Druhy obilovin a jejich účinky na zdraví
top of page

Druhy obilovin a jejich účinky na zdraví

Celá obilná zrna jsou nositeli výrazného množství minerálů a vitamínů, které jsou nezbytné k jejich dokonalému strávení. Obsažené minerály také regulují kyselinotvorný účinek, které obiloviny jako každý jiný cukr mají. Celá obilná zrna by měla být základem stravy. Jejich přínos je pro organismus nepostradatelný.


Druhy obilovin:


Kukuřice (polenta) je obilím radosti, posiluje srdce. Má ze všech obilovin největší podíl energie jin, nejvíc tedy ochlazuje a uvolňuje.


Ječmen (kroupy) má spíše ochlazující druh energie. Protože má po uvaření a namletí pojivé schopnosti, hodí se k přípravě noků, knedlíků i karbanátků. Ječmen má významnou schopnost změkčovat a zjemňovat zatuhlá ložiska v těle, umožňuje vylučovat staré usazeniny, vede k pružnosti psychické i fyzické.


Pohanka přináší teplo, zrychlení a stažení, je nejvíc jangovou obilovinou, proto by měla být používána převážně v zimě. Vhodná je pro korpulentní typy, podílí se na snižování hladiny krevního cholesterolu, je účinná v prevenci oparů a herpes puchýřů, pomáhá při cévních onemocněních (včetně varixů), zánětech i hemeroidech, posiluje nedostatečné libido a potenci. Podle nálezů znali lidé v Himalájích pohanku již před 2500 lety. V Čechách se začala pěstovat ve 12. století. Hodí se do polévek, kaší, pomazánek, salátů, rizot či k zapékání – recept zde. Oblíbená je jako součást sekané, karbanátků i v bezlepkové formě tradičních lívanců.


Rýže je energeticky nejvíce vyváženou obilovinou, je velmi dobře stravitelná a výživná, ale její trávení nepotřebuje mnoho energie; užitek z ní je tedy velmi vysoký, zároveň čistí organismus a zbavuje ho přebytečných usazenin. Patří k základním sattvickým potravinám, hojně se užívá v makrobiotice či ájurvédě.


Jáhly (proso) jsou obilovinou s jangovým charakterem. Harmonizují činnost žaludku a slinivky břišní, jsou vhodné pro diabetiky. Díky vysokému obsahu minerálů jsou nejméně kyselinotvornou obilovinou. Mohou se kombinovat s ovocem ve zdravých dezertech.



Pšenice (ideálně špalda, případně bulgur) ochlazuje horko z nedostatečnosti jin, posiluje nedostatečnou krev a jin a uklidňuje. Pšeničné otruby způsobují chlad. Zvýšená citlivost na pšenici a lepek je zřejmě způsobena poškozením střevní mikroflóry vlivem konzumace geneticky modifikovaných potravin se zbytkovými rezidui Roundupu (jedu na rostliny). Samotná bio pšenice špalda je velmi výživná a prospěšná.


Žito odvádí vlhko i hlen, rozprouďuje stagnaci čchi (Qi). Žitné otruby se používaly k obkladům při nemocech a horečce. Na záněty se pak používalo těsto ze žitné mouky a medu. Žitné produkty mají příznivý vliv na činnost střev, pomáhají jako prevence proti hemeroidům a nádorům a prospívají cévám. Žitný chléb je vhodný pro diabetiky a posiluje kosti i zuby.


Oves je mírně zahřívající, má ze všech obilovin největší obsah bílkovin a tuků, obsahuje také velmi ceněné kolageny, které tělo potřebuje na správnou činnost sliznic, jater, kloubů a kůže a také fosfor, potřebný pro tvorbu mozku a nervových spojení v mládí. Pro tyto vlastnosti je velmi vhodnou obilovinou pro rostoucí dětský organismus. Oves obnovuje nervový a reprodukční systém, posiluje slezinu-slinivku, vytváří a podporuje čchi (Qi) a krev, rozhýbává energii, posiluje srdeční svaly, odstraňuje cholesterol z trávicího traktu a cév, je uklidňující, tonizuje yang, rozptyluje vlhkost. Pomáhá při úplavici, cukrovce, hepatitis, nervových a sexuálních slabostech, poruchách trávení a posiluje imunitu. Vždy jsou vhodná celá zrna, ale prospívají i kvalitní ovesné vločky. Ovesná kaše je vynikající pro lidi, kteří jsou slabí a mají nedostatečnou konstituci.


Amarant (laskavec) je nejen skvělým zdrojem pomalých sacharidů (cca 60 %), ale obsahuje i spoustu bílkovin s výtečným aminokyselinovým složením. Podporuje vstřebávání vápníku a tím zlepšuje stavbu kostí a zubů a má vliv na budování svalů. Amarant je doporučovaný i na krvetvorbu, při diabetu, zánětech močového a pohlavního ústrojí, žaludečních vředech a používá se i při očistě organizmu od solí těžkých kovů. Posiluje esenci ledvin, nedostatečnou energii čchi (Qi) a nedostatečný jin. Vylučuje horké toxiny i horký hlen. Snadno se rozvaří na kaši, proto je vhodné ho přidávat k rýži, hodí se k němu kukuřice.


Quinoa je pro svůj vysoký obsah proteinů vhodná zejména pro bezmasé diety, ale prospívá i lidem trpícím migrénami, napomáhá při snižování krevního tlaku, kardiovaskulárních onemocněních, rakovině tlustého střeva a při diabetu. Harmonizuje ledviny, doplňuje minerály, zejména hořčík a železo. Obsahuje vysoké množství aminokyselin, které jsou důležité pro obnovu tkání a jejich správný vývoj v dětském věku. Vyznačuje se jemnou strukturou a lahodnou chutí. Je lehce stravitelná, nenadýmavá. Inkové ji nazývali „matkou všeho obilí“ a věřili, že je posvátná. Hodí se nejen jako alternativa k masu, ale pro své ochlazující účinky je skvělá také do letních sladkých dezertů a kaší, které připravíte v mlékovaru snadno a rychle. Quinou stačí řádně propláchnout, uvařit v mléce, přidat oříšky, semínka, kokos, sirup a ozdobit dle chuti karobem a jedlými květy.



Obiloviny je dobré vždy několikrát proprat ve studené a pak v teplé vodě. Některé druhy obilovin je třeba před vařením namáčet, tedy se properou a pak zalijí vodou, ale voda z namáčených obilovin se nikdy neslévá a slouží jako médium dalšího vaření. Voda z uvařených obilovin se neslévá a uvařené obilí nepromývá.


Jak a co si uvařit z obilovin najdete v kategorii „Zdravé recepty s účinky


Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme, nekopírujte je. Děkujeme.

Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Jako certifikovaná terapeutka vám ráda pomohu na vaší cestě ke spokojenosti. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, případně telefonicky 608770506.

Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá a je třeba hodně investovat i do bylinných směsí, ale pak pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

bottom of page