7. lis 20193 min

Nebojte se zkoušet nové věci, obohatí vás to!

Aktualizace: 29. zář 2023

Děsíte se zdravých věcí? Ohrnujete nos nad zdravým jídlem, aniž byste ho ochutnali? Přicházíte tak o skvělé kulinářské zážitky! Nenechte se ošálit a vyzkoušejte to na vlastní jazyk… Zdravé vaření vám dodá novou energii a vitalitu!

Strach – to je jeden z nejčastějších důvodů, proč milovníci tučných smažených jídel nikdy nevyzkouší skutečně zdravé jídlo. A není to strach, že by jim to „zdravé“ zachutnalo, ale strach, že přijdou o své návyky, rituály, hračky… Nacpat si břicho pozdě v noci čokoládovou zmrzlinou je přeci tak úžasné! A co teprve chipsy! Ty jsou nejchutnější zásadně až kolem půlnoci! Opovažte se to někomu vymlouvat nebo dokonce brát! Ve skutečnosti není nutné si násilím cokoli odpírat. Naopak – při správném přechodu na zdravou stravu nic neztratíte, ale získáte!

Zdravé vaření nevyžaduje žádné velké změny. Stačí úplné maličkosti, které hravě zvládne téměř každý. Jděte na to logicky: když se učíte tančit valčík, nemusíte přeci zapomenout tančit polku! Klidně se obohacujte a nic neubírejte! S tímto pocitem vás bude zdravé vaření skutečně bavit! A postupně vás nenásilně promění…

Základním předpokladem pro zdravé vaření jsou jednoduché plnohodnotné suroviny. V reálu to znamená, že si koupíte kvalitní potraviny bez chemikálií a podivných přísad. Přinášíme vám několik tipů, jak nahradit nezdravé produkty:

  1. Rozmrazené pečivo x kváskové celozrnné pečivo

  2. Měkký sýr x tvrdý sýr

  3. Margarín x pravé máslo (či kvalitní tuk)

  4. Chemicky ošetřené ovoce x domácí ovoce z farmy

  5. Mléčná laciná čokoláda x kakaová čokoláda oslazená stévií

  6. Běžná zmrzlina x smetanovo-jogurtová zmrzlina

  7. Limonáda x domácí džus

  8. Ovocný jogurt s dochucovadly x bílý jogurt + džem bez barviv a cukrů

  9. Šizené uzeniny x uzeniny s vysokým podílem masa

  10. Kořeněné mleté maso x čisté maso

  11. Přesnídávka x jablka

  12. Kečup x rajčata

  13. Cukr x med

  14. Bílá mouka x špaldová mouka

Kvalitní potraviny vás nadchnou – budete se po nich cítit plni energie a síly. Je ale třeba je také správně připravit. Upřednostňujte vaření ve vodě či páře, grilování bez tuku před smažením a pečení zaměňte za dušení. Když máte obavy, vyzkoušejte si zdravý oběd objednat z kvalitní (třeba i vegetariánské) restaurace, abyste pro vás nové suroviny ochutnaly a nebály se jich.

Nehledejte dokonalý, okamžitě dostupný stravovací režim na celý život, ale postupně zlepšujte ten současný. Vaše stravovací přístupy se budou postupně vyvíjet. S narůstajícím uvědoměním pro vás bude stále důležitější intuice. Vývojem projde také znalost přípravy jídla a vlastností potravin. Snažte se změny neuspíšit. Postupujte harmonicky a „netlačte řeku“…

1.
 
Pravidelnost
 
Neměňte příliš často ani výrazně režim a čas stravování nebo složení
 
a množství produktů. Velmi špatné je „přeskakovat“ z jedné diety na druhou. Obecně platí, že při výběru svého jídelníčku byste se měli v první řadě po jídle cítit dobře.

2.
 
Klid
 
Jezte pomalu a promyšleně. Na jídlo si vždy najděte klidné místo a dostatek času. Velmi důležité je vyhnout se rozptylování při jídle.

3.
 
Snídejte
 
Neválejte se příliš dlouho v posteli ráno a nezůstávejte vzhůru až pozdě v noci. Nejlepší čas na trávení snídaně je mezi 7. až 9. hodinou. Snídaně by měla být vždy ve stejný čas a vždy by měla být teplá, snadno stravitelná i výživná.

4.
 
Spěte
 
Choďte spát nejpozději ve 23:00. To má zajistit játrům a dalším orgánům čas očistit tělo od toxických látek a odpadů. Adekvátní spánek je navíc nezbytný pro správnou látkovou výměnu.

5.
 
Posilněte střed
 
Funkci sleziny a trávení posílíte omezením tzv. „studených“ potravin (vepřové
 
maso, mléčné výrobky), syrových (ovoce, zelenina), chlazených (přímo z ledničky) jídel a nápojů, sladkostí. Naopak zařaďte do jídelníčku obiloviny, zrní, tepelně zpracovanou zeleninu.

Další tipy, rady a doporučení najdete v textech v kategorii „Články“.

Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme, nekopírujte je. Děkujeme.

Ráda Vám doporučím konkrétní byliny a jídelníček přímo pro Vás. Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, případně telefonicky 608770506. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde. (TČM diagnostika, fytoterapie, dietetika, akupresura, tuina, shiatsu, neurolingvistické programování psychiky NLP atd.)
 

Co prospívá jednomu, druhému prospívat nemusí, přitom oba mohou mít stejný zdravotní problém.
 

S čím vám mohu pomoci:

  1. Doporučení vhodné stravy a životního stylu

  2. Detoxikace, redukce váhy

  3. Únava, potíže se spánkem

  4. Problémy s trávením včetně prediabetes a hypoglykémie

  5. Akné, ekzémy, plísně

  6. Menstruační potíže, hormonální nerovnováha, klimakterium

  7. Nervozita, napětí, úzkost, psychické potíže

Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

#vaření