Jak zahnat noční můry pomocí fytoterapie a stravy
top of page

Jak zahnat noční můry pomocí fytoterapie a stravy

Poruchy spánku svědčí o nerovnováze energií a ukazují na vnitřní problém. Noční můry, syndrom neklidných nohou nebo náměsíčnost obvykle poukazují na nadbytek ohnivé energie a nedostatek jinu. Nerovnováha v plicích vede podle TČM ke spánkové apnoi (nočními zastavování dechu) a k buzení se mezi třetí a pátou hodinou. Nádech řídí ledviny, takže apnoe souvisí i s nimi. A pokud je oslabená i slezina (trávení), narůstá v těle hlen, který způsobuje nejen tloustnutí, ale mimo jiné také chrápání.


Noční můry často trápí zejména malé děti. Vysvětlení je podle tradiční medicíny snadné: děti jsou přetíženy nadbytkem nových vjemů, ale také nevhodného jídla, které je přehřívá.


Budí se často mezi první a třetí hodinou ranní, kdy je krev a Qi (čchi) nejsilnější v játrech a jejich meridiánech (energetické sítě naplňující funkci jater). Energie jater usměrňuje náladu, zažívání, snění, zrak a hladký tok energie po celém těle. Má na starosti strategické plánování i realizaci a vyživuje všechny pojivové tkáně od vazů až po nehty.


Játra jsou velmi citlivá na emoce. Pokud se lidé o játra dobře nestarají, snadno se rozčílí. Navíc horkost v játrech oslabuje také ledviny. Jejich nedostatečnost pak také vede k nespavosti a především ke strachu a strašidelným snům.


První pomoc se zdá být snadná:

uklidnit se, nepodléhat emocím, nedívat se na horory, večeřet lehce stravitelná jídla nejpozději v 19 hodin, chodit včas spát, naučit se relaxaci.


Proti nočním můrám je nutné posílit ledviny a harmonizovat játra pomocí stravy a bylin, vhodná je zejména mediciální houba reishi.


Večeře by vždy měla být teplá. Pro jangové (horkokrevné, akční) typy by měla obsahovat tryptofan – mléko, banány, datle, ovesné vločky, nudle s máslem a podušenou zeleninou, určitě ne maso ani nic ostrého (vyvolává nespavost a divokost a zuřivost).

Tryptofan je esenciální aminokyselina, kterou si organismus neumí sám vytvořit a která tak musí být součástí stravy.

Podílí se (podobně jako další aminokyseliny) na stavbě a opravě svalové tkáně, je proto nezbytnou součástí výživy sportovců.

V mozku se z tryptofanu tvoří serotonin, a nakonec až melatonin, což je hormon ovlivňující biologické hodiny. Vyplavení melatoninu vede k celkovému útlumu a přípravě na spánek.

Tryptofan je důležitý i pro jinové (pomalejší, línější) typy, které na noc mohou jíst i maso, ale jen málo obilovin (pokud jsou ráno zalepení a unavení, tak měli na večeři moc sacharidů).


Noční můry obvykle zažene bylinná směs Longdanxiegan (Hořec drsný, Žabník jitrocelový, Prorostlík čínský, Rehmanie lepkavá, Jitrocel asijský, Gardenie jasmínová, Šišák bajkalský, Lékořice uralská, Děhel čínský, Tetrapanax papírodárný), případně směs Daochi (Rehmanie lepkavá, Lopater štíhlý, Sítina rozkladitá) nebo Chaihushugan (Pivoňka bělokvětá, Prorostlík čínský, Šáchor hliznatý, Lékořice uralská, Bigarádie, Mandarinka obecná, Koprníček wallichův) anebo i Wendan (Pornatka kokosová, Mandarinka obecná, Bigarádie, Listoklasec černý, Tyfonium velké, Jujuba čínská) a další.


Vhodnou směs přímo pro vás zvolí terapeut při osobní diagnostice. Těším se na vaši návštěvu ve zlínské ordinaci!


Další rady, tipy, zajímavosti a doporučení ohledně spánku najdete v kategorii „Články“ – Spánek, nespavost, únava, vyčerpání


Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme, nekopírujte je. Děkujeme.

Ráda Vám doporučím konkrétní byliny a jídelníček přímo pro Vás. Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně.



Kontaktovat mne můžete prostřednictvím emailu – tradicniterapie@gmail.com ,


Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře.


bottom of page