Dýňový koláč i dýňové noky pro posílení trávení
top of page

Dýňový koláč i dýňové noky pro posílení trávení

Jedním z nejlépe stravitelných produktů je dýně, která působí blahodárně na celý trávicí systém. Krom toho výrazně posiluje imunitní systém, uklidňuje nervy, napomáhá správné činnosti srdce, snižuje hladinu tuků v krvi, ulevuje chorobám ledvin, detoxikuje organismus, celkově regeneruje tělesné buňky, je vhodná při diabetu, revmatismu a dně.


Dýně je lahodná, všestranná a snadno se z ní vaří. Hodí se téměř do všech jídel. Sladká chuť z ní dělá populární složku dokonce i v pokrmech jako jsou krémy, koláče, palačinky nebo rolády, kterým dodá na šťavnatosti i mírně oranžové barvě.



Posilující zdravý koláč


Ingredience: 140 g hladké špaldové mouky, 110 g kukuřičné hrubé mouky (krupice), 200 g sladového sirupu (sladěnky), 70 g mletých vlašských ořechů, 200 g nastrouhané dýně hokkaido, 1 lžička prášku do pečiva, 120 ml sezamového oleje


Mixérem ušlehejte sladěnku a olej. V druhé míse smíchejte nastrouhanou dýni, mleté ořechy, mouku a prášek do pečiva. Přilijte ušlehanou sladěnku s olejem. Důkladně promíchejte a nalijte do klasické pečicí formy vyložené pečicím papírem. Pečte v předem vyhřáté troubě na 190 °C zhruba půl hodiny.


Na hotový koláč můžete nalít polevu – recept na fantastickou čoko polevu najdete zde, případně zvolte zdravou čokoládu.


Dezert můžete posypat mletým kokosem, opraženými dýňovými semínky, drcenými mandlemi apod.



Lahodné dýňové noky


Ingredience: 130 g dýňového pyré, 150 g brambor, 1 vejce, 120 g celozrnné špaldové mouky, 110 g celozrnné pšeničné mouky, špetka soli


Brambory nejprve uvařte a až poté oloupejte a rozmačkejte. Smíchejte všechny ingredience a vypracujte v nelepivé těsto (nutné řádně promíchat a prohníst). Pokud se těsto lepí, přidejte více mouky. Z hotového těsta uválejte válečky silné asi 2 cm, které rozkrájejte na noky. Tupým jídelním nožem noky oddělte od podložky a vzájemně od sebe a postupně je vhoďte do osolené vroucí vody. Vařte zhruba 3 minuty, dokud nevyplavou na povrch. Hotové noky opečte na kokosovém oleji dozlatova. Takto připravené noky můžete použít jako slanou přílohu nebo je polít kokosovým olejem, rýžovým sirupem a mákem jako sladkou variantu.


Mák má uklidňující účinek, zmírňuje nervové poruchy a zlepšuje kvalitu spánku. Teplé makové mléko s medem je ideálním večerním nápojem pro dobrou noc. Díky obsahu kyseliny olejové mák také výrazně prospívá paměti a snižuje krevní tlak. Vědci zároveň prokázali blahodárné účinky máku při prevenci rakoviny prsu. Makový olej se kvůli své fantastické chuti používá hlavně ve studené kuchyni, ale mimořádně vhodný je i k ošetření suché a popraskané pleti, poradí si s ekzémem i zánětem, vyživuje nehty a vlasy.


Největším producentem potravinářského máku na světě je Česká republika. Odvar z okvětních lístků máku se již v dávné minulosti používal proti dráždivému kašli a jako afrodiziakum.



Dýňová polévka se slzovkou a houbami shiitake


Namočte alespoň na hodinu propláchnutou slzovku do vody, poté ji samostatně uvařte s mořskou řasou. Hrst sušených hub namočte na chvíli do horké vody. Na oleji orestujte cibuli, nakrájenou středně velkou dýni hokkaido a 1 větší mrkev. Po orestování zalijte vodou, přidejte nakrájené 2 brambory a vše vařte asi 20 minut doměkka. Směs zeleniny rozmixujte dohladka, přidejte nakrájené houby a společně vařte zhruba 15 minut. Na závěr dosolte, přidejte uvařenou slzovku, pokrájený čerstvý kopr a posypte praženými slunečnicovými semínky.


Dýně doplňuje slezinu a žaludek, přeměňuje hlen. Shiitake zpevňují slezinu, doplňují čchi (Qi).


Mrkev doplňuje játra, zlepšuje zrak, tráví potravu, zpevňuje slezinu, zastavuje kašel.


Cibule podporuje plíce, žaludek, tlusté střevo, posiluje jang, přeměňuje hlen, stahuje čchi (Qi).


Brambory jsou neutrální povahy, doplňují slezinu a žaludek, uvolňují křeče.


Slzovka je svěží povahy, působí zejména na slezinu, žaludek, plíce, odstraňuje vnější i vnitřní vlhkost, pročišťuje horkost.


Kopr je teplé povahy, zahřívá jang, rozptyluje chlad, rozhýbává stagnace.


Sůl je chladné povahy, změkčuje tvrdé, pročišťuje horko.


Další recepty s popisem jejich účinků najdete v kategorii „Články“ – Zdravé recepty s účinky


Jsme rádi, že vás naše texty inspirují, ale prosíme, nekopírujte je. Děkujeme.

Ráda Vám doporučím konkrétní byliny a jídelníček přímo pro Vás. Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně.


Nabízím sestavení bylinných směsí (případně i jídelníčků) přímo na míru. Co prospívá jednomu, druhému prospívat nemusí, přitom oba mohou mít stejný zdravotní problém.


S čím vám mohu pomoci:

  1. Doporučení vhodné stravy a životního stylu

  2. Detoxikace, redukce váhy

  3. Únava, potíže se spánkem

  4. Problémy s trávením včetně prediabetes a hypoglykémie

  5. Akné, ekzémy, plísně

  6. Menstruační potíže, hormonální nerovnováha, klimakterium

  7. Nervozita, napětí, úzkost, deprese

Kontaktovat mne můžete prostřednictvím emailu – tradicniterapie@gmail.com


Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Stejně tak ani bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

bottom of page