Ječmen ochladí játra i žlučník a harmonizuje trávení
top of page

Ječmen ochladí játra i žlučník a harmonizuje trávení

Pohlazení pro játra, žlučník i slezinu – to je ječmen ve všech podobách. Velkou sílu mají nápoje ze zeleného či mladého ječmene, ale minimálně jednou týdně (a na jaře klidně denně) byste si měli dopřát k obědu ječmenné kroupy – třeba v polévce, nebo jen tak s kozím sýrem.


Šťáva z mladého ječmene se cení především proto, že navrací organismu zásadité prostředí a odstraňuje překyselení, protože obnovuje alkalickou rovnováhu. Jeho hlavní zbraní jsou aminokyseliny nezbytné pro tvorbu buněk, opravu poškozených tkání a dodávání energie. Aminokyseliny v mladém ječmenu podporují tvorbu červených krvinek a zlepšují kvalitu spánku.


Druhou účinnou zbraní jsou enzymy, které fungují jako katalyzátory mnoha základních buněčných reakcí, zlepšují trávení, mají silné antioxidační vlastnosti, a proto odstraňují z těla velké množství volných radikálů.


Velmi populární jsou nápoje z mladého zeleného ječmene, tedy jen z několika dní starých výhonků, které jsou bohatým zdrojem řady vitamínů, včetně vitamínů A, B1 (thiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B6 (pyridoxin), B9 (kyselina listová), B12, C (kyselina askorbová), E (tokoferol) a K (fylochinon). Navíc je ve výhoncích řada minerálů a stopových prvků, včetně elektrolytů, jako jsou hořčík, fosfor, draslík, zinek, železo a vápník.


Hlavní účinky mladého ječmene:

  1. odplavuje toxiny, odpadní látky i těžké kovy

  2. prospívá játrům a žlučníku (a vzteklým lidem)

  3. hojí kožní problémy

  4. zpomaluje buněčné stárnutí

  5. pomáhá při nadváze

  6. je vhodný při chudokrevnosti (anémii)

  7. zlepšuje výrazně krevní obraz

  8. potlačuje růst rakovinných buněk

  9. pomáhá při normalizaci hladiny cukrů v krvi

  10. prospívá při kardiovaskulárních onemocněních

  11. ulevuje od dýchacích potíží (astmatu)

  12. reguluje hladiny cholesterolu, LDL cholesterolu

  13. zlepšuje spánek, myšlení a paměť

Ječmen je ve všech podobách vhodný pro citlivá zánětlivá střeva, protože zlepšuje střevní prostředí. Zdravá mikroflóra pomáhá zmírňovat záněty i projevy ulcerózní kolitidy.


Pravidelná konzumace zeleného ječmene navíc pomáhá snižovat stres. Doporučuje se také při léčbě různých druhů závislosti. Obsahuje kyselinu glutamovou, která potlačuje bažení po škodlivých látkách, jako jsou alkohol, káva, nikotin, drogy nebo sladkosti.

Rozhodně je dobré neužívat pouze nápoje z mladého ječmene, ale vyplatí se zařadit do jídelníčku také ječné pečivo, ječný slad, sladové mléko i tradiční ječmenné kroupy.


Ječmen dle tradiční čínské medicíny:

  1. posiluje nedostatečnou energii Qi (čchi)

  2. posiluje nedostatečný jin (yin)

  3. ochlazuje horko

  4. odvádí vlhko a horký hlen

  5. harmonizuje játra a žlučník

Naklíčený ječmen může mít projímavé účinky. Varem se tento účinek sníží. Při nedostatku jangu ve slezině (Pi Yang Xu) se musí vždy lehce povařit.


Přetíženým játrům (a podrážděným horkokrevným lidem) pomůže také jablečník nebo artyčok.


Co je vhodné právě pro vás zjistíme při osobní diagnostice.


Další rady, tipy a doporučení najdete v sekci „Články“ – Byliny, potraviny, produkty.


Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme, nekopírujte je. Děkujeme.


Ráda Vám doporučím konkrétní byliny a jídelníček přímo pro Vás. Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde.

Kontaktovat mne můžete prostřednictvím emailu – tradicniterapie@gmail.com ,

Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře.

bottom of page