Účinky a působení potravin


Věděli jste, že jídlo významně ovlivňuje celý váš organismus? Že působí i na vaše myšlení a psychiku? A že některé dokonce zabíjí parazity a dokáže vás vyléčit? Přečtěte si pár zajímavostí o potravinách:


Brambory – povaha neutrální, chuť sladká, účinky – doplňuje a vyživuje slezinu a žaludek.


Celer – povaha svěží, chuť sladká a lehce hořká, účinky – doplňuje tekutiny žaludku a vyživuje játra, osvěžuje.


Cibule – povaha teplá, chuť ostrá a hořká (vařením sládne), účinky – doplňuje Yang, rozpouští hlen (Tan).


Česnek – povaha teplá, chuť sladká a ostrá, účinky – zahřívá střed, doplňuje žaludek, pomáhá trávit potravu, hubí parazity.


Červené víno – povaha teplá, chuť sladká a kyselá, účinky – doplňuje energii (Qi), Yang a krev (alkohol zahřívá).


Houby – (v závislosti na druhu) povaha neutrální až teplá, chuť sladká, účinky – vyživují slezinu, doplňují energii (qi) i yin, tedy matérii. Těžší na trávení.


Hovězí maso (vývar je stravitelnější než maso) – povaha teplá, chuť sladká, účinky – vyživuje slezinu a žaludek, doplňuje energii (Qi) a krev.


Hrášek – povaha neutrální, chuť sladká, účinky – doplňuje a vyživuje slezinu a žaludek, vyživuje yin.


Jablko (v případě, že přidáváme k zelí) – povaha svěží, chuť sladká a kyselá, účinky – chladí svou svěží povahou, doplňuje Yin.


Kuřecí prsa – povaha teplá, chuť sladká, účinky – doplňují slezinu a žaludek, zahřívají střed, doplňují energii (Qi), krev a esenci (Jing).


Kachna – povaha neutrální, chuť sladká a slaná, účinky – doplňuje Yin, posiluje slezinu a odvádí nežádoucí vlhkost.


Kmín – povaha teplá, chuť ostrá, účinky – rozhýbává a doplňuje energii (Qi), svou aromatičností.


Koření – obecně, povaha teplá až horká, chuť ostrá, účinky – zahřívá, rozhýbává a doplňuje energii (qi).





Kroupy – povaha svěží, chuť sladká, účinky – doplňuje a posiluje slezinu, harmonizuje žaludek, odstraňuje nežádoucí vlhkost z organizmu a zároveň doplňuje tekutiny.


Mouka (pšeničná) – povaha neutrální, chuť sladká, účinky – zvlhčuje, zahleňuje.


Mrkev – povaha neutrální, chuť sladká, účinky – doplňuje a vyživuje játra, prospívá zraku, pomáhá trávit potravu, posiluje slezinu a staví kašel.


Ocet – povaha neutrální, chuť sladká a kyselá, účinky – pomáhá trávit, rozhýbává energii, hubí parazity.


Pepř – povaha horká, chuť ostrá, účinky – rozhýbává energii (qi), zahřívá střed, zvedá energii směrem vzhůru.


Petržel – povaha teplá, chuť ostrá a sladká, účinky – otevírá povrch, odstraňuje škodlivý chlad.


Sůl – povaha neutrální, chuť slaná, účinky – harmonizuje střední zářič, doplňuje ledviny (když je užívaná v malém množství), zvlhčuje.


Vejce – povaha neutrální, chuť sladká, účinky – doplňují energii (Qi) a krev, tiší plod.


Vepřová játra – povaha neutrální, chuť sladká a slaná, účinky – doplňují krev, zahřívají střed, vyživují játra, prospívají zraku.


Zelí – povaha svěží, chuť sladká, účinky – pročišťuje horko, tedy chladí, zprůchodňuje obtížné močení.

Další zajímavosti a tipy najdete v kategorii „Články


Objednat se na individuální diagnostiku a vypracování jídelníčku se můžete prostřednictví kontaktního formuláře nebo přes email tradicniterapie@gmail.com. Vše o nabízených službách se dočtete na www.tradicniterapie.cz