Depresi je třeba řešit komplexně
top of page

Depresi je třeba řešit komplexně

Duševních a emočních poruch v moderním světě přibývá. A zřejmě se ani není čemu divit. Současní lidé mají sklon k mentální hyperaktivitě. Energie nadměrného myšlení nám zaplavuje hlavu, zatímco srdce obvykle hladoví. Pokud je duch dostatečně soustředěn v srdci, odezní povrchní myšlení a nastoupí myšlení ujednocené. Pak je člověk plně ukotven v přítomnosti.


Staří Číňané již tisíciletí znají silný vliv našeho myšlení a emocí na celkový zdravotní stav. Mnohaletým pozorováním přiradili k jednotlivým orgánům emoční pochody, kterých nadměrnost může orgán sdružený s danou emocí uvést do stavu nerovnováhy a po jistém čase přivodit také jeho funkční poruchu.

Platí to také opačně – postižení orgánu vyvolá po jistém čase převahu emocí s ním souvisejících.


V tradiční čínské medicíně je obvyklou příčinou stagnace energie. Hlavní důraz je přitom kladen na stísnění Qi (čchi) jater, která postupně způsobí i prázdnotu Qi (čchi), krve a jin. Deprese však nemusí být způsobena jen stísněním jater, ale také prázdnotou ledvin.

Číňané rozlišují psychické problémy podle toho, zda jsou provázeny úzkostí nebo ne. V případě úzkosti říkají, že jde o touhu, která „zmenšuje srdce“ tak, že se do něj nevejde energie; cítíme, jakoby se srdce scvrklo do malého balónku. To se pak čínský lékař snaží energii rozhýbat. Pokud jde o deprese, pak se energie posiluje (a posiluje se konkrétně jin = yin). Blahodárný účinek na tento typ diagnózy má například kořen jedlé, velmi sladké odrůdy lilie.


V základním rozlišení dle východní medicíny rozlišujeme především tyto depresivní stavy:

  1. Stagnace Qi jater – deprese, náladovost, úzkost, frustrace, podrážděnost, napětí, předmenstruační napětí.

  2. Stagnace Qi jater měnící se na oheň – úzkost, deprese, neklid, vznětlivost, pocit tlaku na hrudi, červený jazyk po stranách, žlutý povlak jazyka.

  3. Horkost bránice – neklid, deprese, pocit úzkosti pod srdcem, nespavost, žlutý povlak jazyka.

  4. Horkost hlenů zneklidňující ducha – neklid, deprese, podrážděnost, neklidný spánek, nadměrné snění, oteklý jazyk s lepkavým povlakem.

  5. Stísnění a stagnace krve – neklid, deprese, neklid v noci, vznětlivost, neklidný spánek, hodně snů, fialový jazyk.

  6. Stísnění Qi a hlenů – rozladěnost, střídání nálad, předmenstruační napětí, také mírné příznaky apatie, zapomínání jíst, zpomalené myšlení, poruchy spánku, povlak jazyka lepkavý.

  7. Prázdnota krve jater způsobující stísnění Qi jater – předmenstruační napětí, pocity frustrace, napětí, podrážděnost před menstruací, pláč a únava po menstruaci, nespavost, bezcílnost, bledý jazyk,

  8. Starost zraňuje mysl – deprese, zapomnětlivost, úzkost, nechuť cokoli dělat, sklíčenost, pláč, protahování a zívání, bledý jazyk, vlhký bílý povlak jazyka, strunovitý a tenký pulz.

  9. Prázdnota krve srdce a sleziny – zádumčivost, deprese, neustálé přemýšlení, bušení srdce, bázlivost, obtíže s usínáním, nechutenství, bledý jazyk.

  10. Prázdnota yang srdce – deprese, zimomřivost, choulení se, nechuť cokoli dělat, zlost, bušení srdce, lekavost, nespavost, bledý jazyk.

  11. Prázdnota yin s vyšleháváním prázdného ohně – deprese, večerní úzkost, nervozita, nespavost, červený jazyk.

  12. Prázdnota yang ledvin – vyčerpanost, deprese, nechuť cokoliv dělat nebo jít ven, malátnost, zimomřivost, choulení se, nedostatek vůle a iniciativy, velmi bledý jazyk, slabý, hluboký.

U depresí je vždy potřeba nastolit pravidelný řád, prostý jídelníček, dostatek pobytu venku a skutečné relaxace. Nervozitu sníží celozrnná pšenice, hnědá rýže a oves, reishi (lesklokorka lesklá), kaše z ječmene, celer, čaj z ovesných otrub, moruše, chia semínka, bazalka a další.


Léčit depresi pouze akupunkturou nebo fytoterapií není zcela úspěšné, přestože úleva bývá pro pacienty obrovská. K úplnému a ne jen dočasnému vyléčení je třeba také psychoterapie, která pomůže nastavit myšlení vhodnějším a pozitivnějším směrem. Zkušený terapeut doporučí vhodné byliny, které pomohou nastolit v organismu rovnováhu, a současně podpoří i léčbu psychiky.


Psychiku posílí také vhodná strava a práce se sebou. Vhodné jsou NLP techniky, které také nabízím.


Jak dále posílit psychiku jsme psali v textech v kategorii „Články“ – Psychoterapie, psychické problémy


Ráda Vám doporučím konkrétní byliny a jídelníček přímo pro Vás. Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, případně telefonicky 608770506. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde.

Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech..

bottom of page