Superpotravina pro vaše játra a trávení – artyčok
top of page

Superpotravina pro vaše játra a trávení – artyčok

Artyčok má sladkou chuť, pečuje o plíce, tiší astma, léčí zácpu, stimuluje produkci inzulinu, obsahuje inulin. Skvělý je syrový i lehce uvařený (neměl by se vařit déle než 15 minut, pak začne být gumový).


Použití artyčoku pro léčitelské účely je poprvé zdokumentováno v Řecku ve 4. století před naším letopočtem. Listy artyčoku jsou bohaté na fenolické kyseliny a jejich deriváty (především cynarin), laktony, inulin a zejména flavonoidy (luteolin a jeho derivát scolymosid).


V roce 1933 bylo objeveno, že artyčok stimuluje produkci a vylučování žluče a významně tím přispívá k usnadnění trávení tuků. Díky tomuto účinku se použití artyčoku při trávicích problémech brzy rozšířilo po celé Evropě a postupně byly zjištěny další příznivé zdravotní efekty.


Artyčok:

  1. snižuje hladinu LDL cholesterolu v krvi a zvyšuje hladinu prospěšného HDL cholesterolu

  2. příznivě ovlivňuje zdraví srdce a cév

  3. tlumí nevolnosti, břišní křeče, zácpu, nadýmání a plynatost

  4. má antioxidační účinky a chrání játra i další tělní buňky před působením reaktivních kyslíkových radikálů

  5. přispívá k udržování stabilních hodnot glykémie

  6. užívá se pro detoxikaci a zklidnění střevního traktu

  7. podporuje funkci vylučovacího systému a činnost ledvin

Artyčoky patří mezi superpotraviny, které mají silné zdravotní účinky. Studie amerického ministerstva zemědělství publikovaná v American Journal of Clinical Nutrition ukázala, že artyčoky obsahují vyšší dávku antioxidantů, než mnoho jiných potravin.


Jeden 120 gramový artyčok poskytuje neuvěřitelných 10,3 gramu vlákniny.


Němečtí lékaři doporučují extrakt listů artyčoku jako šetrný lék na zažívání a podrážděný žaludek. 86 % účastníků studie, která probíhala na 247 dobrovolnících, hlásilo po požití extraktu z artyčokových listů uspokojivé zlepšení symptomů jako nadýmání a flatulence.


Studie z roku 2010 publikovaná v Journal of Biological Trace Element Research potvrdila po požívání artyčokového extraktu významné snížení úrovně tuků a cholesterolu v játrech. Pokles úrovně tuku a cholesterolu byl doprovázen růstem úrovně vitaminu E v játrech, který obzvláště tomuto orgánu poskytuje další antioxidační ochranu.


Charakteristika artyčoku podle tradiční čínské medicíny:

  1. Odvádí vlhko

  2. Posiluje nedostatečný jin

  3. Vylučuje horké toxiny

  4. Vylučuje napadení zevním větrem

  5. Odstraňuje stagnaci potravy

  6. Posiluje nedostatečnou krev

  7. Rozprouďuje stagnaci čchi

Artyčok se konzumuje jak čerstvý, tak také v bylinných preparátech, kdy je jako čaj ideální pro jarní detoxikaci, protože patří k nejlepším léčivům na játra a žlučník. Čaj z artyčoku zeleninového zvyšuje tvorbu žluči a také její vylučování, čímž podporuje detoxikační činnost jater a vylučování škodlivin močí. Ovlivňuje také dýchací aparát, zdraví srdce a kůže, množství krevního cholesterolu. Využívá se při redukci hmotnosti a kontroly úrovně metabolismu tuků. Artyčok je známý jako antioxidant. Má i výrazné protialergické účinky, což se dobře uplatňuje při léčbě různých ekzémů. Podporuje produkci trávicích enzymů ve slinivce a je také doporučována při poruchách její funkce. Celkově zlepšuje trávení a látkovou výměnu.


Jeho květy jsou trochu záhadné. Projevují se v protichůdných tendencích - na jedné straně plnost až bujnost, na straně druhé princip potlačování. Můžeme říci, že artyčok je symbolem rovnováhy mezi výstředností a sebeomezováním. Účinek rostliny podporuje člověka v jeho snaze dosáhnout harmonie mezi nezřízeností a odříkáním.


Vyzkoušejte dušené artyčoky na másle s čerstvou petrželkou. Nejprve je nutné odstranit vrchní lístky, horní část květu (použijte rukavice, abyste si neušpinili ruce jako od ořechů). Ihned po očištění je třeba dát artyčok do vody s citronovou šťávou, aby nezčernal. Pak ho dejte do hrnce s olivovým olejem, osolte, opepřete a podlijte trochou vody. Za 15 minut jsou hotové, ale záleží na velikosti. Velké artyčoky se také plní, pečou, smaží, dávají do pomazánek apod.

Další rady, tipy a doporučení najdete v sekci „Články“ – Byliny, potraviny, doplňky.


Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme, nekopírujte je. Děkujeme.

Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Jako certifikovaná terapeutka vám ráda pomohu na vaší cestě ke spokojenosti. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, případně telefonicky 608770506. Vše o nabízených službách (TČM diagnostika, fytoterapie, dietetika, akupresura, tuina atd.) Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde.

Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

bottom of page