Víno zahřívá, pivo léčí – nebo je to jinak?
top of page

Víno zahřívá, pivo léčí – nebo je to jinak?

Alkohol je lék. Ale jen v minimálním množství… Co a jak léčí podle tradiční medicíny? V prvé řadě není jedno kdo, co, jak a kdy pije. Záleží na počasí, na věku, kondici, konstituci a dalších okolnostech. Často sice víme, koho čeho kolik vypít, ale neradi se tomu podřizujeme…

V běžných článcích se obvykle doporučuje víno jako lék. Je pravda, že víno obsahuje řadu prospěšných látek.

Z hlediska obsahu živin jsou na tom červené i bílé víno velmi podobně. Červené víno je na tom z hlediska obsahu živin o něco málo lépe než víno bílé, protože obsahuje větší množství vitamínů a minerálů. Na druhou stranu bílé víno obsahuje méně kalorií, nezahřívá tak silně a je lépe stravitelné.


Bílé víno je tzv. chladnější a více močopudnější než červené, tedy tolik nezahřívá. Červené víno je tzv. zahřívající a ve spojení s hřebíčkem a skořicí má dokonce velice horké účinky.


Běžně uváděné účinky vína na zdraví:

  1. snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění

  2. zvyšuje hladinu “hodného” HDL cholesterolu v krvi

  3. zpomaluje věkem podmíněné zhoršování funkce mozku

  4. má antioxidační a protizánětlivé účinky (díky resveratrolu)

  5. zahřívá a poškozuje játra

Pokud máte víno rádi, zdá se být červené víno rozhodně lepší volbou, než jiné druhy alkoholu, přestože se těžko tráví a je absolutně nevhodné pro osoby se slabými játry. Ještě vhodnější je obvykle pivo. Jeho hořká chuť ochladí a zklidní vnitřní horko. Pokud však piva vypijete příliš, tak následující den se přeměnou alkoholu mění na škodlivé horko a škodlivé vlhko ve středním ohništi.


Pivo z ječmenného sladu:

  1. posiluje energii sleziny

  2. vylučuje vlhko

  3. ochlazuje horko

Nejvhodnější pro organismus je pivo nepasterizované a nefiltrované.

Podle tradiční čínské medicíny je alkohol horký, toxický a yangový. Bezprostředně po napití dojde k celkovému zvýšení horka v organismu, hlavně k vzedmutí jaterního a srdečního jangu, stejně jako horku v žaludku.


Nápoje s alkoholem napomáhají vzniku tzv. vlhké horkosti, což je patogen, který podle čínské medicíny způsobuje mnoho zdravotních potíží.

Vlhké horko s převahou horkosti nad vlhkostí stoupá vzhůru a způsobuje např. pocit vnitřního tepla, hněvivost, vznětlivost, zarudnutí či vyrážky, agresivní pocení, pálení očí, atd. Vlhká horkost s převahou vlhkosti naopak spíše klesá směrem dolů a zapříčiní např. pocit tíhy v končetinách, zarudlá mokvavá ložiska na pokožce, gynekologický výtok, záněty močových cest, kašovitou stolici, únavu a pod.


V každém případě je vlhká horkost patogen, který organismu neprospívá. Léčivé účinky, které jsou vínu či pivu připisovány, má i řada jiných potravin, jejichž konzumace není tak nebezpečná jako pití alkoholu.


Pokud už pít alkohol, tak:

  1. Červené víno jen v zimě a při nutnosti se zahřát

  2. Bílé víno při potřebě uvolnit stagnace a emoce

  3. Pivo pro posílení trávení a ochlazení

  4. Tvrdý alkohol jen ve spojení s bylinami

  5. Při oslabených játrech, horkosti a nadbytku nepít žádný alkohol

Alkohol ve spojení se slanými dobrotami obvykle zajídáme sladkým. Vysvětlení je podle terapeutky Ivany Karpenkové nasnadě: Lidé, kteří příliš solí, potřebují jako protiváhu něco sladkého. Vysušená jin ledvin se přes vyživovací cyklus projeví na játrech a žlučníku, dochází k vnitřnímu napětí a podrážděnosti. Sladké uvolňuje, proto mnozí lidé střídají oba extrémy. Z termického hlediska je sůl studená, ale svým vysušujícím účinkem způsobuje nedostatek jin, a tím horko v ledvinách, játrech i žlučníku a přes kontrolní cyklus i v oblasti srdce. Podobné to je u kombinace slaného s alkoholem. Tekutiny obsažené v alkoholu nejprve doplní ty, které byly odvedeny slaným. S tekutinami se vylučuje i přebytečná sůl. Ale alkohol má i v malém množství vysušující účinky. Navíc uvolňuje emoční napětí a emoce pak musí být opět stabilizovány pomocí soli. Nejprve je tedy nutné omezit příjem soli, pak jde lépe překonat silnou touhu po sladkostech a po alkoholu.


Podle Paula Pitchforda má touha po silných látkách kořeny nejen v nevyvážených mentálních stavech, ale také je podporována příliš těžkou potravou, jako je sůl, maso, nekvalitní tuky a chemické ingredience. Takováto strava přispívá k hromadění nadbytků horka, vlhka a větru v organismu, což vede k touze po uvolnění pomocí alkoholu. Jedním z hlavních cílů při odstraňování závislosti na alkoholu je dosažení plynulého toku energie, který oprošťuje od touhy po omamných látkách. Pomocí bylin (např. ženšen, chaparral a vodilka) a očisty jater se pak dá závislost snadno překonat.


V tradiční čínské medicíně se k léčbě alkoholismu běžně předepisují ochlazující potraviny jako je tofu, kuzzu, klíčky, zelené řasy, banány, ale i med, který při kocovině snižuje touhu po dalším alkoholu, podobně jako mastné kyseliny GLA.


S léčbou organismu poničeného alkoholem významně pomohou také švestičky umeboshi – Záchrana při otravě, propité noci nebo průjmu


Další rady, tipy a doporučení najdete v kategorii „Články“.


Jsme rádi, že vás naše články inspirují, ale prosíme, nekopírujte je. Děkujeme.

Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně. Jako certifikovaná terapeutka vám ráda pomohu na vaší cestě ke spokojenosti. Na osobní diagnostiku a poradenství se můžete objednat prostřednictvím kontaktního formuláře, nebo emailem tradicniterapie@gmail.com, případně telefonicky 608770506. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde.


Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Cílem je seznámení se s tradičními metodami a možnostmi podpory zdraví, osvěta veřejně dostupných poznatků či odborných studií, nejde o propagaci konkrétních výrobků ani prodej doplňků stravy. Jen bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

bottom of page