Bodlák, který zmírňuje ekzémy a zlepšuje trávení
top of page

Bodlák, který zmírňuje ekzémy a zlepšuje trávení

Především kožní a jaterní potíže léčí Benedikt lékařský, nebo také čubet benedikt – bodlákovitá rostlina dorůstající výšky až 40 cm. Listy benediktu jsou chlupaté, peřenolaločnaté a jejich okraje trnitě zašpičatělé. Květy benediktu jsou žluté a trubkovité.

Tento bodlák je zdrojem tříslovin, silicí, glykosidů, flavonoidů, slizů, taninu, pryskyřice, ale také hořčíku, draslíku, vápníku a vitamínů skupiny B.


Mezi terapeuticky účinné látky benediktu lékařského patří hořčiny, silice, terpeny, flavonoidy, lignany a slizy.


Benedikt lékařský – Benedikt čubet (Cnicus benedictus):

  1. posiluje srdce a cévy

  2. ulevuje proti bolesti trávicího traktu a žaludku

  3. pomáhá při revmatismu a dně

  4. zvyšuje vylučování kyseliny močové

  5. uzdravuje bércové vředy a ekzémy

  6. posiluje organismus

  7. pomáhá léčit jaterní a žlučníkové nemoci

  8. působí proti některým typům virů a bakterií, zejména proti nežádoucím střevním bakteriím

  9. potlačuje patologické kvašení a hnití ve střevech

  10. pomáhá při chronických poruchách imunity

  11. užívá se při alergii

Obklady nebo koupele z benediktu lékařského pomáhají hojit ekzémy a kožní vředy. Výborně se hodí do směsí na léčbu dalších kožních nemocí (lupénky, při kožních alergiích a zánětech, při růži i bércových vředech).


Bylinkové čaje na kožní neduhy (ekzémy, lupénku, akné):


1 lžíci benediktu, 1 lžíci kopřivy, 1 lžíci listů pampelišky a 1 lžíci pýru zalijte půl litrem vroucí vody a nechejte 10 minut louhovat, poté přeceďte, nalijte do termosky a popíjejte během dne. Denně si vařte nový čaj. Tato pitná procedura by měla trvat 4 týdny a po ní přejděte na tuto:

1 lžíci benediktu, 1 lžíci zeměžluče, 1 lžíci lékořice a půl lžičky kořene hořce žlutého zalijte půl litrem vroucí vody a nechejte 10 minut louhovat, poté přeceďte, nalijte do termosky a popíjejte během dne. Tato pitná kúra by měla opět trvat 4 týdny.


Kapky na posílení žlučníku, jater i střev:


2 lžíce benediktu, 1 lžíci listů pampelišky, půl lžičky tlučeného semene fenyklu a půl lžičky tlučeného semene anýzu zalijte 3 deci 60% lihu či destilátu a vše nechejte 14 dní na klidném místě louhovat. Denně protřepávejte. Poté přeceďte a po dobu 4 týdnů užívejte 3 x denně 25 kapek nakapaných do 3 deci vlažné vody.


Benediktová koupel na kožní neduhy (ekzémy, lupénku, akné, alergie, bércové vředy):


3 hrsti benediktu přelijte 3 litry vroucí vody a nechejte hodinu louhovat. Pak přeceďte a nalijte do vody ve vaně. Bylinková koupel by měla trvat 15 minut.


Bylinková koupel na všechny kožní potíže:


1 hrst benediktu, 1 hrst přesličky rolní a 1 hrst jitrocele zalijte 3 litry vroucí vody a nechejte hodinu louhovat. Poté přeceďte a nalijte do vody ve vaně. Bylinková koupel by měla trvat 15 minut.


Užívání jakýchkoli bylin je třeba vždy po měsíci přerušit a dopřát organismu oddech.


Předávkování benediktem může vyvolat nevolnost, zvracení a podráždění ledvin. Nedoporučuje se při těžších ledvinových poruchách, plicních chorobách a během těhotenství.


Další rady, tipy a doporučení najdete v textech v kategorii „Články“ – Byliny, potraviny, doplňky


Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme, nekopírujte je. Děkujeme.


Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Jako certifikovaná terapeutka vám ráda pomohu na vaší cestě ke spokojenosti. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, případně telefonicky 608770506. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde.

Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

bottom of page