Pohanka zahřívá, dodává energii a léčí průjmy
top of page

Pohanka zahřívá, dodává energii a léčí průjmy

Pohanka je skvělá pro zimomřivé osoby, případně pro rozbití stagnací a léčbu průjmů. Protože zahřívá a vysušuje, není vhodná pro horké hubené konstituce.

Podle nálezů znali lidé v Himalájích pohanku již před 2500 lety. V Čechách se začala pěstovat ve 12. století. Obsahuje mnoho minerálních látek, zahřívá organismus, podílí se na snižování hladiny krevního cholesterolu a je účinná v prevenci oparů a herpes puchýřů. Pohanka také pomáhá při cévních onemocněních, zánětech i hemeroidech, posiluje nedostatečné libido a potenci.


Pohanka dle tradiční čínské medicíny:

  1. rozptyluje vlhkost, vylučuje horký hlen

  2. rozbíjí stagnace

  3. dodává energii čchi (Qi)

  4. čistí a posiluje střeva (je účinná při léčbě úplavice a chronického průjmu)

  5. zlepšuje chuť k jídlu

  6. posiluje krevní kapiláry a cévy, zvyšuje oběh v rukou a nohou.

Pohanka nesnese ošetřování chemickými látkami při růstu a velmi rychle odumírá, proto bývá jako plodina velmi čistá. Přesto je vhodné ji před vařením propláchnout. Pohanka se hodí do polévek, kaší, pomazánek, salátů, rizot či k zapékání. Oblíbená je jako součást sekané, karbanátků i v bezlepkové formě tradičních lívanců.


Zapékané brambory s pohankou, uzeninou a ovčím sýrem, to je tradiční moravská specialita kontrabáš.


Ingredience: 300g pohanky, 5 velkých brambor, 4 vejce, 100 ml smetany, majoránka, sádlo, ovčí sýr, uzenina


Brambory uvařte do polotuha a nakrájejte na menší kostky. Pohanku propláchněte, vařte 5 minut pod pokličkou a nechejte dojít 20 minut v teple. Pekáč vymažte sádlem a dejte do něj promíchané brambory s pohankou a kořením. Pečte 10 minut v troubě předehřáté na 250 °C, poté polijte směs rozšlehanými vejci (vejce posilují jin (yin) i čchi (Qi), nejsou vhodné při větrných onemocněních) se smetanou a pečte v troubě 20 minut dozlatova. Hotový pokrm po vyjmutí z trouby posypte strouhaným sýrem, smaženou cibulkou nebo vypraženou slaninou. Podávat můžete se zelím.



Ve velkém množství může pohanka způsobovat problémy se zažíváním a nadýmání. Nedoporučuje se při příznacích horkosti (horečka, žízeň, červené tváře i jazyk) a při příznacích větru (závratě, křeče, emocionální nestabilita).


Brambory doplňují slezinu a žaludek, uvolňují křeče, posilují energii čchi (Qi), vylučují horký hlen, ale nemají se užívat při vlhku a hlenu v organismu. Nezralé, dlouho oloupané nebo příliš staré brambory jsou toxické kvůli alkaloidu solaninu.


Další tipy, rady, doporučení či recepty najdete v kategorii „Články“.


Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme, nekopírujte je. Děkujeme.

Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Jako certifikovaná terapeutka vám ráda pomohu na vaší cestě ke spokojenosti. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, případně telefonicky 608770506.

Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře.

Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá a je třeba hodně investovat i do bylinných směsí, ale pak pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

bottom of page