Který ostropestřec je pro vaše játra nejlepší?
top of page

Který ostropestřec je pro vaše játra nejlepší?

Játra jsou velmi důležitý orgán, který se nachází v horní části břicha, váží téměř 1,5 kila, pročišťuje organismus od toxinů, kontroluje strávenou potravu, uchovává určité vitamíny a vyrábí žluč, která se vstřebává do krevního oběhu a tělo ji pak využívá ke stavbě hormonů.


Unaveným či nemocným játrům účinně pomáhá Ostropestřec mariánský, který má na organismus výrazný vliv. Nejen, že léčí játra, ale čistí i další orgány, má pozitivní vliv na dvanácterník a žlučník, harmonizuje trávení, posiluje imunitní systém i psychiku. Vítaným pomocníkem je také pro oběhovou soustavu. Zvyšuje krevní tlak, zprůchodňuje cévy, podporuje srdeční činnost a snižuje hladinu cholesterolu.


Účinky dle tradiční čínské medicíny:

  1. Posiluje nedostatečný jin

  2. Rozprouďuje stagnaci Qi (čchi)

  3. Vylučuje horké toxiny

  4. Vylučuje vlhko i horko

  5. Posiluje nedostatečnou energii

  6. Rozprouďuje blokádu krve

Ostropestřec mariánský (Silybum marianum) je dvouletá rostlina dorůstající do výšky 60-150 cm. Dozrává v druhé polovině září. Ostropestřec můžete pěstovat doma na slunném místě. Ve druhém roce se na rostlině objeví bodlinaté listy zvýrazněné bílými žilkami. Přibližně na konci června ostropestřec vykvete purpurovým květem a na konci léta se jeho květy změní v plody. Jejich paličky je třeba odstřihnout těsně před dozráním, jinak by hrozilo, že je vítr rozptýlí nebo že je vyzobou ptáci.


Ruční sběr semen ostropestřce je dosti nepříjemný, ale má zásadní výhodu v možnosti postupného sbírání nejvyzrálejších semen. Nedozrálá semena mají podstatně méně účinných látek. Sklizené paličky pak zavěste ke stropu a nechte je dozrát nad papírem. Semínka totiž mohou v průběhu sušení vypadávat. Poté je stačí jen vymlátit.


Semeno ostropestřce obsahuje hodně vysýchavého oleje, který je velmi reaktivní, proto také rychle na vzduchu na velkém povrchu drceného semene žlukne. Proto drcené semeno neskladujte. Semeno obsahuje až 3 % obtížně rozpustného silymarinu, který je hlavním hepatoprotektorem a účinnou látkou využívanou i farmaceuticky. Působí na játra prokazatelně značnou léčivou silou.


Nejúčinnější pro tělo je pojídání cca 60 semen za důkladného rozkousání při každém jídle. Slupky se zároveň podílejí na čištění sliznice střeva od nánosů. Lidem se zánětem žaludku a dvanáctníku, zánětem střev, zácpou či hemeroidy ap. se to ale nedoporučuje, protože slupky v těchto orgánech stírají také ochranný hlen. V tomto případě je vhodnější si lžičku semen pomlít na tříštivém mlýnku na kávu a hned jíst.


Podle zkušeností Dědka kořenáře Břetislava Nového se zdá, že ostropestřec je nejúčinnější v podobě tlučeného plodu přibližně na velikost zrnek písku. V této podobě údajně obsahuje drť nejvyšší možné množství účinné látky silymarin.


Lze si udělat čaj i z ostropestřce čerstvě nadrceného, což je nejlepší způsob přípravy, kdy postačí 5 minut varu a čtvrt hodiny záparu. Pokud se semena nepovaří, nemají téměř žádnou účinnost.


Používat můžete také ostropestřecový olej, ale je nutné ho konzervovat smícháním s nežluknoucími oleji jiných rostlin. Olej z ostropestřce mariánského by měl být dle Dědka kořenáře Břetislava Nového lisovaný zastudena. Obvykle stačí jedna až dvě lžičky oleje denně. Užívat by se měl nalačno nebo před jídlem.

Na trhu jsou dostupné také produkty jako speciální tinktura s ostropestřcem, případně i s dalšími bylinami nebo tablety s vyšším obsahem silymarinu, které jsou vhodné při vážnějších jaterních problémech.


Nejčastější využití:

  1. při žloutenkách a jaterních zánětech (hepatitidách)

  2. intoxikacích vnějšími i vnitřními jedy, homocysteinem i léky

  3. při cirhóze (tvrdnutí) a ztučnělých játrech

  4. v rekonvalescenci

  5. při ekzémech, lupence, pigmentových a jiných kožních poruchách

  6. slábnoucím zraku, odvápnění, cukrovce, rakovině, imunitní nedostatečnosti

  7. při krevních chorobách a nedostatečné krvetvorbě


Při detoxikaci jater je vhodné játra nezatěžovat žádnou zátěží, tedy nepít alkohol, vyhýbat se rafinovaným potravinám, příliš tučným a smaženým pokrmům.


Další rady, tipy a doporučení najdete v sekci „Články“ – Byliny, potraviny, doplňky.


Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme, nekopírujte je. Děkujeme.


Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Jako certifikovaná terapeutka vám ráda pomohu na vaší cestě ke spokojenosti. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, případně telefonicky 608770506. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde.


Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

bottom of page