Ájurvéda léčí stravou a nezakazuje čokoládu…
top of page

Ájurvéda léčí stravou a nezakazuje čokoládu…

V prastaré indické nauce o životě je mnoho myšlenek, které platí i pro současného člověka. Vychází ze základního rozdělení na tři typy osobností (které se ale vzájemně promíchávají a mění dle ročního období či situací).


Bioenergie Vítr – Váta

Vítr je lehký, pohyblivý, proměnlivý, suchý a rychlý. Hlavním sídlem Větru je tlusté střevo, proto se také nerovnováha větru projeví nejprve střevními problémy. Vítr je nepředvídatelný a člověk tohoto typu prožívá nejistotu až úzkost.


Charakteristika lidí typu Vítr:

Štíhlá postava, trápí ho přerušovaný spánek a nespavost, vše dělá rychle, může být impulzivní, rychle mluví i chodí, má sklon k přepínání sil, má sklon k zácpám, suché kůži i suchým sliznicím a vlasům, nesnáší studené počasí a průvan, trpí na bolesti zad, má tvůrčí schopnosti, je nervózní, ale čiší z něj radost. Umí naslouchat zvukům a v prstech mají cit pro přesný prstoklad při hře na hudební nástroje. Nesnášejí hluk. Nejdůležitější funkcí Větru je ovládání mozku a nervové soustavy. Při nerovnováze se to projevuje třesem, záchvaty, křečemi, lehkými depresemi.


Jak utišit dominantní Vátu

Níže uvedené potraviny jsou vhodné pro lidi typu Vítr, štíhlé a podvyživené lidi nebo lidi těžce pracující a aktivní sportovce:

  1. mléčné výrobky

  2. rýže bílá i hnědá, pšenice, oves (pouze jako kaše, ne suché vločky)

  3. pomeranče, banány, hrozny, třešně, broskve, melouny, citron, švestky, ananas, mango, papája, avokádo, jahody, maliny, nektarinky, angrešt, borůvky, meruňky, kokos, mandarinky, kompotované ovoce

  4. červená řepa, okurky, mrkev, chřest, ředkvičky, tepelně upravená: cibule, česnek a pór

  5. ořechy v malém množství

  6. cizrna, tofu, zelená sója – mungo, červená čočka

  7. kuře, krůta, ryby sladkovodní i mořské, vejce


Bioenergie Žluč – Pitta

Žluč má na starosti zažívání a přeměnu potravy. Při nerovnováze je Žluč cítit ostrostí a kyselostí. Hlavním sídlem je tenké střevo, které je zdrojem veškerého tepla v těle. Žluč ovládá kůži, při trvalém přetěžování se objeví pihy nebo jiná mateřská znaménka. Ájurvéda učí, že vyvážená Žluč a dobrá trávící síla dává zářivou pleť a jasné oči.


Charakteristika lidí typu Žluč:

Načervenalá kůže, pocity horka a pálení (například pálení žáhy, konečníku), miluje studená jídla a nápoje, zpocené dlaně jsou typické, nesnáší horké a vlhké počasí, sklon k zapáchajícímu dechu, moči a stolici. Osobnost je intelektuální, racionální, sebejistá, podnikavá, veselá. Vyrovnaná Žluč je citově vřelá (horká) a oddaná, milující a spokojená. Lidé typu Žluč jsou dobří fotografové, malíři a milovníci podzimních barev.


Jak utišit dominantní Pittu

Níže uvedené potraviny jsou vhodné pro lidi typu Žluč, lidi se zažívacími poruchami a nemocemi kůže:

  1. kozí mléko, máslo ghí, sladká smetana

  2. pšenice, bílá rýže, ječmen, kroupy, oves

  3. hrozny, třešně, melouny, kokos, švestky, sladké pomeranče, mandarinky, ananas, mango, granátová jablíčka, jablka, hrušky, sušené ovoce

  4. okurky, brambory, brokolice, květák, celer, petržel, hlávkový salát, zelené fazolky, cuketa, sladké papriky, zelí, kapusta, mangold

  5. fazole, sója, tofu, hrách, cizrna, zelená sója mungo

  6. kuře, krůta, králík, zvěřina, sladkovodní ryby

  7. slunečnicová a dýňová semena, kokos

  8. skořice, koriandr, kardamom, kurkuma, fenykl, šafrán, pískavice řecké seno, sladká paprika


Bioenergie Kapha

Kapha vychází z prvků vody a země. Je těžká, chladná, měkká, olejnatá, stabilní, hlenovitá a sladká. Má funkci mazání a soudržnosti různých tělesných struktur, zvláště kloubů. Má funkci stability, rozvoje masy a váhy, sexuální potence a plodnosti, odolnosti proti nemocem a rozkladu. V psychice ovlivňuje duševní schopnosti jako je trpělivost, duševní síla, oproštěnost od žádostivosti. Její sídlo je v horní části těla – v horní části prsou, ale i v ostatních částech těla – hlava, šíje, krk, klouby, nadbříšek a tukové tkáně.


