Sladkosti bez cukru, mléka i lepku posílí celé trávení
top of page

Sladkosti bez cukru, mléka i lepku posílí celé trávení

Vychutnejte si zdravé dobroty a vyzkoušejte nahradit nezdravé sladkosti lepšími. Budete překvapeni, že po nich máte spoustu energie a přitom neškodí vaší postavě, nezahleňují a nevyčerpávají vás. Kvalitní strava dodává vitalitu a je základem zdraví. Hned vedle pozitivně naladěné mysli a psychiky....



Zkuste veganskou obdobu "Míša řezů" - překvapí vás! Korpus vytvoříte ze špaldové mouky (160g), případně zvolte bezlepkovou pohankovou mouku, přidejte 30g karobu, 80g rýžového sirupu, 70ml běžného oleje, přibližně 250ml rýžového mléka, případně jiné alternativy kravského mléka. Vše smíchejte do řídkého těsta, které nalijte do vymazané a vysypané dortové formy.


Korpus dejte péct do vyhřáté trouby na 180 stupňů pečte 15 minut.


Mezitím rozmixujte jedno balení bílého tofu (200g), 100ml rostlinné smetany, 60g rýžového sirupu, 1 vanilkový pudink a šťávu z 1 citronu. Pokud by byla směs moc tuhá, přidejte trošku vody nebo více citronové šťávy.


Rozmixovaný krém nalijte na upečený korpus a dejte do trouby péct ještě asi 20 minut.


Po upečení na dortík nalijte čokoládovou polevu z 3 lžic rozpuštěného kokosového oleje, 3 lžic datlového sirupu, 2 lžic pravého kakaa a trošky rostlinné smetany.


Dejte vychladit do lednice.




Koláč jahelník je skvělou svačinou či snídaní. Je velmi jednoduchý, dobrý a prospěšný. Jáhly jsou velmi výživné, plné minerálů a zásadotvorných prvků. Nezapomeňte, že je nezbytné jáhly vždy perfektně propláchnout vroucí vodou. Ideálně je na chvíli nechejte zalité vroucí vodou a pak přes síto ještě dvakrát propláchněte - zbavíte je tak hořkosti.


Propláchnuté 2 hrnky jáhel uvařte v rýžovém mléce (či jiném "ne-mléce"). Do rozvařených jáhel dejte hrst rozinek, hrst goji, hrst předem namočených a na sucho opražených mandlí, hrst kešu a zhruba dvě lžíce rýžového sirupu.


Promíchejte a až bude směs chladnější, vmíchejte 3 žloutky a 3 našlehané bílky, špetku soli a hrnek rýžových či jahelných pukanců - ty můžete vynechat.


Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů dle výšky jahelníku - kdo má rád sušší, zvolí větší plech a tenkou vrstvu, kdo má rád šťavnaté nákypy, zvolí menší formu a bude péct déle.


Na závěr můžete jahelník ozdobit a dochutit datlovým sirupem.


Jahelník dodává tělu obiloviny, které potřebujeme pro správné fungování celého těla. Dejte si každý den kousek na svačinu a zcela vás přejdou nezvladatelné chutě na sladkosti.


Na internetu najdete i další obdoby tohoto úžasného dezertu.



Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Jako certifikovaná terapeutka vám ráda pomohu na vaší cestě ke spokojenosti. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, případně telefonicky 608770506. Vše o nabízených službách (TČM diagnostika, fytoterapie, dietetika, akupresura, masáže tuina, shiatsu atd.) Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde.

Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá a je třeba hodně investovat i do bylinných směsí, ale pak pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

bottom of page