Špalda vyživuje křehké osoby s nedostatkem yin
top of page

Špalda vyživuje křehké osoby s nedostatkem yin

Pšenice špalda (Triticum spelta) je starobylý druh rozpadavé pšenice. V ideálním případě je zcela nešlechtěná. Špaldová mouka je oproti pšeničné mouce trochu hustší a chuťově výraznější. Chléb ze špaldové mouky je nižší a hutnější.


Podle tradiční medicíny je špalda teplá, tučná i sladká, z čehož vyplývá, že organismus zahřívá a prospívá slezině a tedy i trávení. Zvlhčuje sucho, vyživuje yinové tekutiny, je blahodárná pro křehké osoby s nedostatkem. Pomáhá k léčbě průjmu i zácpy. Velmi vhodná je pro osoby s krevní skupinou B.


Špaldovou „sladkostí a tučností“ se živili už staří Egypťané, Keltové a Germáni. V Evropě se začala pěstovat před osmi tisíci lety. Později ale ustoupila šlechtěné pšenici, která vykazovala vyšší výnosy. Zrna špaldy kryje velmi tvrdá slupka, která je chrání.


Z hlediska výživové hodnoty je na tom špalda velmi podobně jako pšenice, ale špalda obsahuje o něco více zinku (i hořčík) a bílkovin. Špaldová mouka obsahuje méně lepku než pšeničná mouka. Špaldová kaše je velmi vhodná při léčbě oslabeného organismu.


Některé přednosti špaldové mouky:

  1. podporuje imunitní systém

  2. působí proti chudokrevnosti

  3. zlepšuje trávení

  4. zabraňuje jaterním migrénám

  5. upravuje krevní tlak

  6. normalizuje hladinu krevního cukru

  7. vyživuje klouby, kosti a má vliv na kvalitu vlasů, nehtů a pokožky

Některé úžasné účinky špaldové mouky však mají všechny celozrnné potraviny (obsahují prospěšné látky). Všeobecně platí, že celozrnné produkty:

  1. zlepšují činnost střev a léčí zácpu

  2. snižují riziko vzniku mrtvice a kardiovaskulárních onemocnění

  3. zmenšují riziko onemocnění diabetem

  4. chrání před aterosklerózou

  5. brání organismus proti vzniku zánětu a některých typů rakoviny (zejména střeva)


Více o prospěšných potravinách jsme psali v dalších textech, najdete je v kategorii Články.


Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme o jejich nekopírování. Děkujeme.


Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, nebo telefonicky 608770506. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde. (TČM diagnostika, fytoterapie, dietetika, akupresura, tuina, shiatsu, neurolingvistické programování mozku NLP atd.)


Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Stejně tak ani bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

bottom of page