Charakteristika lidí typu Kapha

Dóša Kapha je tvořena dvěma elementy – vodou a zemí. Obvykle se projeví masivní, silnou postavou s velkou fyzickou sílou a výdrží. Klidná, uvolněná osobnost s tlustou a mastnou kůží. Hluboký spánek, sklon k obezitě. Kapha je nejpomalejší a nejstálejší ze všech dóš. Pokud se vychýlí, osobnost tloustne. Původně je veselý, ale postupně se přeměňuje v tlouštíka tichého, který trpí obezitou, vysokým krevním tlakem, nadměrným ukládáním tekutin v těle, uspanými cévami a srdečním selháním.


Jak utišit dominantní Kaphu

Níže uvedené potraviny jsou vhodné pro lidi typu Sliz, obézní lidi, nebo ty, kteří chtějí zhubnout, cukrovkáře, astmatiky, alergiky, zahleněné osoby a děti:

  1. jablka, hrušky, meruňky, sušené ovoce jakékoli

  2. čočka jakákoli (černá, zelená, hnědá, červená), hrách, cizrna, mungo

  3. ječmen, kroupy, proso (jáhly), pohanka, žito, kukuřice

  4. hlávkový salát, chřest, červená řepa, houby, brokolice, růžičková kapusta, cibule, česnek, pór, hrášek, zelí, papriky, mrkev, brambory, květák, ředkvičky, celer, petržel, špenát, baklažán, kapusta

  5. kuře, krůta, králík, sladkovodní ryby

  6. zázvor a pálivá koření

Ajurvéda učí, že každá strava má svou vlastnost a chuť /např. hlávkový salát je hořký a lehký/. A každá vlastnost a chuť je dobrá pro vyrovnání jedné dóši, zatímco může uvést do nerovnováhy jinou dóšu. Správný výběr pokrmů a nápojů vám velmi výrazně pomůže k vyrovnání vašich dóš a jako zázrakem vás může zbavit spousty obtíží. Vhodná strava je výborným lékem pro tělo i pro duši.


Všeobecně se v ájurvédě doporučují sattvické potraviny, které otevírají vědomí, přivádějí psychiku do stavu harmonie:

  1. pšenice

  2. rýže

  3. ječmen

  4. kozí mléko

  5. med

  6. zelená listová zelenina

  7. domácí ovoce

  8. čisté ořechy a semena

V praxi si nejprve určíte, jaký jste typ a pak si zvolíte stravu, která vyrovnává váš převažující regulátor. Pokud jste typ Sliz, budete obecně dodržovat výběr potravin pro Sliz. Pokud jste typ Sliz – Žluč, budete vybírat potravu pro Sliz a podle potřeby (například v horkém počasí, nebo když zjistíte známky zhoršení Žluči), se můžete odchýlit k Žluči. Pokud si nejste jisti, který regulátor u vás převažuje, sledujte, kterým potravinám dáváte přirozeně přednost, které vám dávají pocit zdraví a rovnováhy.


(Nebojte se jídla, naslouchejte svému tělu, klidně si dopřejte i čokoládu nebo klobásu, proč ne? Neodříkejte si zážitek z lahůdek jen proto, že někdo zveřejnil informaci pro průměrného člověka o škodlivosti této lahůdky a neuvedl, kdo je průměrný člověk, pro koho toto omezení platí a za jakých podmínek. A další lidé dále kopírují tuto informaci bez ověření její opravdovosti. Např. u převažující Žluči budete mít určitě chuť na sladké.

Zařazením vhodné stravy vás ale tato chuť postupně přejde sama. Když si ale dopřejete něco sladkého, nevyčítejte si to.) Přizpůsobte svou stravu ročnímu období. Změny ročního období vyžadují určité změny ve vaší základní výživě.


Roční období

  1. Jaro (únor až květen) je období Slizu, vhodná je antislizová výživa. Toto období je nejvhodnější pro sport a tělesné výkon pro všechny typy lidí.

  2. Léto (červen až září) je období Žluči, vhodná je antižlučová výživa. Toto období je nevhodné pro sportovní výkony lidí typu Žluč, hrozí jim přehřátí.

  3. Podzim a zima (říjen až leden) je období Větru, vhodná je antivětrová výživa. Doba vhodná pouze pro lehké, nenamáhavé sporty. Lidé typu Vítr se chrání před průvanem a nachlazením. Sportovat mohou lidé typu Sliz a Žluč. Lidé typu Vítr provozují halové sporty v krytých halách, kde není průvan.

Pokud si nejste jisti, jak na vás působí změny ročních období, navštivte ájurvédského poradce.


Další rady, tipy a doporučení najdete v sekci „Články“.


Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, nebo telefonicky 608770506. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde. (TČM diagnostika, fytoterapie, dietetika, akupresura, tuina, shiatsu, neurolingvistické programování psychiky NLP atd.)


Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

bottom of page