Chutě potravin mají zásadní dopad na organismus

Věřili byste, že kyselá chuť není vhodná pro horkokrevné typy? A že pálivá jídla by měli denně jíst obézní lenoši? Chuť jídla je velmi důležitá. Každý člověk je individualita a žádné nařízení neplatí úplně pro každého. Velmi záleží nejen na kondici, stavu organismu apod., ale také na vnějších okolnostech – v létě budete potřebovat něco jiného než v zimě. Co je vhodné právě pro Vás odhalí individuální konzultace, na kterou se můžete objednat i prostřednictvím formuláře:

[contact-form-7 id=“9″ title=“Kontaktní formulář 1″]

Všeobecně platí, že jídlo by mělo obsahovat zdravé makro- a mikroživiny, krom toho by mělo vyvolávat správnou hormonální odezvu. To znamená, že aby tělo dobře spalovalo, nevylučovalo moc inzulinu, musí být jídlo správně sestavené. A poskládat je tak, aby vyvolalo zdravou hormonální odezvu, může být velmi jednoduché.

Problém může nastat, pokud nevíme, co je pro nás vlastně dobré. Pokud bude člověk s rychlým spalováním jíst vegansky a hlavně sacharidově, může si po čase vypěstovat vážné zdravotní problémy. Zřejmě nejhorší je, pokud máte v těle neustále zvýšenou hladinu inzulinu a nedostatek živin. Pokud má tělo málo živin, stává se závislé na cukru.

Využití chutí potravin, jejich působení na tok tekutin a proud energie dle Lien Čepelkové, Ludmily Bendové, Romany Farné a dalších TČM dietologů:

Hořká:
Směr tekutin (i potrava) do středu (využití u otoků končetin).
Směr energie od středu ven (u studených končetin, zablokovaného horka uvnitř těla).
Hořká chuť eliminuje tuky i svaly, pozor u hubených lidí, u kterých je třeba ji doplnit sladkou.

Sladká:
Směr tekutin do stran (ruce i nohy opuchají, brní, podporuje vznik otoků), nahoru od středu do hlavy (migrény, neklid, tlak v hlavě) a dolů od středu (výtoky, výhřezy, cysty, celulitida).
Směr energie shora dolů (zaměření na požitky, konzum, strach, přízemnost, únava, apatie, neschopnost nadhledu, roztržitost, nesoustředěnost).
Přírodní sladká chuť (máslo, mléko, ovoce, obilí) v přiměřeném množství udržuje člověka fyzicky i psychicky a duchovně ve středu, umožňuje rychlý duchovní vývoj, dává veselou mysl.
Sladká chuť buduje tukovou tkáň, zvlhčuje, pozor u lidí s nadváhou, zvyšuje vlhkost.

Slaná:
Směr tekutin dolů (ven z těla, umožňuje volný odchod stolice, pravidelnou menstruaci, otěhotnění i porod, zprůchodňuje dolů, rozpouští překážky a blokády, uvolňuje křečovité šlachy a vazy, rozpouští usazeniny).
Směr energie nahoru (zprůchodňuje nahoru, tělo i mysl uzemní, zakoření, restartuje tělo i mysl, funguje na fyzické úrovni jako mantra OM na úrovni duchovní).
Slaná chuť buduje svaly a zahřívá povrch těla, pozor u obézních horkokrevných typů, které mají solit méně.

Kyselá:
Směr tekutin ven, vykroucení hadru, smrštění šlach a některých částí těla (vyloučení škodlivin, zostření smyslů, zavlhčení povrchu, může zhoršovat zahlenění plic).
Směr energie většinou dovnitř.
Kyselá zvyšuje vnitřní horko, v nadbytku ničí nervový systém, způsobuje kožní problémy, kritičnost, vztek, závistivost. Pozor u horkokrevných hubených lidí je úplně nevhodná. Výjimečně si mohou dát umeboshi.

Svíravá:
Směr tekutin uzavírá povrch dovnitř, přičemž tekutiny jsou uzavřeny buď uvnitř nebo venku – řepík, aronie, kurkuma (využití v detoxikaci, posílení imunity, zastavení krvácení, hubnutí).
Směr energie do středu, zpět (pomáhá soustředění, v nadbytku vyvolává obavy, úzkost, ztěžuje řeč).
Není vhodná pro hubené lidi.

Pálivá:
Směr tekutin ven, otvírá povrch, ale zahřívá vnitřek, zprůchodňuje do stran.
Směr energie nahoru, pročišťuje mysl, v nadbytku vyvolává hněv, hádavost, třes, nespavost.
Opatrně u horkokrevných osob, zejména u hubených zhorší nespavost, bušení srdce. Naopak pro pomalé, obézní typy je nutná denně.

