Kroupy posílí trávní, ochladí játra a zklidní psychiku
top of page

Kroupy posílí trávní, ochladí játra a zklidní psychiku

Ječmenné kroupy by měly být každodenním chlebem. Jsou skvělé, snadno dostupné a nenápadně vyřeší mnoho problémů. Umí totiž významně ulevit od jaterního hněvu, což se pak projeví v celém organismu.


Kroupy si západní medicína cení pro vysoký obsah vitamínů (zejména skupiny B) a minerálů (selen, hořčík, zinek, mangan, měď, fosfor). Navíc neobsahují téměř žádný lepek, tedy příliš nezatěžují trávení.


Ještě cennější jsou pro množství beta-glukanů, což je druh převážně rozpustné vlákniny, která pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi, slouží jako prevence diabetu 2. typu, a dokonce může zmírňovat komplikace již vzniklé cukrovky, a to snižováním glykemického indexu potravy i snižováním hladiny glykovaného hemoglobinu HbA1c v krvi, který je zodpovědný za vznik pozdních komplikací diabetu, jako je zhoršení zraku, snížená funkce ledvin, zhoršené hojení ran či diabetická noha.


Ječné kroupy oceníte při hubnutí, protože se skládají ze složených sacharidů, ze kterých se energie uvolňuje postupně a tak vás zasytí na dlouhou dobu. Navíc příznivě působí i na zažívání a činnost jater a zvyšují vylučování žluči, čímž pádem napomáhají k detoxikaci organismu.



Ječmenné kroupy oceníte pro lepší:

  1. trávení

  2. peristaltiku střev

  3. metabolismus

  4. produkci žluče

  5. vyladění vazivové tkáně

  6. činnost jater, žlučníku a žaludku

  7. stabilizaci hladiny krevního cukru

  8. snížení LDL cholesterolu

  9. doplnění minerálů.

Ječmen dále celkově změkčuje a zvláčňuje, čímž pozitivně působí na činnost střev. Podporuje vylučování starých nadbytečných zplodin živočišných produktů.


Kroupy z ječmene mají podle tradiční čínské medicíny sladkou, svěží chuť. Posilují slezinu, regulují žaludek, tiší žízeň a mají močopudné účinky. Navíc silně posilují energii a jin (Qi a Yin), odvádí vlhko, ochlazují horko a vylučují horký hlen.



Recept na zapékané kroupy:


Ječmenné kroupy propláchněte a zalijte vodou, v druhém hrnci zalijte vodou propláchnuté fazole. Nechejte namočené přes noc. Fazole vařte ve stejné vodě, nevyměňujte ji a ani do ní nepřilévejte studenou vodu (leda vroucí z konvice). Přidejte k nim protinadýmavé byliny, např. majoránku, tymián (směs „zabijačkové koření“ bez soli). Nechejte fazole vařit. Ječmenné kroupy důkladně propláchněte a uvařte (nasávají hodně vody). Když jsou fazole i kroupy měkké, dejte do zapékací mísy 1/3 fazolí a 2/3 krup. Na pánvi osmahněte hodně cibule, česnek a další koření. Přidejte do zapékací mísy, promíchejte, posypte trochou sýra (můžete přidat i smetanu) a dejte na zhruba půl hodiny zapéct do trouby.


Výborné jsou i uvařené kroupy s kozí goudou. Na snídani je skvělá kroupová kaše – do uvařených krup přidáte osmahnutou cibulku, celerové kostičky a lehce podušenou strouhanou mrkev.


Další tipy najdete v kategorii „Články“ – Zdravé recepty s účinky.


Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme, nekopírujte je. Děkujeme.


Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Jako certifikovaná terapeutka vám ráda pomohu na vaší cestě ke spokojenosti. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, případně telefonicky 608770506.

Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá a je třeba hodně investovat i do bylinných směsí, ale pak pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.


bottom of page