Nesolíte náhodou příliš MÁLO? Sůl je důležitá!
top of page

Nesolíte náhodou příliš MÁLO? Sůl je důležitá!

Překvapí vás, co všechno může způsobit nedostatek soli. Sůl je pro organismus zásadní a přesto, že většinou lidé solí nadmíru, přibývá i lidí, kteří jsou „podsolení“. Sůl, resp. sodík, je minerál, který naše tělo potřebuje ke správné funkci buněčných struktur, pro svalovou činnost, k přenosu nervových vzruchů a určuje objem tekutiny v buňkách i v našich cévách.


Při nedostatku sodíku v těle je nejvíce zasažen nervový systém, což se projevuje různými poruchami a výpadky. Obecně platí, že nedostatek sodíku v krvi poznáme podle průjmů, bolestí hlavy, zvracení, slabosti, nízkého krevního tlaku, letargie, ztráty hmotnosti,

zmatených projevů, závratí a svalové podrážděnosti. Nízká hladina sodíku v krvi snižuje tuk, který je nahromaděný v okrajových částech těla. Sodík také funguje jako prevence vyčerpání z horka a odstraňuje přebytek oxidu uhličitého nahromaděného v těle. Úplné vynechání soli z jídelníčku může způsobovat pocity úzkosti až deprese. Tady je ale hlavním viníkem nedostatek hořčíku. Jak konkrétně upravit svůj jídelníček zjistíte při osobní konzultaci,


Osolte to! Ale ne příliš! Hlavní roli v udržování hladiny sodíku a tělesných tekutin mají ledviny. Přijímáme-li hodně soli, povzbuzuje to náš organismus k vyššímu příjmu tekutin a tím se zvýší i celkový objem tekutin v těle. Výsledkem může být vysoký krevní tlak neboli hypertenze. Podle statistik se v Česku na 1 g soli vypije 100 ml tekutin nebo 300 ml tzv. soft nápojů (Cola, Fanta, Sprite..).


Sůl vysušuje a vyztužuje tělo i ducha. Lidé, kteří příliš solí, potřebují jako protiváhu něco sladkého. Vysušená jin ledvin se projeví na játrech a žlučníku, dochází k vnitřnímu napětí a podrážděnosti. Sladké uvolňuje, proto mnozí lidé střídají oba extrémy. Z termického hlediska je sůl studená, ale svým vysušujícím účinkem způsobuje nedostatek jin, a tím horko v ledvinách, játrech i žlučníku a přes kontrolní cyklus i v oblasti srdce.


Podobné to je u kombinace slaného s alkoholem, který má i v malém množství vysušující účinky. Navíc uvolňuje emoční napětí a emoce pak musí být opět stabilizovány pomocí soli. Nejprve je tedy nutné omezit příjem soli, pak jde lépe překonat silnou touhu po sladkostech a po alkoholu.


Dnes, když je jednou z hlavních civilizačních nemocí hypertenze, tak by se denní příjem soli měl pohybovat mezi 3-5 g/den. V reálu jsou ale čísla mnohem vyšší. V Anglii je průměrný příjem soli na jednoho obyvatele 8,6 g, v Chorvatsku 15 g a u nás dokonce 14-16 g. V některých oblastech Japonska je příjem soli denně dokonce 25 g a je to spojeno se zřetelně vyšším výskytem hypertenze. Poslední výzkumy ukazují, že všechny dvouleté děti u nás ve 100 % překračují denní doporučený příjem soli. Jedna nizozemská studie prokázala, že pokud přijímaly děti od narození vyšší obsah soli ve své výživě, měly ve svých patnácti letech signifikantně vyšší hodnoty krevního tlaku oproti těm, kterým rodiče přísun soli omezili.


Denní příjem soli je v 65-85 % dán hlavně potravinami, které konzumujeme. Dosolení solničkou představuje jen asi 5 % jejího celkového denního příjmu. Hlavními zdroji jsou uzeniny, suché salámy, tavené sýry, popcorn, chipsy, instantní polévky, nebo třeba i sójová omáčka. Poslední studie dokonce potvrdily, že sůl působí na naše centra libosti podobně, jako čokoláda nebo cukr. Proto dosolené potraviny jako jsou oříšky, tyčinky, rohlíky apod., v nás vyvolávají následný pocit libosti, který nás vede k jejich dalšímu příjmu. A to samozřejmě potravinářskému průmyslu vyhovuje. Nadměrně se solí ryby, sýry (balkánský, niva, olomoucké tvarůžky), hořčice nebo kečup.


