravu si rozvrhněte do menších dávek a jezte častěji. Velmi prospěšný je duševní klid.

Lidem, kteří mají potíže s trávením a žaludkem, výrazně uleví sattvická strava, kterou propaguje např. Martina Zisková. Sattva je termín z ájurvédy, znamená světlo, sattvická strava je taková, která je vyrobena s láskou, v klidném prostředí, z čerstvých a pokud možno ekologicky vypěstovaných surovin. Zelenina i ovoce by měly být denně připravovány čerstvé, nikdy je neohříváme ze včerejška, nepoužíváme mraženou či konzervovanou zeleninu. Skladovat a pak ohřívat můžeme již uvařené obiloviny, vejce, luštěniny. Maso by měla obsahovat co nejméně. Taková strava potom působí na tělo i mysl pozitivně, člověk je kreativní, nemá výkyvy emocí, není moc unavený, dobře spí, má přiměřenou zdravou chuť k jídlu i do práce, dobrou imunitu…

Zásadotvorné potraviny jsou takové, které neoslabují ledviny, nebo je dokonce posilují, a takové, které přímo neutralizují kyselost vnitřního prostředí. Je to většina zeleniny (kromě rajčat a papriky), nekyselé ovoce – hrušky, kaki, meloun, fazole, sůl, řasy wakame (i jiné řasy), byliny – jablečník, pampeliška kořen, list, lopuch kořen, jehlice trnitá, přeslička, dvouzubec, celík zlatobýl, rdesno truskavec, i blešník, zelený ječmen, aloe, heřmánek, mochna, a další.

Kyselinotvorné potraviny okyselují vnitřní prostředí, v nadbytku poškozují ledviny i ostatní orgány, zvyšují jang jater i srdce. Jsou to sladkosti, káva, uzeniny, maso, smažené věci, sterilované zeleniny, alkohol (kouření), rajčata, paprika, kyselé ovoce- př. citrusové ovoce, rybíz, ostružiny, kombucha, z bylin – jalovec, brusinka, rakytník, atd. Jak se zbavit překyselení a co všechno způsobuje, čtěte zde.

Ve stravě máme mít asi 80% zásadotvorných a 20% kyselinotvorných potravin.

U jinových konstitucí je třeba trošku více kyselinotvorných a u jangových trošku více zásadotvorných.

Konkrétní doporučení přímo pro vás vám sdělí zkušený terapeut.

O problémech s trávením jsme psali také v dalších textech, najdete je v kategorii „Články“ – Trávení, hubnutí, diabetes

Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme – nekopírujte je. Děkujeme.

Ráda Vám doporučím byliny a stravu přímo pro Vás. Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně.

Jako certifikovaná terapeutka nabízím sestavení bylinných směsí (případně i jídelníčků) přímo na míru. To, co je vhodné pro jednoho, druhému sedět nemusí, a přitom oba mohou mít stejný zdravotní problém. Postupy a směsi, které používám, jsou prověřeny staletími zkušeností, proto fungují. Tradiční terapie doplňuji moderními poznatky a metodami.

Zaměřuji se především na celkovou harmonizaci organismu, na podpůrnou terapii obezity, akné, nespavosti, trávicích či střevních potíží, psychické nestability, očistu od gynekologických kandidóz, pomoc při menstruačních problémech, migrénách a dalších zdravotních neduhů.

Kontaktovat mne můžete prostřednictvím emailu – tradicniterapie@gmail.com nebo volavka@lecive-pohadky.cz.

Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je tradiční terapie dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár týdnech.

Cílem praktiků tradiční medicíny je změnit lidské návyky a myšlení v rámci prosazování zdravého životního stylu, zaujetí pozitivního postoje vlivem správného stravování, cvičení, vhodné duševní aktivity a koordinace vlivů okolního prostředí na náš zdravotní stav. V klinické praxi kladou terapeuti důraz na přesnou diagnózu a rozbor příznaků. Vyhledávají skutečné příčiny potíží a následně je léčí. Právě díky globálnímu přístupu často vyléčí několik problémů současně, je však třeba být trpělivý.

A jak poznáte opravdového terapeuta? Bude k vám přistupovat jako k individualitě, kromě bylin a vhodných potravin vám nabídne i harmonizaci psychiky, doporučí změny životního stylu přímo pro vaši osobnost, po seznámení se s vaším problémem objedná byliny upravené konkrétně pro vás, nezatíží vás příliš a uleví vám.

Přes toto všechno nemůže nikdy tradiční terapie nahradit západní lékařskou odbornou léčbu. Veškeré informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz berte prosím jako osobní názor a ne jako vědecky podložená, schválená a orazítkovaná fakta. Dle platných legislativních norem by vám špatná interpretace a laický přístup mohl ublížit. Rozhodnutí, jak investovat do svého zdraví a jak zlepšit svou kondici a mít více radosti ze života, je jen na vás.

Sdílet článek na:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *