Maitaké – na trávicí potíže, cukrovku, obezitu i osteoporózu
top of page

Maitaké – na trávicí potíže, cukrovku, obezitu i osteoporózu

Trávicí problémy všeho druhu umí zvládnout medicinální houba maitaké. Skvělých výsledků dosahuje u diabetes II. typu (snižuje glykémii, zvyšuje citlivost tkání na inzulín, ochraňuje slinivku), vysoké hladiny tuků, zvýšeného cholesterolu, při nadváze, vysokém krevním tlaku (hypertenzi), osteoporózy.


Poslední dobou se stále více upíná zrak na zdravotní účinky mořských řas (spirulina, chlorella a další) či dřevokazných hub. Výjimečné účinky má naprostá většina z nich. V jídelníčku by neměla chybět ani maitaké (Trsnatec lupenitý), která parazituje v přírodě na kmenech dubů.


Maitaké patří mezi nejdražší houby. Má vynikající aromatickou chuť a obsahuje mnoho medicinálních látek, především ergosterol, což je předstupeň vitaminu D. Houba se neužívá čerstvá, plodnice je nutné usušit a rozemlít na prášek.


Maitaké:

  1. snižuje vysoký krevní tlak i zvýšený cholesterol

  2. snižuje glykémii a hladinu lipidů, zvyšuje citlivost na inzulin

  3. užívá se při hubnutí, snižuje hladinu tuků

  4. ochraňuje ledviny

  5. tlumí patologické záněty

  6. snižuje oxidační stres

  7. působí jako doplňková terapie u nádorového onemocnění prsu

  8. pomáhá mužům při léčbě karcinomu jater, plic, slinivky či prostaty

  9. zlepšuje obranyschopnost proti virům


Mediciální houby jsou zkoumány praktickými pokusy. Jedním z nich je také zkoumání účinků maitaké na diabetes. U léčených krys došlo k poklesu glukózy v krvi. Dále se prokázalo, že maitaké pomáhá léčit ledviny.

Užívání maitaké bylo spojené se zlepšením funkce ledvin, působilo protizánětlivě, snížily se hodnoty prozánětlivých cytokinů, došlo ke snížení oxidačního stresu, zvýšila se aktivitu enzymů, které umí neutralizovat volné kyslíkové radikály. Studií se tak podařilo prokázat, že maitaké má výrazný pozitivní vliv na diabetické krysy.


Účinky podle tradiční čínské medicíny:

  1. doplňuje slezinu a její Qi (čchi)

  2. odvádí vlhkost

  3. tonizuje ledviny a játra

  4. pročišťuje horkost

  5. uklidňuje ducha

Podle lektorů a praktiků TČM je pro sportovce zajímavá trojkombinace hub reishi + shiitake + maitake, jejichž vzájemná kombinace je výhodná a navzájem se zesiluje (synergizuje).

Zajímavostí je, že houby byly v Číně i Japonsku dlouho vnímány jako byliny. Zkušenosti a znalosti jejich příznivého vlivu na zdraví se předávaly z generace na generaci po tisíce let. Až současné vědecké výzkumy odhalily jejich pravé tajemství a analyzovaly v houbách složky, které stojí za jejich blahodárnými účinky.


Lékařka Zuzana Vančuříková ve svých seminářích uvádí i tento případ užití maitaké: "Případ jedné starší dámy s vysokým krevním tlakem. Tato paní byla léčena západními léky, ale tlak se nedařilo stabilizovat, trpěla nadváhou, měla otoky kolem kotníků, které se mírně horšily v průběhu dne a při dlouhodobém stání. Trpěla také opakovanými infekcemi močových cest, stěžovala si na bolesti v oblasti dolních zad. Laboratorní testy ukázaly zvýšenou hladinu cholesterolu. Její jazyk byl oteklý, tělo jazyka bylo červené , povlak byl silný a zažloutlý. Celkově stav poukazoval na slabou esenci ledvin a na přítomnost vlhké horkosti. Mojí volbou byla houba maitake, která je schopna odstraňovat vlhkou horkost, posilovat slezinu i ledviny, je využitelná při různých metabolických poruchách i vyšším krevním tlaku, pomáhá snižovat váhu bez negativního dopadu na zdraví pacienta. V průběhu užívání maitake se tlak pacientky stabilizoval, otoky se zlepšily, lehce ubrala na váze. Neprodělala žádnou infekci močových cest. Ač hladina cholesterolu zůstala nezměněna, přesto jsme hodnotily léčbu pozitivně."


Komisi EU nepřesvědčila tisíciletá tradice ani výsledky vědců a podle nového nařízení EU nepovoluje uvádět kompletní škálu zdravotních účinků u potravinových doplňků, které extrakty z hub obsahují. Proto ani informace uvedené v textech na tomto webu tradicni-terapie.cz nepovažujte za dostatečně vědecky podložené.


O dalších léčivých houbách se dočtete v textech v kategorii „Články“.


Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Jako certifikovaná terapeutka vám ráda pomohu na vaší cestě ke spokojenosti. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, případně telefonicky 608770506. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde.


Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

bottom of page