Protizánětlivá kurkuma pomůže se střevy i s plísní
top of page

Protizánětlivá kurkuma pomůže se střevy i s plísní

V tradičním léčitelství se kurkumin používá především jako lék na trávicí soustavu – zlepšuje trávení, činnost jater a žlučníku, zvyšuje tvorbu žaludečních šťáv, má protizánětlivé, protibakteriální a protivirové účinky, užívá se při bolestivé menstruaci, srdečně-cévních chorobách, žloutence a zevně k dezinfekci ran.


Podporuje imunitu, regeneraci, zmírňuje bolesti, zpomaluje procesy stárnutí a používá se jako celkově povzbuzující prostředek. Z hlediska ájurvédy mírně zahřívá, má zklidňující účinky, vyživuje tkáně a podporuje vše, co souvisí s cirkulací – tedy nejen fyzický pohyb, ale i tok myšlenek.


Prospěšnost kurkumy potvrzuje řada výzkumů. Výzkum z Monash University například tvrdí, že 1 gram kurkuminu denně zlepšuje pracovní paměť a má pozitivní dopad v prvních stadiích cukrovky. Výzkum z Ohio State University publikovaný PLoS ONE se obecně zaměřuje na způsoby aplikace kurkuminu. Při vstřebávání až ve střevech a ne v žaludku by totiž kurkumin mohl léčit střeva a dostat se nerozložený do krve, což by znásobilo jeho účinky.


Již nyní je prokázáno, že kurkumin je účinnější přijímat s tukem. Kurkumin a jeho prospěšnost pro střeva byly i tématem studie na University of Arizona. Závěrem publikovaným v časopisu PLoS One je, že kurkumin má skutečně protirakovinné účinky. U nádorů tlustého střeva blokuje tvorbu metastáz. Na Murchod University přišli se studií, podle které může kurkumin fungovat jako antidepresivum.


Kromě kari se kurkuma přidává také do hořčice a worcesteru. Jako přídatná dávka se kurkumin v potravinách označuje kódem E 100. Kurkuma je v pokrmech skvělá, ale při nemoci jsou její běžné dávky nedostačující. Pro léčebné účely je potřeba množství výrazně zvýšit.


Kurkuma je skvělá i na kožní problémy. Při problémech s plísněmi vyzkoušejte směs kurkumy a kokosového oleje. Kurkumový sprej pomůže i při bolestech kloubů.

Účinky kurkumy podle tradiční čínské medicíny:

  1. Posiluje nedostatečnou energii Qi (čchi)

  2. Rozprouďuje stagnace (krve a Qi (čchi))

  3. Ochlazuje vnitřní horko, ale zahřívá

  4. Vylučuje vlhko

Skvělé účinky potvrdzuje také Paul Pitchford: „Kurkumin chrání játra před škodlivými látkami. Rovněž snižuje hladinu cholesterolu a tlumí replikaci viru HIV. U osob trpících revmatoidní artritidou zlepšil kurkumin flexibilitu a snížil otoky kloubů. Kurkuma zahřívá a má hořkou chuť. Používá se k podpoře trávení bílkovin, snižuje výskyt nádorů v děloze, podporuje metabolické procesy v játrech, rozpouští ledvinové kameny, zvyšuje flexibilitu vazů a snižuje menstruační bolesti.“


I když je užívání kurkumy bezpečné, vysoké dávky kurkumy nejsou vhodné pro těhotné, pro nemocné se žlučníkem, ledvinovými kameny či s krvácivým onemocněním. Kurkuma není ideální pro diabetiky, protože může způsobit prudký pokles hladiny cukrů v krvi a vyvolat hypoglykémii. Může také negativně ovlivnit vstřebávání železa.


Nejúčinnější formou doplňků stravy s kurkumou jsou výtažky (extrakty). Kurkumu je dobré konzumovat spolu s černým pepřem. Černý pepř totiž obsahuje látku zvanou piperin, která zlepšuje vstřebávání kurkuminu v trávicím traktu o 2000 %.


A jako vždy kupujte jen doplňky stravy od renomovaných značek, které byly testovány nezávislou organizací, abyste si byli jistí, že kupujete výrobek, který skutečně obsahuje to, co je uvedeno na obalu a není kontaminován škodlivými látkami.


Jaké další produkty byste měli zařadit do svého jídelníčku, se dočtete v kategorii „Články“ – Byliny, potraviny, produkty


Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Jako certifikovaná terapeutka vám ráda pomohu na vaší cestě ke spokojenosti. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, případně telefonicky 608770506. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde.


Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

bottom of page