Máte velké uši? To je dobře!
top of page

Máte velké uši? To je dobře!


Velké uši sice mohou působit nekompaktně, ale dle východních nauk jsou známkou silné konstituce a pevného zdraví. Uši byly od pradávna důležitým objektem zájmu lékařů, kteří zjistili, že pomocí stimulace některých bodů na uších je možné zlepšovat spánek, náladu, bolest, psychickou nepohodu i celkové zdraví.


Michio Kushi (Mičio Kuši byl japonský odborník na makrobiotiku, akupunkturu, přírodní léčení, cvičení Do-in a mnoho dalšího) šel ještě dál. Podle něj uši napodobující tvar embryonální spirály, odrážejí vývoj všech tří hlavních tělesných systémů – oběhového, trávicího a nervového.


Oběhový systém reprezentuje vnější část ušního boltce, nervový systém se nachází v jeho středu a trávicí systém na vnitřní straně ucha.


Vyčnívající střední část je jangová, prohlubně jinové. Tvar a vzhled ušního boltce naznačují, čím se matka živila během těhotenství. Pokud uši odstávají, osoba má jinovou konstituci. Takový člověk je, co se týče sluchu, v nevýhodě: jeho sluchový rozsah není příliš velký a jeho názory mohou být jednostranné. Velké uši přiléhající k hlavě svědčí o větší vyváženosti. Velcí vůdcové minulosti mívali takové uši a s jejich pomocí mohli naslouchat různým stranám a posuzovat tak věci s větší objektivitou. Malé uši poskytují omezenou perspektivu. Hýbající se uši značí nadbytečnou konzumaci živočišných produktů. Takové uši můžeme vidět u psa nebo u lišky.


MUDr. Josef Jonáš shrnuje: „Velké uši se silnými lalůčky napovídají o zkušenostech, vyváženosti a velkodušnosti. Jsou také známkou dlouhověkosti. Špičaté uši poukazují na nadměrnou konzumaci živočišných bílkovin a patří k agresivnímu člověku. Malé ušní lalůčky symbolizují nedostatek minerálů a slabost. Malé uši patří lidem pružným, pohotovým, ale s myšlením omezeným a úzkoprsým.“


Mnoho starších lidí má dobře vyvinuté a poněkud oddělené ušní lalůčky. Takovéto ušní lalůčky jsou znakem pojídání více zeleninových jídel a méně masa, než je tomu dnes zvykem. Jak lidé začali jíst maso, jejich uši se posadily výše a tvar lalůčků se začal vytrácet. Pokud přejdou na veganskou dietu, mohou po pár letech vnímat tvarové změny ušního boltce. Lalůček začne mít zřetelnější tvar a vznikne náznak jeho oddělení od zbytku ucha.


Podle tradiční čínské medicíny souvisí uši s ledvinami a říká: „Qi (čchi) ledvin prochází ušima, proto když jsou ledviny v harmonii, pak uši dokáží rozpoznávat patero tónů." Uši jsou vyživovány ledvinami a při zhoršené výživě se objeví hučení v uších nebo zhoršení sluchu.


Další zajímavosti, rady a tipy najdete v kategorii „Články“ – Principy tradiční medicíny a její metody


Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme, nekopírujte je, děkujeme.




Ušní akupunktura pomůže při mnoha problémech. Na tzv. aurikuloterapii se můžete objednat přes email tradicniterapie@gmail.com. Ráda Vám doporučím konkrétní byliny a jídelníček přímo pro Vás. Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně.


Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře.

bottom of page