16. zář 20192 min

Problémové vztahy může vyřešit „Rodinná konstelace“

Aktualizace: 3. říj 2023

Ať se vám to líbí nebo ne, se svou rodinou jste spojeni skrze celé generace. Rodinné vazby na vás působí i v případě, že se s rodinnými příslušníky nestýkáte, nebo dokonce i v případě, že již mnozí nežijí. Alespoň to tvrdí většina psychologů. Dlouhá rodinná historie může významně formovat náš pohled na svět, naše myšlení i jednání. Mít v pořádku rodinné vztahy se tak přinejmenším vyplatí.

Jednou z možností, jak lépe poznat vzájemné vztahy v rodině, je metoda „Rodinné konstelace“, která se stále více využívá v terapii a poradenství. Vychází z předpokladu, že se v rodinných osudech různé vzorce chování opakují. A tento předpoklad se obvykle projeví v reálném životě skutečným kopírováním osudů předků. Oproti klasické psychoterapii jsou Rodinné konstelace více prožitkové a umožňují přímočaré
 
pochopení vztahů.

Většinou probíhají formou semináře, kterého se účastní zhruba 20 osob. Jedná se o zážitkovou metodu, u které jde o prožití pocitů. Všichni účastníci na semináři pracují s emocemi. Logické pochopení není v první chvíli důležité. V praxi to vypadá tak, že
 
terapeut uchopí problém, podívá se na něj z různých stran a pokusí se
 
v prostoru sestavit vaši rodinu. Přítomní účastníci semináře fungují jako
 
herci. Při přehrávání zlomových životních situací se všichni naladí na vaši
 
rodinu a odehráváním příběhu odkrývají zatajené či méně zjevné skutečnosti. Tento
 
způsob přehrávání situací umožňuje účastníkům hluboké porozumění problémům,
 
které rodinu mohou provázet mnohdy jako skutečné prokletí rodu.

Podobně jako u jiných přístupů je i zde je velmi důležitý neutrální přístup lektora. Pro
 
kvalitní vedení konstelací je velmi podstatné, aby samotný terapeut byl
 
profesionál a prošel kvalitním výcvikem.

Další tipy, rady a doporučení najdete v sekci „Články“ – Psychické problémy, psychoterapie

Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, nebo telefonicky 608770506. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde. (TČM diagnostika, fytoterapie, dietetika, akupresura, tuina, shiatsu, neurolingvistické programování mozku NLP atd.)


 
Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech..

#konstelace #psychoterapie #rodinnévztahy