Stresem vyčerpané nadledvinky – adrenální únava
top of page

Stresem vyčerpané nadledvinky – adrenální únava

Nadledvinky organismus celkově regenerují. Nedostatečnost nadledvin je neschopnost nadledvin produkovat normální množství hormonů. Může být také definována jako snížená schopnost zvládat stres. Dnes je u našeho obyvatelstva jednou z nejběžnějších nerovnováh (únavou nadledvinek (odborně adrenální únavou) celosvětově trpí až 80% lidí)!


Nadledviny jsou často označované jako stresové žlázy. Hormony nadledvin jsou rozdělovány na dvě skupiny, na hormony produkované dření nadledvin (medulla) a na hormony produkované jejich kůrou (cortex).


Hormony produkované dření jsou adrenalin a noradrenalin. Hormony produkované kůrou nadledvin jsou aldosteron, kortizol a kortizon. Rovnováha mezi nimi je nezbytná pro udržování zdraví.


Pokud převažuje sekrece aldosteronu vzhledem ke kortizolu, jsou obvyklé zánětlivé stavy, např. záněty žaludku, záněty tlustého střeva, záněty kloubů a záněty dutin.


Pokud převažuje sekrece kortizolu vzhledem k aldosteronu, mohou převládat nemoci jako cukrovka, syndromy selhání imunity, infekce, kornatění cév, šedý zákal, zelený zákal, koronární choroby srdce nebo nemoci srdečního svalu.


Totální vyčerpanost nadledvin signalizují šedé nebo až černé kruhy pod očima.


Příznaky nedostatečnosti nadledvin:

  1. snížená snášenlivost chladu

  2. špatný krevní oběh

  3. nízká hladina krevního cukru (hypoglykémie)

  4. nízký krevní tlak

  5. alergie

  6. apatie nebo deprese

  7. malá vytrvalost

  8. bolesti kloubů

  9. sklony k zácpě

  10. svalová slabost

  11. potřeba nadměrného množství spánku

  12. snížená odolnost proti infekcím

  13. podprůměrná tělesná teplota

Podle tradiční čínské medicíny jsou všechny hormony produkovány ledvinnou esencí, ukládány do dráhy jater a odtud jsou krví rozmísťovány po těle.


Oslabeným nadledvinkám pomohou adaptogenní byliny např. lékořice. Dále vitaminy skupiny B a minerály. Každý minerál i vitamin působí zároveň jako antioxidant.


Nadledvinky mají být stimulovány v čase, kdy jsou v klidu.


Vhodné jsou techniky pro lepší zvládání stresu, úprava postojů, včetně zanechání zlosti. Léčba únavy nadledvinek totiž spočívá ve snížení stresu (jak tělesného tak duševního).


Dieta při nemocích nadledvin (adrenální insuficienci):

  1. Omezit kofein, cukry a umělá sladidla.

  2. Neohřívat jídla v mikrovlnné troubě.

  3. Používat kvalitní tuky (rostlinné oleje, včetně sójového, kukuřičného nebo řepkového oleje mohou vyvolat zánět nadledvin, vhodnější je kokosový, sezamový nebo olivový olej, organické máslo nebo přepuštěné máslo ghí).

  4. Zařadit do jídelníčku kokos, olivy, avokádo, brukvovitou zeleninu, tučné ryby, kuřecí a krůtí maso, ořechy.

  5. Užívat mořské řasy, bazalku, rybí olej, hořčík, zinek, vitamíny B, C, D.

  6. Spát minimálně 8 hodin denně.

  7. Nemluvit sám se sebou negativně, ale pouze pozitivně (být na sebe hodný).

Pomoci může také užívání mediciální houby Cordyceps (testy prokázaly významný vliv na fyzickou a psychickou kondici, pozitivní účinky na nadledvinky i snížení stresové zátěže) a Polypor (prokazatelně zvyšuje vylučování moči, jejíž tvorbu ale také zvyšuje, proto se z těla odvádí přebytečná tekutina a sodík, Polyporus utlumuje aktivitu hormonu aldosteronu, který se tvoří v nadledvinách a jeho funkcí je zadržování tekutin, podporuje také zpětné vstřebání sodíku, tj. sodík vyfiltrovaný do moči se opět vrátí a s ním samozřejmě i tekutina).


Další tipy, rady a doporučení najdete v kategorii „Články“.


Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme, nekopírujte je. Děkujeme.

Ráda Vám doporučím konkrétní byliny a jídelníček přímo pro Vás. Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně.


Nabízím sestavení bylinných směsí (případně i jídelníčků) přímo na míru. Co prospívá jednomu, druhému prospívat nemusí, přitom oba mohou mít stejný zdravotní problém.


S čím vám mohu pomoci:

  1. Doporučení vhodné stravy a životního stylu

  2. Detoxikace, redukce váhy

  3. Únava, potíže se spánkem

  4. Problémy s trávením včetně prediabetes a hypoglykémie

  5. Akné, ekzémy, plísně

  6. Menstruační potíže, hormonální nerovnováha, klimakterium

  7. Nervozita, napětí, úzkost, deprese

Kontaktovat mne můžete prostřednictvím emailu – tradicniterapie@gmail.com


Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Stejně tak ani bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

bottom of page