Společné stolování zlepšuje vztahy i zdraví
top of page

Společné stolování zlepšuje vztahy i zdraví

Chcete mít šťastnou a spokojenou rodinu? Zaveďte společné stolování! Deset z deseti psychologů potvrzují, že rodinné stolování utužuje vztahy, zlepšuje přátelskou atmosféru, milostný život a dokonce i chování a prospěch dětí ve škole! Lépe se daří rodinám, kde se všichni schází u společného jídla.


Společné jídlo vždy patřilo k příběhu lidstva, zejména k oslavám. Dává lidem pocit řádu, sounáležitosti, pospolitosti a bezpečí. Stolování je rituál, který je dobré alespoň občas dodržovat.


Velký stůl je symbolem soudržnosti rodiny. U něj se odehrávají nejdůležitější rodinné porady a řeší zásadní věci. U něj si sdělujeme své zážitky, myšlenky a pocity. Společné jídlo, tedy sdílení něčeho příjemného, bývá navíc projevem dobré vůle. Když se s někým chceme přátelit a mít s ním dobré vztahy, zveme ho k našemu stolu.


Děti, které často jedí s rodinou, mají jen málokdy vážné problémy se svým chováním, dodržováním školního řádu nebo s tím, že by se projevovaly agresivně. Naopak, vykazují větší emoční stabilitu a psychickou odolnost, méně tíhnou k depresím a psychickým problémům.


Společné stolování dokonce zlepšuje schopnost se vyjadřovat, rozumět určitým věcem nebo situacím. Důležité přitom je, aby spolu členové rodiny opravdu mluvili a navzájem se vnímali.


Ať už jíte sami nebo společně, určitě byste u jídla neměli sledovat televizi, poslouchat rádio nebo používat mobil či počítač. Je nutné vnímat pouze jídlo a případně ostatní spoluhodovníky. Alespoň chvíli se věnovat pouze sobě a svým blízkým.


V ideálním případě zkuste připravovat kvalitní domácí pokrmy. Je to levnější, zdravější a v budoucnu se vám to mnohonásobně vrátí.


Zkoušejte nové chutě a platí to i pro děti – rodiče jim často vaří jen to, co vědí, že děti snědí. Rodiče ale vědí lépe, co je pro malý organismus vhodné, proto by neměli svým potomkům příliš ustupovat. Z dětského světa se vytrácí jednoznačnost. Čím dál méně slyší v rodinách jasné ano a jasné ne. Jenže ony potřebují autority, potřebují jasná sdělení a jasná pravidla.


Více o zdravém stravování najdete v textech v kategorii „Články


Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme, nekopírujte je. Děkujeme.


Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Jako certifikovaná terapeutka vám ráda pomohu na vaší cestě ke spokojenosti. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, případně telefonicky 608770506. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde.

Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

bottom of page