Batátový oběd pro horký typ posílí ledviny, slezinu i plíce
top of page

Batátový oběd pro horký typ posílí ledviny, slezinu i plíce

Lahodná, jednoduchá a výživná – batátová polévka má samá plus. Připravíte ji během chvilky a podle hustoty pak můžete mít buďto polévku, nebo krém, nebo omáčku…

Batát je ochlazující, posiluje slezinu-slinivku, podporuje čchi, pomáhá při šerosleposti. Příliš častá konzumace batátu vede k oteklému břichu.



Pro dvě porce si vystačíte s jedním velkým batátem. Očištěný a oškrabaný batát nakrájejte na kostičky, dejte do hrnce na rozpálený olej. Opražte, prosolte (ideálně použijte bylinkovou mořskou sůl, která je doplněna o různé sušené koření) a po pár minutách zalijte vodou. Čím více vody, tím více polévka… Pokud přilijete vody jen do poloviny kostek, těšte se na omáčku… Po dvaceti minutách batáty rozmixujte ponorným mixérem dohladka a dochuťte bylinkami. Do batátové polévky přidejte opražená semínka.


Slunečnicová semínka působí na slezinu-slinivku, posilují čchi, promazávají střeva, užívají se při zácpě, měla by se uchovávat v temnu a chladu.



K batátové omáčce se skvěle hodí bílé fazole. Bílé fazole jsou ochlazující, mají blahodárný vliv na plíce, podporují ledviny i krásnou pleť.


Fazole namočte přes noc do vody, druhý den vodu vyměňte, přidejte mořskou řasu a vařte v tlakovém hrnci zhruba hodinu. Zcezené fazole přidejte do batátové omáčky.

Jako přílohu zvolte bulgur a čerstvou zeleninu.



Další recepty a zajímavosti o potravinách najdete v kategorii „Články“ – Recepty


Nezapomeňte, že nejdůležitější je jíst v klidu, v pohodě, dýchat, žvýkat a vnímat své tělo.


Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Jako certifikovaná terapeutka vám ráda pomohu na vaší cestě ke spokojenosti. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, případně telefonicky 608770506. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde.

Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá a je třeba hodně investovat i do bylinných směsí, ale pak pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

bottom of page