Červená řepa odhalí i nedostatek železa
top of page

Červená řepa odhalí i nedostatek železa

Červená řepa je jednou z nejzdravějších potravin. Podporuje imunitní systém i růst tkání, má pozitivní vliv na těhotenství a kardiovaskulární systém a používá se také jako prevence a při léčbě rakoviny.

Červená řepa je vysoce zásaditá, čímž potlačuje viry, bakterie i mykózy. Kromě draslíku, hořčíku, vápníku, vitamínu C, E a dalších živin obsahuje také spoustu železa, na jehož nedostatek umí upozornit. Jak? Červenou močí!


Červená moč nebo stolice se po snězení červené řepy objevuje zejména u osob, které trpí nedostatkem železa nebo mají problémy s jeho absorpcí ve střevech. Pokud tedy někdo po konzumaci červené řepy zjistí, že jeho moč nebo stolice má červenou barvu, měl by to chápat jako upozornění, že v jeho těle došlo k nedostatku železa či že se tento prvek ve střevech špatně vstřebává. Současně ale řepa umí železo doplnit a také regulovat jeho vstřebávání. Krev výrazně doplňuje také andělika, která léčí i psychiku, hormonální potíže a nespavost.


K dosažení výraznějšího antianemického účinku stačí dvakrát denně vypít 100 ml syrové, čerstvě vylisované šťávy z červené řepy. To se doporučuje zejména tehdy, když organismus nereaguje na léčbu železem, která se indikuje v případě anémie způsobené nedostatečnou krvetvorbou v kostní dřeni (aplastická anémie).


Kořen červené řepy obsahuje významné množství rostlinné vlákniny, která usnadňuje funkci střev a brání vstřebávání cholesterolu ve střevech. Proto se pravidelná konzumace červené řepy doporučuje všem, kdo mají zvýšenou hladinu cholesterolu v krvi. Červená řepa také stimuluje tvorbu žaludečních šťáv a upravuje činnost žaludku.


Někteří odborníci tvrdí, že řepa umí léčit rakovinné tumory. Při výzkumu se aplikováním denní dávky 250 g nakrájené červené řepy nebo 300 až 500 ml její šťávy zmenšily, a dokonce i zmizely nádory. Tohoto účinku se podařilo dosáhnout i převařenou a koncentrovanou šťávou, kterou žaludek lépe snáší.


Mezi dalšími benefity červené řepy je obsah křemíku, který má velký význam při tvorbě vazivových tkání a kostí a pružnosti cévních stěn.

Dále regeneruje lidský organismus a zpomaluje stárnutí. Díky tomu je pokožka mladší a také červená řepa má příznivý vliv na vlasy a nehty.


Také obsahuje kyselinu listovou – ta patří mezi důležité látky v těhotenství pro správný vývoj plodu a snižuje možnost potratu. Dále kyselina listová pozitivně ovlivňuje činnost srdce a kardiovaskulární systém. Nejvíce kyseliny listové nalezneme v syrové červené řepě. V tepelně upravené řepě je ji tak polovina.


Dále podporuje nervový systém a vyživuje nervy, má protisklerotické účinky, ovlivňuje pozitivně tvorbu inzulínu, podporuje látkovou výměnu, pomáhá po rekonvalescenci při borelioze a klíšťové encefalitidě, má pozitivní vliv na zrakovou ostrost.


Dle tradiční čínské medicíny červená řepa posiluje srdce, uklidňuje, podporuje oběh a pročišťuje krev. Příznivě působí na játra, zvlhčuje střeva a podporuje menstruaci. Spolu s mrkví léčí hormonální nerovnováhu. Používá se především pro posilnění krve, pohlazení sleziny a odstranění vlhkosti.


"Používá se společně s mrkví na regulaci hormonů během menopauzy, léčí stagnaci jater a obecně jaterní potíže, stejně jako zácpu, obzvláště ten druh zácpy, kterou způsobuje celkové vyschnutí tekutin, také léčí nervozitu a zanesení cévní soustavy," uvádí dietolog Paul Pitchford.

Vhodná je také pro posílení energie čchi (Qi) a rozproudění její stagnace. Nedoporučuje se užívat příliš velké množství řepy při Crohnově chorobě a ledvinových kamenech.


Další rady, tipy a doporučení najdete v sekci „Články“ – Diety, hubnutí, trávení


Jsme rádi, že se našimi texty inspirujete, ale prosíme o jejich nekopírování. Děkujeme.


Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, nebo telefonicky 608770506. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde. (TČM diagnostika, fytoterapie, dietetika, akupresura, tuina, shiatsu, neurolingvistické programování mozku NLP atd.)

Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

bottom of page