Tuk je důležitý, ale jak který a jak pro koho
top of page

Tuk je důležitý, ale jak který a jak pro koho

Celá řada prvotřídních vědeckých studií svědčí o důležitosti tuku ve stravě. Chleba se sádlem? Proč ne! Tuku skutečně není potřeba se obávat, má to ale určitá ale…


Vědci nedávno vypracovali úplně novou hypotézu o tom, jak lidé tloustnou. Tito vědci došli k závěru, že obezita je porucha metabolismu, při níž tuková tkáň hromadí tuk a brání jeho normálnímu uvolňování a využití jako zdroje energie.


Prvním krokem k pochopení této metabolické poruchy byl poznatek, že tuková tkáň je místem metabolické a hormonální aktivity. Tělo nepřetržitě ukládá a spotřebovává tuk podle potřeby, jako neustálé vklady a výběry u bankomatu. Když něco sníme, provedeme vklad, jenž pak může být vyzvednut v době, kdy nejíme, mezi jídly nebo při nočním spánku.


Z této perspektivy je tuk jen jakási energetická pojistka těla, kdy jídlo není krátkodobě k dispozici. Nicméně u lidí s touto metabolickou poruchou vyzvedávání tuku ze zásob nefunguje, i když jedí a energii vkládají. Tělo doslova odmítá vzdát se svého tuku. Důvody bývají obvykle v psychice a emocích.


Němečtí a rakouští vědci věřili, že za tímto hromaděním tuku v těle stojí výhradně hormony. To by vysvětlovalo, proč přibírají ženy těhotné a v přechodu, proč dospívajícím dívkám v pubertě přibývá tuk a dospívajícím chlapcům svaly. Experimenty na zvířatech v třicátých letech tuto teorii potvrdily.


Endokrinologie, obor zabývající se studiem hormonů, v roce 1921 odhalila, že inzulin, hormon produkovaný slinivkou, předčí v ukládání tuku všechny ostatní. Tělo vylučuje inzulin vždy, když konzumuje sacharidy. Pokud někdo jí příliš často sacharidy, tukové buňky nemají čas uvolnit uložený tuk a svaly jej mohou spálit. Tuk se pak přebytečně hromadí, jelikož se ukládá, ale pak už se nevyužívá.


Na této teorii vznikly nízkosacharidové diety, podle nichž člověk zhubne ne proto, že by nutně jedl méně, ale protože absence inzulinu umožnila tukovým buňkám uvolnit tuk a svaly ho mohly spálit.


Pravda není tak jednoduchá. Je přeci jasné, že člověk, který přestane jíst sladkosti a bílé pečivo, zhubne. Není to nic převratného. Přesto jsou lidé, kteří potřebují více kvalitních sacharidů, jiní zase více masa, jiní naopak spíše rostlinnou stravu a jiní hodně tuků – protože každý je jiný.


Příliš mnoho živočišného tuku způsobuje vážné zdravotní potíže, tak, jako příliš mnoho čehokoliv. Živočišné tuky jsou zátěží především pro játra a způsobují mimo jiné také duševně-emocionální nerovnováhu, jelikož se při spalování tuků uvolní do těla více než dvojnásobné množství energie (ve srovnání s ostatními zdroji živin).


Tradiční východoasijské učení říká: Příjem tuků posiluje princip jin, vyvolává v nás pocit bezpečí, plnosti, cítíme se zpomaleni a usazení. Tuky se podílejí na tvorbě tkání, usnadňují výměnu tekutin a dodávají živiny nervové soustavě. Převládající princip jin se postupně mění na princip jang, který nás zásobuje fyzickou energií a tělesným teplem. Právě pro tyto vlastnosti si u tuků, ať už ve formě olejů, ořechů, semen a živočišných produktů, tolik ceníme – líbí se nám pocit bezpečí, pomalejší tempo a zásoby energie a tepla.


Z terapeutického hlediska těží ze střídmého příjmu tuků nejvíce osoby hubené, nevýrazné, nervózní, neproduktivní či osoby postrádající pevné spojení se zemí. Těm se od pradávna doporučuje přidávat k hlavnímu jídlu lžíci sezamového oleje.


Naopak s opatrností by měli tuky a oleje užívat lidé s nadváhou, lidé pomalejší, mentálně či emocionálně zatížení, materialističtí, lidé se sklony k přehřívání (červený obličej a horkost v těle, popraskané žilky v očích, žlutý povlak na jazyku, vysoký krevní tlak, pocit přehřátí), nebo také lidé vykazující příznaky vlhkosti (přemnožení kvasinek, otoky, nádory, cysty, obezita).


Naprosto pro všechny bez rozdílu jsou ale pro správné fungování organismu důležité oleje s obsahem omega-3 a GLA kyselin. Jejich nejvhodnějším zdrojem se zdají být ořechy (zejména vlašské ořechy), semena (lněná, konopná, chia) a ryby (především sardinky či losos).


Jestliže potřebujete snížit příjem tuku s převahou nasycených mastných kyselin ze stravy (mléčné výrobky jsou na něj bohaté), pak jezte méně mléčných výrobků nebo vůbec žádné. Mnoho lidí dbajících o své zdraví má za to, že nízkotučné či odtučněné mléčné produkty jsou lepší. Odtučněné mléčné produkty však nepodporují absorpci a využití vitaminů D a A rozpustných v tucích, tedy vitaminů, jež jsou nezbytné pro zachování a ukládání kostní hmoty. Konzumace mléčných výrobků se sníženým obsahem tuku má za následek, že se vápník místo do kostí dostává především do měkkých tkání.


Potraviny se sníženým obsahem tuku mají za následek, že lidé jedí podstatně více, aby doplnili chybějící tuk. Dnes je poměrně běžné, že restaurace servírují až pětinásobně vetší porce, než doporučují dietologové. Touha přejídat se může pramenit z konzumace rafinovaných potravin, jež postrádají důležité složky. Tyto „vyprázdněné“ potraviny mohou vést k závislosti, za kterou je snaha doplnit chybějící živiny, které však tyto potraviny neobsahují.


Další zajímavosti, tipy a doporučení najdete v kategorii „Články“ – Diety, hubnutí, trávení, diabetes.


Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme, nekopírujte je. Děkujeme.

Ráda Vám doporučím konkrétní byliny a jídelníček přímo pro Vás. Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně.


Nabízím sestavení bylinných směsí (případně i jídelníčků) přímo na míru. Co prospívá jednomu, druhému prospívat nemusí, přitom oba mohou mít stejný zdravotní problém.


S čím vám mohu pomoci:

  1. Doporučení vhodné stravy a životního stylu

  2. Detoxikace, redukce váhy

  3. Únava, potíže se spánkem

  4. Problémy s trávením včetně prediabetes a hypoglykémie

  5. Akné, ekzémy, plísně

  6. Menstruační potíže, hormonální nerovnováha, klimakterium

  7. Nervozita, napětí, úzkost, deprese

Kontaktovat mne můžete prostřednictvím emailu – tradicniterapie@gmail.com


Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Stejně tak ani bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

bottom of page