Tradiční česká kuchyně – brambory, hrách, pohanka, pivo…

Návrat ke kořenům, tradicím a původnímu stravování jsou trendem v celé Evropě. Nejen prestižní restaurace se snaží oživit kulinářskou kulturu a nabídnout strávníkům chuť, na kterou jsou geneticky zvyklí. Původní poctivá česká jídla jsou nejen chutná, ale také výživná, lehce stravitelná a zdravá. „Moderní je jíst česky,“ tvrdí významní čeští šéfkuchaři. Vyzkoušejte i vy „babičkovské“ poctivé recepty, na kterých jsme odkojeni, a ve kterých se používají naše tradiční suroviny, jež jsou blízké jak našemu žaludku, tak srdci.

Inspirujte se jídly, která jedli naši předci. Jsou jednoduchá, snadno stravitelná, nízkokalorická a přitom velmi chutná. Dodají vám energii, nebudete po nich unavení ani mít chutě na sladkosti. Jednoduše balzám pro celé tělo.

Aniž si to uvědomuje, má většina Čechů zakódovanou potřebu konzumovat jídla, která vařily jejich babičky. Je to dáno dlouhodobým zvykem mnoha generací, jejich pokrmy ovlivňovala i vzdálenost. Ještě v 19. století totiž jen málokdo cestoval dále než sto kilometrů od svého bydliště. Podle znalců je právě tento údaj limitující pro to, co můžeme nazvat „správné zdravé a domácí jídlo“. Na místních surovinách jsou ostatně postaveny i ty nejlepší proslavené regionální kuchyně nejenom v Itálii, Španělsku či ve Francii, ale třeba i v sousedním Rakousku. Tam jsou místní rozdíly v nabízených pokrmech ještě markantnější a dalekosáhlejší než v Česku.

Zeleninová hrachová kaše na posilněnou

300 g zeleného kulatého hrachu, 300 g mrkve, 100 g cukety, 60 g celeru, 60 g petržele, 4 stroužky česneku, 2 cibule, 2 lžíce sezamového oleje, lžíce sušené majoránky, lžíce sezamových semínek, lžička mletého zázvoru, na dochucení sůl, pepř, chilli a jarní cibulka

Hrách namočte nejméně na 6 hodin do vody. Nabobtnalý hrách sceďte, zalijte čerstvou vodou (asi 1,5 l), přiveďte k varu a uvařte v hrnci doměkka. Mrkev nakrájejte na větší hranolky, zakápněte sezamovým olejem, osolte a osmahněte dozlatova. Na závěr vmíchejte hrstku sezamu. Opečenou mrkev si odložte bokem na talíř. Na pánvi rozehřejte olej a osmahněte na něm nadrobno nakrájenou cibuli, po zhruba 2 minutách přidejte nadrobno nakrájený celer, petržel a cuketu, vše osmahněte, zalijte troškou vody a velmi krátce poduste, přidejte zázvor a utřený česnek. Tuto směs nalijte do uvařeného hrachu do tlakového hrnce, přidejte sůl, majoránku a ještě krátce povařte bez poklice. Poté vše rozmixujte tyčovým mixérem a dochuťte kořením. Hotovou kaši podávejte s opečenou mrkví.

Hrách podporuje růst kostí, svalů a nervů. Snižuje vysoký krevní tlak i cholesterol, posiluje srdeční sval, blahodárně působí na ledviny a podporuje správnou činnost slinivky.

Základ české gastronomie – slepičí vývar s kořenovou zeleninou, je balzámem pro celé tělo. Od pradávna se používal i jako výživný energetický nápoj. Aby byl nejen dobrý, ale také léčivý, je dobré vařit ho pomalu několik hodin. Zatímco kosti a maso je třeba rozdělit na malé části, zeleninu naopak ponechejte nenakrájenou, aby se při dlouhém varu úplně nerozpadla. Voda by měla jen mírně probublávat, při prudkém varu bude vývar zakalený. Slepičí vývar (z masa, kostí a zeleniny) obsahuje důležité minerály, bílkoviny, je silně zásadotvorný, protizánětlivý a vyživuje celý organismus včetně kloubů, kostí a zubů. Posiluje imunitu a osvědčil se při léčení chřipky a dalších virových nemocí. Z terapeutického pohledu tradiční čínské medicíny má dlouhá polévka nedocenitelný význam. Podporuje zejména ledviny, které jsou zásobárnou základní energie organismu.

Slepice – doplňuje eneregii čchi (Qi) a krev

Pepř, koření – doplňuje a rozhýbává energii čchi (Qi), zahřívá střed.

