Škodlivé vnitřní horko a jak se ochladit dle TČM
top of page

Škodlivé vnitřní horko a jak se ochladit dle TČM

Pálení žáhy, nadměrný hlad, říhání, zvracením po jídle, páchnoucí dech, pocity horka, zánět žaludku, pocení, zarudlé oči, sucho v ústech, duševní neklid, zvýšená teplota, závratě, bolesti hlavy, podrážděnost, různé akutní a chronické záněty a zápaly, zácpa, nespavost, maniodeprese, duševní nemoci, ekzém, akné, lupénka – horko v organismu páchá velké škody. Postižený má červený jazyk se žlutým povlakem. Nadbytečné horko postihuje hlavně žaludek, střeva, plíce, ledviny, močový měchýř a krev.


Nadbytečné horko je třeba ochladit, vhodné jsou:


klíčky, sójové boby, fazole mungo, celer, cuketa, čekanka, hlávkový salát, dýně, kapusta, okurka, zelí, banány, melouny, máta, bílá ředkev, hlávkový salát, tofu


Když horko napadne plíce:


řeřicha, jablka, hrušky, broskve, jahody, citron, ředkvička, dýně, zelí, květák, špenát


Při žaludečním horku se doporučuje:

rýže, ječmen, jáhlová nebo ovesná kaše, banány, avokádo, okurky, špenát, hlávkový salát, rukola, řeřicha, zelí (vařené či šťáva), tofu, sojové mléko, jogurt


V případě obrazů žaludeční a střevní horkosti mohou být celé syrové potraviny příliš fyzicky drsné a dráždivé při kontaktu s již zanícenými tkáněmi. Naproti tomu šťávy snáší tělo mnohem lépe. Ostatní potraviny bude nejspíše nutné dobře tepelně zpracovávat nebo dokonce v těžších případech rozmačkat na kaši, aby byly dostatečně měkké, dokud horko a zánět neustoupí a žaludek nezesílí.


Velmi škodlivá je kombinace horka a vlhka – postihuje i děti, která pak zlobí, jsou vzteklé a nezvladatelné. Dalšími příklady vlhkého horka jsou žlučníkové a ledvinové kameny a záněty, problémy se střevy, záněty močového měchýře, revmatická onemocnění, artróza, dna, ekzémy, kožní vředy, akné, lupénka, gynekologické záněty, výtoky, obezita typu vlhko-horko (tvrdé zvětšené břicho – hlavně muži).


Potraviny vysušující vlhko a ochlazující horko:


slzovka, celer, fazole mungo, okurky, mrkev, řeřicha, melouny, brusinky, kroupy, jáhly, pohanka, pšeničné klíčky, ječmen, fazole adzuki, tofu, řapíkatý celer, cukety, dýně, čekanka, hlávkový salát, kapusta, kukuřice, hlávkové a čínské zelí, brokolice, lilek, ředkvičky, kapr, králík, banány, maliny, mandarinky, ananas, grapefruit, šalvěj, plody hlohu, zelený čaj. Horkým typům všeobecně prospívá letní strava.


Pokrmy mohou do těla vnášet horko nebo chlad i podle způsobu přípravy. Dle východních nauk má dokonce vaření nejdůležitější účinek na termodynamiku. Syrové jídlo bývá příliš stimulující, ale pro určité typy je vhodné pro ochlazení. Při nadbytečném horku je proto třeba vyhýbat se pečení a fritování, vhodné je naopak vaření v páře.


Důležitou roli hraje psychika. Horkokrevní lidé bývají agresivní a mají chuť na maso. Paradoxně maso může jejich agresivitu zvyšovat. Měli by pěstovat mírnost a naslouchání, pak budou mít menší chuť na maso a budou i méně agresivní.


Horko může být v těle nejen z nadbytku, ale také kvůli nedostatku ochlazujícího yin jin. Právě nedostatek jin je v současné době velmi častý. Může za něj stres, hluk, drogy, syntetické látky, rafinované potraviny atd. Pozná se podle nočního pocení, pocitem horka na hrudi, ploskách a dlaních, zarudlými líčky, suchem v ústech, zvýšenou teplota v podvečer. Jazyk je červený, buď bez povlaku, nebo s olupujícím se povlakem. Vyústit může až v tuberkulózu, návaly v přechodu, hypoglykémii, cukrovku, neplodnost, nespavost, tinitus, šedý zákal. Je třeba doplnit do jídelníčku potraviny pro podporu jin.


Nic ale není dobré přehánět. Může se stát, že ve snaze dostat organismus do rovnováhy, použijeme příliš mnoho ochlazujících potravin. Jejich extrémní množství pak může mít i opačný účinek!


U nás dostupné byliny, které pročišťují horko: řimbaba obecná, tužebník jilmový, jablečník, máta, meduňka, krev ochladí: lopuch větší, , horko pročistí a vlhko vysuší: vodilka, mahónie, hořec, pampeliška, šťovík, artyčok, horko pročistí a odstraní jed: echinacea (třapatka), provazovka (starcův vous), smilax, jetel.


Přílišné horko také organismus vysušuje. Suché typy se vyznačují štíhlostí a mají potíže přibrat na váze. A protože sucho je obvykle zapříčiněno nedostatkem jinových tekutin, při jeho léčbě pomáhá stejná strava, jako u nedostatku jin, kdy je třeba výrazně omezit hořké a zahřívající potraviny.


Organismus zvlhčují:

sojové produkty, ječmen, hrušky, jablka, rýžový sirup, slad, špenát


Jestliže je sucho doprovázeno slabostí a křehkostí, jsou vhodné i mléčné a živočišné produkty.


Další tipy, rady a doporučení najdete v kategorii „Články“.


Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Jako certifikovaná terapeutka vám ráda pomohu na vaší cestě ke spokojenosti. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, případně telefonicky 608770506. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde.


Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá a je třeba hodně investovat i do bylinných směsí, ale pak pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

bottom of page