13. pro 20193 min

Chronickou únavu mívá na svědomí slabý trojitý zářič

Aktualizace: 29. zář 2023

Trojitý zářič je beztvarý orgán, kterým východní medicína označuje tři prvopočáteční energie Qi (čchi) člověka:

  1. řídící pěti orgánů

  2. vyživující a ochrannou

  3. v síti drah

Současní čínští lékaři se většinou přiklánějí k názoru, že trojitý zářič symbolizuje horní, střední a spodní část trupu s příslušnými orgány. Trojitý zářič je regulátor, hraje důležitou roli v imunitě nebo u chronické únavy.

Funkce trojitého zářiče

  1. Přepravuje prvopočáteční energii Qi (čchi) = je prostředníkem, kanálem, jímž je hybná životní síla roznášena po těle (je transformována z prenatální esence
     
    uchovávané v ledvinách)

  2. Přepravuje esenci z tekutin a potravy = je správce nad vodními kanály (dopravuje esenci k plicím, odkud jsou rozptylovány do organismu a také ji odvádí dolů do močového měchýře, odkud jsou tekutiny vylučovány z těla ven)

Charakteristika jednotlivých zářičů podle praktika TČM Vladimíra Ando:

1. Horní zářič je jako mlha

  1. souvisí především s činností plic a srdce.

  2. podílí se na rozptylování ochranné čchi z plic na povrch těla.

  3. podílí se na rozvodu vyživující čchi, jing-čchi, a osnovné čchi.

  4. aby mohl čchi ze sebe vysílat, musí ji nejprve přijmout, jako vyživující čchi, vystupující ze žaludku a čchi vdechovanou plícemi.

  5. řídí přijímání.

2. Prostřední zářič je jako mokřaď

  1. souvisí s trávicími procesy spojenými s činností sleziny, žaludku, ale i jater a
     
    žlučníku.

  2. podporuje rozkládání a zažívání trávené potravy.

  3. počátečně odděluje čisté (esence stravy stoupající vzhůru) od kalného (zbytků stravy klesajících dolů).

  4. řídí přeměňování.

3. Spodní zářič je jako kanál

  1. je funkčně spojen s ledvinami, močovým měchýřem, tenkým a tlustým střevem.

  2. odděluje čisté od kalného, tentokráte už i s tvorbou konečných odpadových produktů, moče a stolice.

  3. řídí vylučování.

Díky nevyváženosti trojitého zářiče mohou vznikat poruchy související s příslušnými orgány. Onemocnění horního zářiče ovlivňuje funkci plic a srdce, poruchy středního zářiče vedou k zažívacím problémům a při chorobném stavu spodního zářiče se mohou objevit problémy s vodním hospodářstvím a vylučováním. Jak uvádí Vladimír Ando ve svých studiích, chorobné poruchy trojitého zářiče se projevují především různými stavy stagnace a zahrazování:

  1. měkké vodnaté opuchliny

  2. nadýmání, pocity plnosti, kručení ve střevech apod.

  3. pocity dušnosti, dýchací problémy

  4. potíže s močením

Chorobné procesy trojitého zářiče se projevují ve dvou oblastech: jednou je narušení chodu mechanismu čchi orgánů plic, sleziny, žaludku, jater, střeva močového měchýře, druhou jsou poruchy metabolismu tekutin, mající spojitost s plícemi, slezinou a ledvinami.

Mezi 21. a 23. hodinou večerní je aktivita trojitého zářiče nejvyšší. V tuto dobu se tělo připravuje na spánek a nemělo by se činit nic pro aktivaci organismu. Tedy nesportovat, nekouřit, nepít alkohol ani nejíst. Pozor i na ostatní rušivé elementy, jako je například modré světlo z obrazovek počítačů a telefonů.

Další rady, tipy a doporučení najdete v textech v kategorii „Články“ – Principy tradiční medicíny a její metody

Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme, nekopírujte je. Děkujeme.

Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Jako certifikovaná terapeutka vám ráda pomohu na vaší cestě ke spokojenosti. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, případně telefonicky 608770506.Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde.


 
Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

#trojitýzářič #únava