Spirulina, chlorela, obiloviny – jak se v nich vyznat a které jíst
top of page

Spirulina, chlorela, obiloviny – jak se v nich vyznat a které jíst


Se zelenými potravinami a doplňky stravy se v posledních letech roztrhlo snad několik pytlů! Rozhodně ale neplatí, že jsou všechny tyto velmi zásadotvorné produkty vhodné pro každého. Odborník Paul Pitchford doporučuje vždy ctít svou konstituci a momentální kondici. Ať už se to týká komplet stravy, nebo jen obilovin či mořských řas. Pro rychlou orientaci sestavil tento jednoduchý přehled:


Vhodné obiloviny:


Nadbytek = statný člověk se silným hlasem i srdečním tepem, silná vrstva na jazyku, extrovertní osobnost a načervenalá pleť (vhodné jsou obiloviny a pseudocereálie, které snižují nadbytek, tedy laskavec, žito, celý ječmen (nevyloupaný) a divoká rýže).


Nedostatek = křehkost, slabost, nedostatek energie, slabý hlas, tenká či žádná vrstva na jazyku, introvertní osobnost, žlutavá či bledá pokožka (všechny obiloviny a pseudocereálie, zejména rýže, pšenice, ječmen (před vařením osmažený), špalda, řádně uvařený oves a quinoa).


Horko = člověk, kterému je velké teplo, žízní po velkém množství studených tekutin, má červené znaky - tedy jasně či sytě červený jazyk, červené tváře či oči, žlutý povlak na jazyku, žlutý a nedostatečný hlen (chladící účinek má pšenice, laskavec, divoká rýže, kukuřice a celý ječmen).


Chlad = zimomřivý člověk, který má rád teplá jídla i nápoje, má světlou pokožku, přehnaně teple se obléká, je ztuhlý a nemůže se ohnout, může být „zamrzlý", zablokovaný (zahřívající oves, špalda, pohanka, sladká rýže, quinoa a rýže basmati).


Vlhko = pomalost, edémy, obezita, chronické zahlenění a záněty, cysty či nádory (vysušující laskavec, pohanka, nezpracovaný ječmen, kukuřice, žito, divoká rýže, basmati rýže (v malém množství) a pražený oves).


Sucho = typicky štíhlý člověk se suchem v ústech, nosních dírkách, se suchými rty, pokožkou a stolicí (je třeba pravidelná konzumace pšenice, rýže, sladké rýže, quinoy, jáhel, ječmene, špaldy a řádně uvařeného ovsa).


Vítr = nervozita, nestabilita, záškuby, křeče a bolesti putují po celém těle; někteří trpí statickými chorobami - otupělost, ochrnutí a mozková příhoda mají často původ ve větru (uklidňující quinoa, vařený oves a pšenice; nedoporučuje se špaldu a pohanka).


Letní horko = vysoká teplota, pocení, vyčerpání, dehydratace (nápoje z pražené pšenice; hnědá rýže, zejména její dlouhozrnná odrůda, snižuje podrážděnost, která často doprovází letní horko).


Je přitom dobré vybírat nejen podle vnitřního počasí, ale také podle ročních období. Všeobecně jsou mladé zelené produkty důležité hlavně v létě.





Paul Pitchford doporučuje zelené produkty i při vážných onemocněních. V případě rakoviny, AIDS, syndromu Epstein-Barrové, roztroušené sklerózy, revmatoidní artritidy, nádorů, kandidózy, přemíry hlenu, otoků a dalších onemocnění spojených s vlhkem je podle něj nejúčinnější sinice Aphanizomenon flos-aquae. Vhodným doplňkem k léčbě těchto onemocnění jsou také vyšší dávky mladých obilovin, chlorelly (vynikající pro problémy s poruchami imunity), spiruliny a dunalielly (spirulina a dunaliella se často užívají zároveň). Z těchto zelených potravin lze zvolit jeden či dva nejvhodnější druhy podle jejich konkrétních vlastností.


Při nadbytku: Spirulina a chlorella jsou ochlazující a očistné. Stejné, avšak ještě silnější účinky mají sinice Aphanizomenon a mladé obiloviny. Pro robustní osoby s příznaky nadbytku (zarudlá plet, silný pulz a hlas, silný povlak na jazyku, energetická povaha) bude tedy prospěšná kterákoli z těchto čtyř potravin, avšak nejvyváženější účinek poskytují mladé obiloviny.


Při nedostatku: Pro osoby trpící nedostatkem (bledá nebo nezdravě zbarvená pleť, slabost, křehkost, introvertní povaha, slabý nebo žádný povlak na jazyku) je obecně vhodnější spirulina a chlorella, zatímco sinice Aphanizomenon a mladé obiloviny by měly být užívány s opatrnosti. Osobám s chladnou konstitucí (častý pocit chladu, bledá plet', averze k chladu) prospívá nejvíc chlorella nebo malé dávky spiruliny, protože chlorella (a hned za ni spirulina) ochlazuje méně než ostatní mikrořasy a mladé obiloviny.


Při vlhkosti: Člověk s chladnými příznaky doprovázenými otoky, hlenem, cystami, nádory a podobným vlhkými poruchami v podbřišku by se měl vyhnout užívání spiruliny, která je ovšem při těchto problémech běžně prospěšná, pokud nejsou přítomny chladné příznaky.


Při suchosti: Lidé s chladnou konstituci - zejména pokud je přítomna i suchost, hubenost, nedostatek nebo neuzemněnost (nepřítomnost) - by se měli vyhýbat sinicím Aphanizomenon a mladé obiloviny užívat jen střídmě.


Při horku: U osob s horkými příznaky (častý pocit horka, temně rudý jazyk, žlutý povlak na jazyku, averze k horku) a zánětlivým onemocněním, mimo jiné artritidou, vředy, žloutenkou, gastritidou, pankreatitidou (zánět slinivky břišní) či aftami, jsou léčebně nejúčinnější produkty ze zelené pšenice a zeleného ječmene, a to díky látce P4D1 a chlorofylu. Velmi užitečné, ač méně účinné jsou také kterékoli mikrořasy. Spirulina a chlorela jsou obzvláště vhodné léky pro osoby trpící nedostatkem a zároveň zánětem nebo jiným příznakem horka.


Další tipy, zajímavosti a doporučení najdete v kategorii „Články“ – Potraviny, produkty, byliny


Konkrétní doporučení a individuální diagnostiku si můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře nebo přes email tradicniterapie@gmail.com. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde.

bottom of page