Artróza, artritida, revma dle TČM
top of page

Artróza, artritida, revma dle TČM

Operativní zákroky kloubů podstupují lidé zbytečně často. Některé operace totiž bývají podle fyzioterapeutů zbytečné a předčasné. Jejich zkušenosti ukazují, že lze výrazně zmírnit i projevy artrózy. Je ale nutné, aby se nemocný do léčebného procesu zapojil také sám. Především úpravou jídelníčku a cvičením.


Z pohledu tradiční čínské medicíny je příčinou artrózy problém na úrovni orgánové sítě ledvin a jater. Ledviny podle čínské medicíny spravují mimo jiné i kosti a játra chrupavky, vazy, úpony atd.


Nejčastěji je bylinná léčba směrována na odstranění větru a vlhkosti, vyživení krve, doplnění yin ledvin a jater, vyživení esence ledvin, odstranění blokád a zprůchodnění drah. Tento postup vede k odstranění bolestí a harmonizaci organismu včetně postižených oblastí.


Důležitý je správný pohyb. Ideálně již prakticky od narození by se měl člověk hýbat. Tělo nebylo stvořeno k pasivitě! Pohybový aparát se dá výrazně trénovat, a to společně s kardiovaskulárním systémem, na kterém jeho funkce závisí.


Pohybový aparát je také ovlivněn:

  1. hormonálním systémem

  2. psychikou

  3. výživou

  4. teplem (chladem)

  5. stereotypní prací, která jednostranně zatěžuje pohybový a kardiovaskulární aparát

Veškeré výrůstky, které se při artróze nalézají na RTG, jsou známkou hojení a také často známkou pokusu organismu zpevnit danou oblast. Takže nejsou to výrůstky, které by bolely, ale zánět – buď z přetížení oblasti, nebo hojivý, ale bolestivý. V akutním stadiu, kdy je velká bolest, je vhodné být několik dní v klidu, dávat si na noc obklad z měkkého tvarohu (ochlazuje) nebo naopak šaolinový olej (hřeje). Jde-li o stabilizovanou situaci, kdy se artróza ukáže na snímku, ale obtěžuje jen málo nebo občas, vyzkoušejte rašelinové koupele a zvyšte přísun kolagenu.


Podle Paula Pitchforda je vhodné při revmatoidní artritidě i při ostatních degenerativních onemocněních využít léčivou sílu bylin, hyperoxygenaci a konzumaci česneku. Nutné je konzumovat beta-karoten, který pomáhá chránit tkáně před zničením. Do jídelníčku je třeba zařadit mladé obiloviny (zelený ječmen) a naopak omezit maso. Na revmatické obtíže pomáhá borovicová smůla - v masti.


Při jaterní nedostatečnosti jsou dle Pitchforda nutné bylinné hořčiny jako například vachta trojlistá, pelyněk, hořec žlutý, zeměžluč okolíkatá, vlaštovičník, pampeliška, řepík, pupenec, ostropestřec mariánský, artyčok, zemědým, čekanka, květ měsíčku, oddenek pýru, jablečník, rozrazil, kořen omanu, vachta trojlistá, zeměžluč.


Základní je dieta s nízkým obsahem tuků, cukrů a alkoholu. Je nutné vyloučit alkohol, kávu a čaj, kořeněná jídla.

Omezit také mléčné výrobky. Stravu je třeba doplnit o vitamin A, B12 (zvířecí játra, ryby) a kyselinu listovou (čerstvé ovoce, zelená listová zelenina), vitamin C, zinek. Zvýšení vylučování žluči lze dosáhnout pitím šťávy z červené řepy, mrkve nebo citronu. Pro ozdravění jater a žlučníku je také třeba uléhat na lůžko před 23. hodinou, kdy nastupuje maximum toku energie ve drahách žlučníku a jater, které trvá do 3. hodiny ranní. To vše můžeme udělat pro svá játra, jejichž ozdravování se projeví také na lepší funkci kloubů.


Více o možnostech samoléčby najdete v textech v kategorii „Články“.


Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme, nekopírujte je. Děkujeme.

Ráda Vám doporučím konkrétní byliny a jídelníček přímo pro Vás. Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně.


Kontaktovat mne můžete prostřednictvím emailu – tradicniterapie@gmail.com


Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře.


bottom of page