Všeobecně lze doporučit zařazení potravin, které příliš nezahřívají ani příliš neochlazují, jako jsou:

  • kukuřice, kroupy, žito, oves, proso
  • luštěniny, fazole, suchý hrách, čočka, červené sojové boby
  • zelenina kulatá, listová, zelená
  • zelí, houby, polní salát, polníček
  • ořechy lískové, mandle, arašídy, kustovnice, strouhaný kokos, sezam
  • domácí ovoce
  • nearomatické čaje bez cukru, heřmánkový čaj, sladové pivo
  • med, slad, šafrán, lékořice
  • máslo, vaječný žloudek, tvaroh, smetana, sýry s vysokým obsahem tuku

Ideální jídelníček (dle zásad tradiční čínské medicíny):

Ráno: vždy snídat teplé jídlo, pokud možno ve stejnou hodinu, doporučuje se polévka miso, jahelná kaše (nebo vařené obilné vločky, slzovka či polenta) se skořicí a oříšky, event. se zeleninou, čerstvými bylinkami a houbami, k zapití je vhodná meltová káva či žitovka.
Poledne: zeleninové rizoto z celozrnné rýže či dušené maso se zeleninou a mrkví.
Večer: pokud možno opět v pravidelnou dobu (nejlépe kolem 18.00 hod.) se doporučují kupř. celozrnné bezvaječné nudle se zeleninou a houbami či tofu.
Po celý den je vhodné popíjet (dle žízně) slabý zelený čaj LUNG JING (Dračí studna), který vylučuje škodlivé zplodiny z organismu, čímž snižuje překyselení organismu.

Obecné zásady stravování dle východní medicíny pro zlepšení trávení:

  • Nejíst mléčné výrobky při vlhkosti v organismu (kašovitá stolice, větší povlak jazyka)
  • Nejíst ostře kořeněná jídla (chilli, kajenský pepř…)
  • Nepít kávu, energy drinky a tvrdý alkohol
  • Nejíst po 19té hodině
  • Nejíst nic studeného z lednice (zmrzlinu apod.)
  • Ideálně jíst čerstvé jídlo, neskladovat
  • Nepoužívat mikrovlnku
  • Jíst pravidelně (4krát denně) ve stejnou hodinu
  • Omezit maso
  • Vyhýbat se průmyslově zpracovaným potravinám a umělým přísadám
  • Nejíst bílý cukr ani bílou mouku

Další rady, tipy a doporučení najdete v kategorii „Články“ – Trávení, hubnutí, diabetes

Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme, nekopírujte je. Děkujeme.

Ráda Vám doporučím byliny a stravu přímo pro Vás. Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně.

Jako certifikovaná terapeutka nabízím sestavení bylinných směsí (případně i jídelníčků) přímo na míru. To, co je vhodné pro jednoho, druhému sedět nemusí, a přitom oba mohou mít stejný zdravotní problém. Postupy a směsi, které používám, jsou prověřeny staletími zkušeností, proto fungují. Tradiční terapie doplňuji moderními poznatky a metodami.

Zaměřuji se především na celkovou harmonizaci organismu, na podpůrnou terapii obezity, akné, nespavosti, trávicích či střevních potíží, psychické nestability, očistu od gynekologických kandidóz, pomoc při menstruačních problémech, migrénách a dalších zdravotních neduhů.

Kontaktovat mne můžete prostřednictvím emailu – tradicniterapie@gmail.com nebo volavka@lecive-pohadky.cz.

Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je tradiční terapie dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár týdnech.

Cílem praktiků tradiční medicíny je změnit lidské návyky a myšlení v rámci prosazování zdravého životního stylu, zaujetí pozitivního postoje vlivem správného stravování, cvičení, vhodné duševní aktivity a koordinace vlivů okolního prostředí na náš zdravotní stav. V klinické praxi kladou terapeuti důraz na přesnou diagnózu a rozbor příznaků. Vyhledávají skutečné příčiny potíží a následně je léčí. Právě díky globálnímu přístupu často vyléčí několik problémů současně, je však třeba být trpělivý.

A jak poznáte opravdového terapeuta? Bude k vám přistupovat jako k individualitě, kromě bylin a vhodných potravin vám nabídne i harmonizaci psychiky, doporučí změny životního stylu přímo pro vaši osobnost, po seznámení se s vaším problémem objedná byliny upravené konkrétně pro vás, nezatíží vás příliš a uleví vám.

Přes toto všechno nemůže nikdy tradiční terapie nahradit západní lékařskou odbornou léčbu. Veškeré informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz berte prosím jako osobní názor a ne jako vědecky podložená, schválená a orazítkovaná fakta. Dle platných legislativních norem by vám špatná interpretace a laický přístup mohl ublížit. Rozhodnutí, jak investovat do svého zdraví a jak zlepšit svou kondici a mít více radosti ze života, je jen na vás.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *