Dopřejte si tu správnou kulturu – kvašenou! Fermentované potraviny jsou superlékem
top of page

Dopřejte si tu správnou kulturu – kvašenou! Fermentované potraviny jsou superlékem

Kvašená zelenina je blahodárným elixírem pro celý organismus a v malém množství by měla patřit do každodenního jídelníčku. Mléčné kvašení podporuje imunitu, tvorbu krve i hormonů, zdravou střevní mikroflóru, jistí trávicí trakt a regeneruje jaterní tkáň. Kvašená zelenina zlepšuje obranyschopnost, dodává vitalitu, zvyšuje odolnost proti stresu a odvodňuje. V lidovém léčitelství se doporučuje lidem trpícím vředy žaludku a dvanácterníku, protože urychluje hojení postižených sliznic. Pro domácí kvašení je ideální tvrdší zelenina, jako je zelí, mrkev, cibule, červená řepa, květák, brokolice, kedlubna, ředkvičky a samozřejmě okurky.


Fermentované potraviny a fermentace:

  1. Příznivě ovlivňuje zažívání – laktobacily, kyselina mléčná, vláknina.

  2. Odstraňuje toxiny z jídla.

  3. Podporují imunitní systém.

  4. Snižují cholesterol a lipidy v krvi.

  5. Štěpí potravu na stravitelnější složky.

  6. Zlepšují chuť a výživnost potravin.



Naše tělo i jeho okolí, je poseto mikroorganismy, které nás i sebe neustále chrání před potenciálně nebezpečnými druhy a navíc učí náš imunitní systém, jak má fungovat. Imunita se tedy tvoří podle svých zkušeností. Čím sterilněji žijeme, tím vyšší je pravděpodobnost, že se u nás rozvinou vážné nemoci, včetně astma či alergií.


Kvašená zelenina z hlediska čínské medicíny:

  1. čím je slanější, tím víc ochlazuje a doplňuje jin

  2. kyselá chuť vyhovuje játrům a osvěžuje je

  3. hodí se v každém ročním období jako příloha k teplému jídlu

  4. je plná života

  5. nedoporučuje se pro nervní typ „hubený jang



Kultura pro střeva – KimChi


KimChi je tradiční fermentovaná korejská pochoutka, která výrazně zlepšuje střevní kulturu a má velmi pozitivními účinky na trávení, srdce a celý organismus. KimChi můžete jíst již pár hodin po naložení do sklenice, ale nejlépe chutná po zhruba deseti dnech kvašení, výraznou chuť a plno prospěšných bakterií má i po několika měsících.

 


KimChi recept


Na 5 litrů KimChi nakrájejte 3 kg čínského zelí a dejte ho do zhruba 6 litrů vody, přidejte 1,4 kg soli a řádně promíchejte, zelí zatižte a nechejte 3 hodin stát. Občas promíchejte. Po 3 hodinách zelí opláchněte a dejte do velké mísy. Připravte si pastu z 90 g rozvařené bílé rýže a 80 g cukru a nechejte ji vychladnout. Do vystydlé kaše přidejte nakrájené 3 větší cibule, 100 g zázvoru, 2 palice česneku a vše rozmixujte na hladkou pastu. Přidejte 150 ml rybí omáčky. Průběžně ochutnávejte a podle chuti doplňte česnek, zázvor a korejské sušené chilli papričky Gochugaru, popřípadě směs sladké papriky a chilli. Nakrájejte na malé nudličky 2 svazky jarní cibulky, jablko, hrušku, 400 g bílé ředkve a 300 g mrkve a vše přimíchejte do pasty. Nasaďte si rukavice a pastu se zeleninou pečlivě vmasírujte do velké mísy, do které jste dali opláchnuté zelí. Všechno udusejte do zavařovací sklenice, zatižte závažím tak, aby všechny pevné části byly ponořeny pod hladinou šťávy, uzavřete, a nechte kvasit v teple. Pojídat můžete už po pár dnech, dle vaší chuti.



Fermentace potravin je jedním z cenných kulinářských dědictví lidstva, známých po tisíciletí. Podle archeologů snad byla prvním kvašeným nápojem v našich zeměpisných šířkách medovina asi před 12 000 lety.


Více informací nejen o prospěšnosti kvašených potravin, ale třeba také o významu střevního mikrobiomu, se dočtete v dalších textech v kapitole "Diety, trávení".


Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme, nekopírujte je. Děkujeme.


Ráda Vám doporučím konkrétní byliny a jídelníček přímo pro Vás. Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně.


Nabízím sestavení bylinných směsí (případně i jídelníčků) přímo na míru. Co prospívá jednomu, druhému prospívat nemusí, přitom oba mohou mít stejný zdravotní problém.


S čím vám mohu pomoci:

  1. Doporučení vhodné stravy a životního stylu

  2. Detoxikace, redukce váhy

  3. Únava, potíže se spánkem

  4. Problémy s trávením včetně prediabetes a hypoglykémie

  5. Akné, ekzémy, plísně

  6. Menstruační potíže, hormonální nerovnováha, klimakterium

  7. Nervozita, napětí, úzkost, deprese

Kontaktovat mne můžete prostřednictvím emailu – tradicniterapie@gmail.com


Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Stejně tak ani bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

bottom of page