Sůl umí řádně rozkolísat chutě. Přesto je důležitá, obzvlášť umí uklidnit hyperaktivní, podrážděné osoby. K solení pokrmů bychom ale měli používat kvalitní mořskou sůl, která má pro lidský organismus ideální profil. V případě nedostatku minerálů a podsolení, je ideální řešit komplexně překyselení, třeba formou popíjení léčivých minerálek typu Vincentka či Bílinská kyselka (je vhodná při dně, cukrovce, chronických katarech žaludku, posiluje játra, žlučník, trávení a zlepšuje látkovou výměnu). Pití bílinské kyselky či vincentky ráno nalačno skvěle zharmonizuje trávení, podpoří játra a potěší ducha (oceníte obzvlášť po alkoholovém večírku).


Sůl zahřívá povrch, změkčuje zatvrdliny, rozpouští usazeniny (tchan), ochlazuje vnitřek – je protizánětlivá, podporuje správnou imunitu, zprůchodňuje směrem dolů, takže bolest hlavy po večeru s vínem se bez soli odstranit nedá, ostruhy na patách bez soli také ne, neplodnosti u žen i mužů bez soli nereagují na nic, špatná pleť nebo ekzémy bez soli bylinami a ničím nespravíte…atd.  Ledviny tonizuje – pokud je užívána správně – zeleninové polévky, kroupy, fazole. Pokud je užívána nesprávně – slané maso jen se zeleninou bez středových potravin – luštěniny, obilí, tak ledviny dráždí, rozhašuje celé tělo a zneklidňuje taková potrava mysl. Mysl se pak snaží uklidnit pomocí jednoduchých cukrů, které způsobují záněty, psychickou labilitu směrem k útlumu, oslabují imunitu, zahřívají vnitřek a ochlazují povrch.


Všeho moc škodí, to je samozřejmé a v malém množství jsou i jednoduché cukry prospěšné. Je to na půldenní přednášku s diskuzí. Touhu po sladkém může způsobovat kromě tedy nevhodně zvolené slané potraviny (jen maso a zelenina, nebo maso a suchý chleba – tj. obilí bez stabilizující kvality zrna), také nedostatek bílkovin celkově, nedostatek tuků, nedostatek kvalitních polysacharidů, nebo velká emoční zátěž vlivem okolních událostí v životě. Důležité je si všimnout konstituce (třeba korpulentní jang by se měl soli opravdu vyhýbat, má povrch přirozeně horký), všimnout si aktuálních projevů – jako otoky obličeje – soli nedostatek, červený nos – soli nedostatek, akné nebo ekzém totéž, bolest kolenou, slabá imunita, rýma, bolest hlavy…..atd,“ uvádí odbornice na výživu Romana Farná.


Sůl se do těla dostává i přes kůži. Lázeň s mořskou solí obsahuje kromě sodíku také další minerály a stopové prvky, jako je draslík, bróm, hořčík či vápník. Mořská sůl působí antibakteriálně, naše kůže regeneruje nebo se uzdravuje. Mohou se tak řešit i záněty močového měchýře nebo záněty gynekologického původu.


Konkrétní využití slané chuti v tradiční medicíně:

  1. změkčuje bulky (např. mízní uzliny, katarakty, deformace)

  2. uvolňuje ztuhlost

  3. proti zácpě a otocích břicha (posiluje zažívací funkci)

  4. zevně při čištění krve, bolesti v krku a očistě zubů

  5. vyhání toxiny z organismu

  6. pomáhá slabému srdci i mysli, zlepšuje soustředění

  7. zvlhčuje a uklidňuje hubené, suché, nervozní jedince

Sůl patří k ledvinám a podzimu, tedy na podzim se má užívat ve větším množství. Absolutně nevhodná je pro obézní osoby s vlhkostí, otoky a vysokým tlakem. Také je nevhodná pro příliš agresivní jedince. Jak pracovat s dalšími chutěmi, jako je např. kyselá či sladká, se dočtete zde – Chutě potravin mají zásadní dopad na organismus.


Další doporučení, rady a tipy najdete v textech v kategorii „Články“ – Byliny, potraviny, produkty.


Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme, nekopírujte je. Děkujeme.

Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Jako certifikovaná terapeutka vám ráda pomohu na vaší cestě ke spokojenosti. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, případně telefonicky 608770506. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde.

Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá a je třeba hodně investovat i do bylinných směsí, ale pak pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

bottom of page