Pomoc při úzkosti, astma i ekzémech – reishi
top of page

Pomoc při úzkosti, astma i ekzémech – reishi

Únava, splín, úzkost – zejména psychickou rozladěnost skvěle řeší mediciální houba reishi. Doporučována bývá především ženám, protože doplňuje krev (podobně jako yam dioscorea či andělika čínská). Je ideální pro harmonizaci psychiky, hormonů a trávení.

Reishi se proslavila svou mimořádně silnou schopností posilovat imunitu a chránit organismus před rakovinou (podobně jako coriolus). Je však výtečná i pro zklidnění ducha. Proto se užívá u depresí, úzkostí, panických atak, nespavostí apod.


Tradiční čínská medicína vidí příčinu psychických poruch nejčastěji v srdci (projeví se roztěkaností, nevyrovnaností, zapomínáním, bušením srdce, neklidem, nespavostí, lekavostí, bledostí) a v játrech (podrážděnost až agresivita, neschopnost se uvolnit, stažení, střídání emocí, napětí). V obou případech umí reishi pomoct.


U žen se často potíže vyhrotí v období klimakteria, kde reishi zmírňuje návaly, podrážděnost, náladovost apod. V asijských státech často užívají reishi ženy preventivně již od 40 roku.

Další prověřené účinky reishi, jak se uvádějí v seminářích o vitálních houbách:

  1. vyživuje plíce (pomáhá u kašlů, astma, senné rýmy, nejrůznějších alergií)

  2. pomáhá při kožních problémech včetně atopického ekzému

  3. regeneruje a posiluje játra (vhodná i při cirhoze)

  4. zlepšuje reakci tkání na inzulín a pomáhá předcházet diabetu

  5. je protizánětlivá (využívá se u revmatoidní artritidy i u autoimunitních zánětů)

Reishi je známá také jako LING ZHI – zázračná houba Ganoderma lucidum (Lesklokorka lesklá) se tradičně užívá více než 2500 let. Provází ji pověst elixíru života a její pravidelné užívání je spojováno s dlouhověkostí v dobré fyzické a duševní kondici. Dříve byla dostupná pouze císařskému dvoru a duchovním mistrům.

Podle tradiční čínské medicíny lesklokorka (reishi) pozitivně ovlivňuje všech pět elementů, největší tropismus má k játrům, srdci a plicím.

Uklidňuje ducha, vyživuje krev a doplňuje energii Qi (čchi). Rozpouští plicní hlen tan způsobený chladem, je vhodná při chronickém kašli nebo astmatu (umí transformovat hleny, čímž zastavuje kašel a dušnost).


Působení reishi (lesklokorky) podle tradiční čínské medicíny, jak jsou zmíněny v učebnicích TČM:

  1. Vyživuje nedostatečnou krev v srdci

  2. Posiluje nedostatečnou energii čchi sleziny

  3. Rozpouští plicní hlen vyvolaný chladem

  4. Zklidňuje ducha

Podle výzkumů obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, z minerálů má výrazný obsah železa a selenu a dále některé vitamíny ze skupiny B i germánium (vyšší obsah germánia má také česnek a ženšen). Obsahuje velké množství různých druhů polysacharidů, což má vliv na její schopnosti podpořit imunitu.


K jejím příznivým účinkům na lidské zdraví patří celková podpora detoxikace organismu, normalizace hodnoty krevního tlaku, pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, je užitečná při alergiích, pomáhá při poruchách spánku, léčbě astmatu, zlepšuje buněčný metabolismus, odstraňuje z těla toxické látky nahromaděné v játrech a chrání je před zanášením škodlivinami. Podporuje fyziologickou funkci jater nebo srdeční oběh a povzbuzuje srdce (obsažené látky zlepšují průtok krve a proto se spotřebuje méně kyslíku). Používá se při chudokrevnosti, únavě, slabosti, bušení srdce, závratích, nervovém vyčerpání a rekonvalescenci.


Často se výtažek z lesklokorky (reishi) kombinuje s vitaminem C, protože pomáhá zlepšit příjem polysycharidů obsažených v této houbě. Rovněž se v Číně používá i v pubertě, dále po oslabení po porodu a během klimakteria.

Lesklokorka lesklá (reishi) byla použita i při výcviku ruských kosmonautů pro zvýšení pracovní kapacity a k rychlejšímu obnovení normálních fyziologických funkcí.


Podle zkušeností z praxe se ukazuje, že reishi pomáhá hlavně jangovým typům s doplněním krve, uklidněním a zlepšením trávicích potíží.


Na trhu je mnoho produktů, které reishi obsahují. Zdá se, že nejúčinnější jsou ty, které obsahují i podhoubí a jsou zpracovány šetrně. Tzv. biomasa si zachovává enzymatickou aktivitu mycélia a díky tomu má výrazně vyšší účinky.


Další rady, tipy a doporučení najdete v kategorii „Články“ – Byliny, potraviny, doplňky



Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Jako certifikovaná terapeutka vám ráda pomohu na vaší cestě ke spokojenosti. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, případně telefonicky 608770506. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde.

Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

bottom of page