Svačina pro kuřáky – ochlazuje plíce, ale umí i zahřát
top of page

Svačina pro kuřáky – ochlazuje plíce, ale umí i zahřát

Máte často chuť na šťavnaté ovoce? Možná trpíte žízní, ale pozor – ovoce většinou ochlazuje jen povrch, naopak vnitřek mírně zahřívá (toto neplatí u kaki, datlí, banánů), nejvíce zahřívají vnitřek organismu sladkokyselé citrusové plody (proto máme na pomeranče, mandarinky apod. chuť hlavně v zimě). Syrové ovoce je navíc nevhodné pro osoby se zhoršeným trávením. Přesto je ovoce nenahraditelné.


Jablka ochlazují, snižují letní horko, zásobují tělo tekutinami, zvlhčují sucho a ochlazují horko v plicích – chrání plíce před působením cigaretového kouře. Stimulují chuť k jídlu, napravují zažívání – částečně díky obsahu kyseliny jablečné a vinné, jež potlačují množení kvasinek a patogenních bakterií v trávicím traktu.



Jablka obsahují pektin, který eliminuje cholesterol, toxické kovy, jako je olovo a rtuť, a zbytkovou radiaci. Prospívají při problémech s nízkou hladinou cukru v krvi a s ní spojenou depresí. Obklad z nastrouhaných jablek ponechaný na očích po dobu dvaceti minut ulevuje od otoků a podráždění vznikajících následkem spálenin ze slunce nebo zánětu spojivek. Jablka a jablečná šťáva navíc působí očistně a prospěšně na játra a žlučník, kde změkčují žlučové kameny.


Umytá jablka zbavte jádřinců, slupku jablek lehce nařízněte po obvodu nožem, aby během pečení nepopraskala. Jablka naplňte ořechovou směsí – přiveďte k varu trochu vody s rozinkami, přidejte rozmixované ořechy (mandle, lískové, vlašské atd.), trochu kokosového oleje, trochu mandlového másla a hrst jemných ovesných vloček. Případně dolijte trochu vody. Měla by vzniknout velmi hustá směs, kterou vložte do vydlabaných jablek. Dejte péct do trouby na 200 °C na 20 minut.


Vlašské ořechy působí na ledviny a plíce, které zahřívají a léčí při astmatu, promazávají střeva, doplňují esenci a u mužů zastavují samovolný výron semene.

Zatímco syrová jablka ochlazují a jsou chuťově do kysela (tedy nejsou vhodná pro každého), pečená jablka přinášejí do organismu příznivé teplo a sladko. Pokud se potřebujete hodně prohřát, posypte jablka skořicí: Skořice silně zahřívá vnitřní chlad, posiluje krev. Vhodný je i strouhaný kokos: Kokos vylučuje vnitřní vítr, doplňuje krev a jin. Všeobecně je ovoce pro většinu lidí vhodnější tepelně upravené.



Další recepty a zajímavosti o potravinách najdete v kategorii „Články“ – Recepty


Nezapomeňte, že nejdůležitější je jíst v klidu, v pohodě, dýchat, žvýkat a vnímat své tělo.

Ráda Vám doporučím konkrétní byliny a jídelníček přímo pro Vás. Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně.


Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde. Kontaktovat mne můžete prostřednictvím emailu – tradicniterapie@gmail.com ,


Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře.


bottom of page