Nedostatek v ledvinách se projeví i slabými kostmi
top of page

Nedostatek v ledvinách se projeví i slabými kostmi

Ledviny jsou podle východní medicíny původcem zásadních problémů. Jsou tzv. „pramenem života“, ve kterém se ukrývá i vrozená životní síla. Popsány jsou v čínských lékařských spisech už z dob 2. století n. l. jako orgán, který uchovává esenci Jing (základní substanci, nejhutnější podobu původní energie v prvopočátečním vesmíru, přičemž „Jing je esencí energie Qi (čchi)“).


Prenatální esence Jing je po narození uschovávána v ledvinách, kde – ustavičně doplňována postnatální esencí – se stává základem pro „rozmnožovací esenci ťing“. Jing je ale také všeobecné pojmenování pro jemné esenciální látky, vyživující organismus a spjaté s činností vnitřních orgánů, které v něm ustavičně vznikají (trávením potravy), kolují, přeměňují se a spotřebovávají na životní procesy. Prenatální a postnatální Jing mají sice různý původ, ale vzájemně jsou spojeny a závisí jedna na druhé.


Podle tradiční terapie současní lidé trpí velmi často nedostatkem esence ledvin Jing, a tedy nedostatkem jin (Yin). Téměř všechna onemocnění pak ve své podstatě vznikají z prázdnoty ledvin.


Některé projevy nedostatku jin (Yin) ledvin:

  1. horkost v dlaních, na chodidlech a v hrudi

  2. návaly horečky

  3. závratě

  4. erotické sny

  5. slabost v bedrech a kolenou

Některé projevy nedostatku jang (Yang) ledvin:

  1. duševní vyčerpanost

  2. studené bolesti v kříži a kolenou

  3. chladné tělo

  4. studené končetiny

  5. chladná děloha u žen

Některé projevy nedostatku energie čchi (Qi) ledvin:

  1. časté močení

  2. veliké množství moče

  3. průjmy

  4. silná menstruace

  5. náklonnost k potratům

  6. předčasná ejakulace

Onemocnění ledvin obvykle postihují metabolismus tekutin a způsobují potíže s udržením vyrovnané vodní bilance organismu a vede k poruchám otevírání a zavírání.

Su-wen: „Ledviny jsou závorou žaludku. Když závora je zavřená a nepropouští, voda se podle své přirozenosti též začne shromažďovat; nahoře i dole se pod kůží bude rozhojňovat, a proto vzniknou vodnaté opuchliny. Vodnaté opuchliny znamenají vznik nemoci v důsledku akumulace vody.“


Ledviny mimo jiné řídí také nádech, proto se jejich oslabení může projevit také dýchavičností, zkráceným dechem, krátkým nádechem a delším výdechem. Proto mnohé nemoci napohled spojené s průduškami, plícemi nebo se srdcem, čínská medicína řadí do okruhu chorobných stavů způsobených tím, že „ledviny nenasávají čchi (Qi)“.


Ledviny také řídí kosti a rodí dřeň, jsou spojeny s mozkem a zuby. Ve starých lékařských spisech se uvádí, že „…Když je v čchi ledvin horkost, páteř v pasu nemá sílu se narovnat, kosti vysychají, dřeně ubývá. Slabost kostí je způsobená velikou horkostí.


Když je moře dřeně plné, potom je tělo lehké, překypuje silou a může překračovat své běžné hranice. Je-li moře nenaplněné, hlava se točí, v uších slyšet hučení, lýtka bolí a jsou bezvládná, před očima vidět mžitky a člověk má závratě, přestává zřetelně slyšet, je unavený, slabý, a chce se mu stále odpočívat.


Zuby mají stejný původ jako kosti – vznikají z esence ledvin. Čínská medicína o nich říká, že „zuby jsou zbytkem kostí“. Růst, vlastnosti a vzhled zubů závisí na hojnosti nebo nedostatku esence Jing.


Kondice ledvin se projevuje na vlasech.

Vývodem ledvin jsou uši a dvě Yin – močová trubice a konečník.

„Qi ledvin prochází ušima, a proto když jsou ledviny v harmonii, pak uši dokáží rozpoznávat patero tónů.“

Citem ledvin je strach.

Tekutinou ledvin jsou sliny.


Důležitost ledvin potvrzují i další nauky. Energie se i v józe probouzí pomocí bodu umístěného pod pupkem, v oblasti, která patří pod vládu ledvin. A souvisí také s plozením a tzv. „kundaliny“ energií. Podle tradiční jógy je kundaliny transcendentální sílou, která předchází a prostupuje celý makrokosmos.


Stejně jako všechna starověká učení světa i integrální jóga pohlíží na člověka jako na jedinečný odraz makrokosmu.

Neomezená neurčená universální síla kundaliny je v člověku přítomna v oblasti kořene páteře v anální oblasti. Tradičně je proces probuzení kundaliny oceňován jako intenzivní očistný jev, který vede k transcendenci těla a mysli. Jak kundaliny stoupá vzhůru, naráží na různé překážky či nečistoty, které jsou její dynamickou silou páleny. Tyto blokády jsou vlastně oblastmi, kde se hromadí napětí. Při vzestupu směřuje energie kundaliny nervový systém tak, aby tyto blokády odstranil.


Ledviny podpoříte pomocí solných koupelí: SUCHÁ SLANÁ KOUPEL

Do rendlíku vsypejte mořskou sůl bez jodu a fluoru a dejte zahřát do trouby (ne mikrovlnné). Pak vysypejte do lavorku a na horkou sůl si položte šlapky. Na nich začíná dráha ledvin – ne náhodou studené nohy svědčí o oslabených ledvinách. Nechejte si nohy zahřívat, než sůl vychladne, pak si je osušte a sůl si schovejte na příště.


MOKRÁ SLANÁ KOUPEL

Je celotělní – do horké vany vsypejte kilogram kvalitní mořské soli bez jodu a fluoru a zůstaňte v ní aspoň 15 minut. Pak se osprchujte, otřete a pořádně oblečte.


Oba druhy koupelí v zimě střídejte a dělejte je klidně několikrát do týdne.


Další zajímavosti, tipy a doporučení najdete v kategorii „Články“ – Principy tradiční medicíny a její metody


Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme, nekopírujte je. Děkujeme.

Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Jako certifikovaná terapeutka vám ráda pomohu na vaší cestě ke spokojenosti. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, případně telefonicky 608770506.


Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

bottom of page