Nej tuky na vaření – sezamový olej a přepuštěné máslo ghí
top of page

Nej tuky na vaření – sezamový olej a přepuštěné máslo ghí

Na běžné vaření jsou podle tradiční dietetiky vhodnější nerafinované mononenasycené oleje než oleje polynenasycené, ačkoliv někdy jsou vhodné i nasycené, včetně kokosového oleje či živočišného sádla.


Mononenasycené oleje, které doporučuje tradiční dietetika nejvíce, jsou nerafinovaný olivový a sezamový olej. Tyto oleje splňují důležitá kritéria:

a) dlouhou tradici bezpečného a zdravého používání;

b) velmi snadno se lisují, lze je lisovat při nejnižších teplotách.


Mezi další mononenasycené oleje patří mandlový, kanolový, avokádový a olej z meruňkových jader. Tyto oleje se téměř vždy prodávají vysoce rafinované.


Stejně jako olivový olej na Západě, na Východě se tradičně upřednostňuje olej sezamový. Ačkoli je tento olej z 46% mononenasycený, je téměř ve stejné míře (41%) polynenasycený. To by obvykle znamenalo, že vysoký podíl polynenasycených kyselin by mohl snadno vyvolávat žluknutí. Tomu však naštěstí bráni antioxidant sezamol, který se v tomto oleji přirozeně vyskytuje. Toto zjištění je v souladu se stravovacími doporučeními ve starodávné Indii, která sezamový olej řadí mezi nejstabilnější oleje.


Jak uvádí Paul Pitchford, sezamový olej lze použít jako léčebný prostředek k několika účelům. Zvlhčuje sucho, při aplikaci zvláčňuje suchou či popraskanou kůži; také pomáhá při zácpě kvůli suché stolici, pokud se do jídla během vaření přidá pár kapek. Při vážnějších obtížích lze dosáhnout rychlejších výsledků podáváním jedné až dvou lžic nalačno, aby došlo k pohybu střev. (Sezamový olej by se neměl užívat při průjmu.) Sezamový olej detoxikuje, ničí většinu plísňových kožních onemocnění, pomáhá při bolestech svalů a bolestech následkem revmatismu a artritidy.


Sezamový olej

  1. posiluje zuby, kosti, kostní dřeň

  2. podporuje krvetvorbu, krevní systém

  3. je blahodárný pro sliznici trávicího ústrojí

  4. pomáhá proti depresím

  5. čistí pokožku, hydratuje a dodává jí zdravý vzhled

  6. vhodný při ekzémech a lupénce

  7. chrání před slunečním zářením, slanou a chlorovanou vodou

  8. hojí rány a zlomeniny

  9. ideální pro saláty, pečení, fritování i konzervování

Ceněný je také čerstvý lněný olej, který je jedním z nejlepších zdrojů vysoce kvalitní mastné kyseliny linolenové a omega-3. Mastné kyseliny GLA jsou obsaženy také v olejích ze semínek pupalky dvouleté, brutnáku lékařského a černého rybízu, jakož i ve spirulině.


Na vaření za vysokých teplot, obzvláště nad 160°C, je jedním z nejstabilnějších tuků přepuštěné máslo. Jedinečnou vlastností přepuštěného másla (ghí), tedy másla, z něhož se odebraly pevné části mléka, je léčivost, která se u jiných nasycených tuků nevyskytuje.

Ghí, ghee nebo ghíčko je sanskrtský výraz pro přepuštěné máslo. S ghí se můžete setkat v souvislosti s ajurvédou, což je 5 tisíc let stará indická medicína. Ta považuje ghí pro své účinky na zdraví za elixír života. Ajurvéda je od roku 1982 uznaná Světovou zdravotnickou organizací jako oficiální alternativní medicína.

Podle ajurvédy přepuštěné máslo ghi:

  1. pomáhá trávení (obsahuje vitamíny, které léčí záněty zažívacího traktu)

  2. upravuje hladinu lipidů a cholesterolu

  3. vyživuje nervové buňky

  4. posiluje látkovou výměnu a obranyschopnost

  5. napomáhá detoxikaci

  6. omlazuje

  7. má hojivé účinky

  8. nepřepaluje se

  9. je trvanlivé

  10. neobsahuje žádné mléčné bílkoviny

  11. působí protizánětlivě na střeva.

Podle ajurvédských nauk přepuštěné máslo podporuje odžas, podstatu, která řídí tělesné tkáně a vyrovnává hormony. Velké množství odžasu zajišťuje silnou mysl a tělo, schopnost bránit se nemocem a je zásadní pro dlouhověkost.

Přepuštěné máslo podporuje hojení ran a gastrointestinálních potíží, jako jsou vředy a kolitida.


Ajurvéda také popisuje, že přepuštěné máslo je jedním z nejlepších kuchyňských olejů; zvyšuje „oheň zažívání“, a zlepšuje tak vstřebávání a zvyšuje výživnou hodnotu potravin.


Další zajímavosti, tipy a doporučení najdete v kategorii „Články“ – Diety, hubnutí, trávení, diabetes.


Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme, nekopírujte je. Děkujeme.

Ráda Vám doporučím konkrétní byliny a jídelníček přímo pro Vás. Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně.


Kontaktovat mne můžete prostřednictvím emailu – tradicniterapie@gmail.com ,


Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. .

bottom of page