Sůl – harmonizuje střední zářič, zvlhčuje, v mírném množství posiluje ledviny.

Mrkev – doplňuje játra, prospívá očím, vysušuje vlhkost a posiluje slezinu.

Petržel – otevírá povrch, odstraňuje škodlivý chlad.

Celer – doplňuje tekutiny žaludku a vyživuje játra, osvěžuje.

Cibule – rozbíjí stagnace, doplňuje Yang, rozpouští hlen (Tan), posiluje plíce.

Česnek – zahřívá střed, doplňuje žaludek, pomáhá trávit potravu, hubí parazity.

Vývar ze slepice v červeném víně je považován za první prostředek pro posílení matky (výživa krve i esence ledvin) i pro podporu kojení.

Česká tradiční kuchyně je založena na surovinách, které se u nás hojně vyskytovaly, jako je pohanka, brambory, špalda, česnek, petržel, celer, mrkev, čočka, hrách, chmel atd. Za dva pilíře české tradiční kuchyně se považují čiré polévky a hutné omáčky. K vrcholům naší gastronomie patřila vždy slavnostní svíčková na smetaně. Jejím základem je šťavnaté maso z pod hřbetu zadní čtvrtě jatečního skotu. Maso v těchto místech tvoří oporu páteři, ale není příliš zatěžováno. Proto má jemná svalová vlákna, je křehké, libové a má vysoký obsah bílkovin. Český název svíčkové je odvozen od tvaru masa, tedy podlouhlého svalu, který vzhledem připomíná svíčku. Kromě kulinářského významu mělo toto slovo také význam „bába prodávající v kostele svíčky“. I té se říkalo svíčková…

A k tradičnímu českému stolu vždy patřilo i pivo. Jeho výroba sahá až do roku 9500 před naším letopočtem – tedy do období neolitu, kdy se z něj mimo jiné připravovaly i polévky a kaše. Pivo se tak vařilo o 2000 let dřív, než se pekl z obilí chleba. Nejstarší doložený český pivovar je Břevnovský klášterní pivovar, který byl založen roku 993. Nejstarším dokladem o pěstování chmele na území českých zemí je nadační listina knížete Břetislava z 30. let 11. století. Česká republika je na prvním místě v žebříčku největších milovníků piva – ročně připadá na osobu více než 150 litrů vypitého piva. Nejvíce značek piva se ale vyrábí v Belgii. Na Islandu bylo pivo až do roku 1989 nelegální. Chmelový mok podporuje trávení a střevní mikroflóru, zamezuje vzniku ledvinových kamenů a dodává organismu vitamíny B.

A chybět by neměl ani sladký dezert. Ideálně s mákem. Mák má uklidňující účinek, zmírňuje nervové poruchy a zlepšuje kvalitu spánku. Teplé makové mléko s medem je ideálním večerním nápojem pro dobrou noc. Díky obsahu kyseliny olejové mák také výrazně prospívá paměti a snižuje krevní tlak. Vědci zároveň prokázali blahodárné účinky máku při prevenci rakoviny prsu. Makový olej se kvůli své fantastické chuti používá hlavně ve studené kuchyni, ale mimořádně vhodný je i k ošetření suché a popraskané pleti, poradí si s ekzémem i zánětem, vyživuje nehty a vlasy. Největším producentem potravinářského máku na světě je Česká republika. Odvar z okvětních lístků máku se již v dávné minulosti používal proti dráždivému kašli a jako afrodiziakum.

Další tipy, doporučení a recepty najdete v kategorii „Články“ – Zdravé recepty s účinky

Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme, nekopírujte je. Děkujeme.

Ráda Vám doporučím konkrétní byliny a jídelníček přímo pro Vás. Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně.

Jako certifikovaná terapeutka nabízím sestavení bylinných směsí (případně i jídelníčků) přímo na míru. Co prospívá jednomu, druhému prospívat nemusí, přitom oba mohou mít stejný zdravotní problém.

S čím vám mohu pomoci:

  • Doporučení vhodné stravy a životního stylu
  • Detoxikace, redukce váhy
  • Únava, potíže se spánkem
  • Problémy s trávením včetně prediabetes a hypoglykémie
  • Akné, ekzémy, plísně
  • Menstruační potíže, hormonální nerovnováha, klimakterium
  • Nervozita, napětí, úzkost, deprese

Kontaktovat mne můžete prostřednictvím emailu – tradicniterapie@gmail.com nebo volavka@lecive-pohadky.cz, Zlín.

Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Stejně tak ani bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

Sdílet článek na:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *