Zajímavosti – proč jsme ráno unavení, jak neutralizovat kávu, kdy sladit a kdy solit…
top of page

Zajímavosti – proč jsme ráno unavení, jak neutralizovat kávu, kdy sladit a kdy solit…

Nejvíce by mělo být ve stravě potravin neutrálních. Patří sem hlavně rýže (teplá) a kroupy (chladná). Rýži i kroupy namáčíme na několik hodiny, poté přecedíme a propláchneme. Vaří se ve slané vodě, přidává se i kmín (či fenykl nebo římský kmín), který posílí léčení sliznice střev. Do sladkých jídel se kmín nesmí dávat.


Pozor na jednostrannost. Někdo jí málo, ale pořád dokola to samé. Má tak nadbytek něčeho a nedostatek jiného (např. málo luštěnin a hodně pečiva).


Ve střevech může být i 10 kilo nánosů. Střeva pak dávají do mozku signál, že jsou plná a není třeba jíst. Tento stav vzniká především při přílišném pojídání chemicky upravených potravin.


Jinové potraviny posilují psychiku, vytvářejí svaly, krev, dávají sílu, ale když je jich příliš mnoho, vyvolávají únavu a útlum. Jinové jsou obilné kaše, ořechy, zelenina. Zelenina je vhodnější zavařená či sušená, než mražená, protože mražením se ničí jejich výživová hodnota. Čím déle je potrava uskladněná, tím více je kyselinotvorná a hůře se tráví.


Jangové je chilli, pepř, zázvor, kurkuma, červené maso, játra, kuřecí. Z těla vylučuje tekutiny čočka, mungo fazole. Jangových potravin by mělo být jen málo, často přinášejí neklid.


Ranní únava je obvykle způsobená špatnou večeří, nedostatkem pohybu. Pokud ráno chybí energie, je třeba změnit svůj životní styl. Kdo je ráno unavený, necítí radost nového dne, měl by hledat změnu, zlepšit stravu, hýbat se, najít zálibu, která dodá vášeň.

Po ránu není vhodné pít kávu, ale raději zelený čaj s rozmarýnem, schizandrou. Ráno zelený čaj zbaví hořkosti v ústech, je dobrý pro horké typy, studené typy si do něj mohou přidat skořici, pepř, kurkumu apod.


Do kávy přidat měsíček, přesličku, tedy něco zásadotvorného, co zmírní dopad kávových kyselin. Káva není škodlivá kvůli kofeinu, ale protože obsahuje látky, které neumí naše tělo neutralizovat. Káva ale není hořká, je kyselá. Hořkost je vytvořena pražením. Káva škodí citlivé střevní stěně. Jangové konstituce by se měly úplně kávě vyhýbat, protože je kyselá a dává jim špatnou povahu.


Snídaně by měla být různorodá, bohatá, pestrá, ne moc sladká, protože sladké utlumuje. Žena po 42hém roce by neměla jíst sladké snídaně. Kaši si doplnit o sůl, která je zásadotvorná a dezinfekční, zprůchodňuje směrem dolů, pomáhá při trávení, zabraňuje bolesti hlavy.


Po 21ní hodině vstupuje energie dovnitř do těla, tedy nepotit se, nekoupat, odpočívat. Spát oblečení a přikrytí i v létě, protože energie je uvnitř. Nespat nazí. Povrch těla souvisí s plícemi. U malých dětí dávat na noc čepice. Celoživotně je poškozuje, pokud spí s holou hlavou.


Sladká jídla je nejvhodnější konzumovat kolem poledne. Sladká ochlazuje povrch, ale zahřívá vnitřek. Navenek tedy budeme oteklí a ospalí, ale uvnitř bude kyselost a vnitřní jang a sklon k zánětlivé reakci, včetně potravinových alergií, autoimunitních poruch.


Slanou využíváme, když potřebujeme zahřát povrch a ochladit vnitřek, např. na podzim. V nadbytku ale rozvolňuje vazy a svaly, není proto vhodná pro hypermobilní osoby. Slaná pomáhá při bolesti hlavy. Sůl buduje svaly, sladká buduje tuky. Sklony k zánětům studený povrch horký vnitřek, křeče v nohou, červený nos = nedostatek soli. Ti, co jsou horcí, červení, mohutně svalnatí a hůře pohybliví, by neměli solit téměř vůbec. Přirozeně slané jsou mořské řasy, mořské plody, fazole (měly by se jíst co nejčastěji, čím je člověk tlustší, tím má jíst menší fazole, hubení lidé mají jíst velké bílé fazole).


Při léčbě stravou se nesmí jít z extrému do extrému. Je potřeba sledovat nejen aktuální kondici, ale také konstituci. Pozor na příliš rychlé ochlazování nebo zahřívání.


Velké vnitřní horko a studený povrch u hubeného jangu způsobuje vážné nemoci, proto by měl jíst mastnou stravu, oregano, dobromysl, přesličku (je velmi zásadotvorná a ochlazující, je dobré ji naředit mochnou, jitrocelem, které ochrání střevní sliznici, tedy to nebude extrémně ochlazující). Příliš mnoho syrového způsobuje střevní potíže, často mají alergie na mléko, lepek, banány, protože je to moc razantní ochlazení vnitřku, mají jíst vařenou zeleninu, kroupy, málo masa.


Pro horké typy je důležité jíst bílou rýži. Jinové typy by měly upřednostnit zejména jáhly, celozrnnou rýži. Jangové potřebují více sacharidů, jinové více masa.


Nestabilní jang se potí vždy jen na jednom místě, nestabilní jin se potí všude. Nestabilní jang je idealista, nejméně stojí nohama na zemi, potřebuje se uklidnit. Měl by jíst jednoduchou stravu doplněnou o tuky.


Hubený jin má všechny orgány oslabené, musí jíst v klidu, malé porce, zejména polévky, užívat tymián a rozmarýn. Stále je mu zima, musí se zahřívat celý rok, z ovoce pouze kompoty, pečená jablka (s máslem).


Nestabilní jin zajídá stresy, jí na noc, aby usnul, dobře mu dělá zahřívající koření a kyselé potraviny, protože mu pomohou odvádět vodu z povrchu. Nestabilní i korpulentní jin potřebují hořčici, kyselé zelí, okurky, aby se jim dobře trávilo. Musí hlídat žravost, zobání, je potřeba zklidnit žaludek. Lékořicový čaj, kuzu, svízel, yerba maté zpomaluje žaludek, zastavuje trávní a dodává nabuzení.


Jinové konstituce ráno kaše pouze z jednoho druhu obilí, jednoduchá polévka. Obilí uspává, takže pro ospalé lidi kaši jen jednoduchou, lehce osolenou, se skořicí, jinové typy nesmí sladkou snídani, jinak mají pak celý den hlad a chutě.


Jangová konstituce ráno kaše z více druhů obilí, hodně omastit, přidat různé ořechy. V zimě sádlo a máslo – živočišné tuky více zahřívají. Nepřidávat med – je vhodný pro jinové konstituce. Jangové typy si k obědu musí přidat syrovou zeleninu, nebo něco zdravě sladkého.


Večeře pro jangové typy by měla obsahovat tryptofan (mléko, banány, ovesné vločky, nudle s máslem a podušenou zeleninou), určitě ne maso (způsobuje u jangu nespavost, divoké sny a zuřivost).


Pro jinové typy na noc i maso a jen málo obilovin (pokud jsou ráno zalepení a unavení, tak měli na večeři moc sacharidů). Na večeři oba typy mohou brambory, ale ne samostatně, přidat k nim trochu obiloviny a luštěnin.





Brusinky jsou téměř zázračným lékem na infekce močových cest. Navíc chrání žaludeční sliznici, léčí záněty, působí proti ledvinovým kamenům i zubním kazům. Léčivou sílu brusinek objevili nejprve Indiáni.


Pro vysoký obsah vitamínu C jsou šípky celoročně vyhledávanou surovinou v lidovém léčitelství. Sbírají se těsně před dozráním a suší se. Asi 30 % šípku tvoří cukry, proto se z něj vyrábějí lahodné sirupy, marmelády i víno.


V přírodním léčitelství se využívají nejen plody, ale i stopky višní. Přidávají se do produktů na podporu redukce hmotnosti, pomáhají také proti kašli. Sušené višňové pecky skvěle absorbují teplo. Jsou proto vhodnou výplní do nahřívacích polštářků, které pomáhají při prochladnutí.


Na celém světě snědí nejvíce čočky Indové. V Indii se pěstuje přes 50 druhů nejrůznějších barev a velikostí a nejčastěji se z ní vaří tzv. dahl – kořeněná čočková kaše.


Hrušky obsahují dvakrát více vlákniny než jablka. Působí antitoxicky, pročišťují organizmus, pomáhají při onemocnění ledvin, posilují srdce a krevní oběh. Hrušeň se mezi ovocnými stromy dožívá nejvyššího věku – až 200 let. Často tak bývá vyhlášená památným stromem.


Batáty jsou označovány jako sladké brambory, s bramborou však nemají nic společného. Jedná se o plody tropické rostliny povijnice batátové, která je příbuzná našemu svlačci.


Stále oblíbenější zelený čaj matcha snižuje fyzickou a psychickou zátěž, zlepšuje náladu i soustředěnost a podporuje oxidaci tuků.


S jogurty a syrovou stravou je opatrně! Svým ochlazujícím účinkem škodí slezině, ale prospívají plicím a tlustému střevu. Rozhodně není dobré pít studené nápoje po jídle.


Suché pečivo vysušuje. Podobně vysušují také granule – zvířatům je nutné i uvařit kvalitnější stravu. Z granulí mívají potíže s klouby.


Quinoa alias indiánská pšenice pochází z Jižní Ameriky. Staří Inkové ji měli na jídelníčku dennodenně. Pro její úžasné vlastnosti OSN dokonce vyhlásila rok 2013 Mezinárodním rokem quinoy.


Mojito bylo jedním z nejoblíbenějších nápojů Ernesta Hemingwaye, který jej popíjel v havanské hospůdce La Bodeguita del Medio. Do pravého mojita patří bílý karibský rum, nikdy ne tuzemák ani jiné značky.


Charakteristickou červenou barvu dodává řepě betanin. Pod označením E162 se používá také jako barvivo v potravinářství, jedná se o látku pro zdraví neškodnou a netoxickou.


Podle legendy je objevení tvarohu vlastně dílem náhody. Kočující kmeny přepravovaly mléko ve vacích vyrobených z dobytčích žaludků, mléko se jim zkazilo, a tak vůbec poprvé lidé ochutnali tvaroh.


Dlouholetou „špenátománii“ ve světě spustila kreslená postavička Pepka námořníka. Seriál, v němž hrdina získal proslulou sílu po plechovce špenátu, se poprvé vysílal v roce 1929 a dočkal se 750 dílů. Omyl s desetinnou čárkou v obsahu železa u špenátu odhalili němečtí vědci v roce 1937. Správně obsahuje pouze 3 mg a ne 30 mg, pověst o největším zdroji železa se však nesla dál.


Levandule našla své místo v parfumerii, lékařství i v gastronomii. Přidat ji můžete k dezertům, do polévek i k pečenému masu, pro silné aroma a hořkost ale dejte pozor, aby nepřebila ostatní chutě.


Cizrna dobře přejímá pachy, takže skvěle nese pachovou stopu použitého dipu. Proto se využívá i v rybářství k lovu ryb jako dokonalá návnada… Cizrna byla poprvé objevena před 7000 lety v oblasti dnešního Turecka a Sýrie. Dříve se pražená a mletá cizrna přidávala do kávy, aby se zvýraznila kávová chuť a vytvořilo se více pěny. Cizrna je nejpoužívanější luštěnina ve světě. Nejrozšířenější je ve střední Asii, Indii, Blízkém východě. V minulosti se ve velkém pěstovala i na Jižní Moravě a Slovensku.


Avokádo (česky hruškovec přelahodný) pochází z období 10 tisíc let před naším letopočtem. Rozšířené je hlavně v oblasti Mexika a Chille. Zrát začíná avokádo až po utržení ze stromu. Avokádo je plné zdravých tuků. Svým složením působí proti depresi, a to zejména díky vysokému obsahu aminokyselin a omega-3 kyselin.


Způsob, jak připravit zmražený krém objevil v roce 1550 Ital Blasius Villafranca. První ruční výrobník zmrzliny byl vynalezen o 296 let později v Americe. Největšími konzumenty zmrzliny jsou obyvatelé Nového Zélandu. Spotřebují více než 26 l zmrzliny na osobu za rok. Velkou spotřebu zmrzliny má také Austrálie, USA či Švédsko. Průměrný Čech sní zhruba 4 l zmrzliny za rok. Do České republiky se zmrzlina dováží zejména z Polska (třetina), Německa (čtvrtina) a Maďarska (pětina). Stále více Čechů přitom vyhledává domácí kvalitní produkty.


Kokosové mléko obsahuje vzácnou kyselinu laurovou, která je silně antibakteriální a působí i proti kvasinkám, houbám či herpes virům. Díky tomu se používá pro detoxikaci organismu i do pleťových masek určených pro léčbu akné či ekzémů.


Granátové jablko je považováno za elixír mládí. Zpomaluje proces stárnutí, proto své využití našlo hojně i v kosmetice. V Turecku granátovým jablkem hází nevěsta během svatebních oslav. Kolik semínek vypadne, tolik bude mít dětí.


Jedlé kaštany mají své nezaměnitelné místo v lidovém léčitelství. Obsahují beta-karoten, který přispívá ke kvalitě vlasů, nehtů a kůže. Jedlé kaštany jsou ideální potravou pro nervy a předcházejí vzniku ztráty paměti. Jsou vhodné i pro lidi s nemocemi srdce, s vysokým krevním tlakem i při onemocněních ledvin. Čistí játra od jedovatých zplodin a působí proti průjmům.


Bulgur je částečně naklíčená, usušená a nahrubo pomletá celozrnná pšenice s ořechovou chutí. Bulgur vzniká tak, že se pšenice nejprve vypere, usuší, podrtí na menší kousky a následně předvaří. Je velmi lehce stravitelný a je vhodný i pro děti, sportovce a lidi s velkou tělesnou a psychickou zátěží.


Fíkovník cíleně pěstovali lidé v Egyptě již před 11 000 lety, tedy dříve než pšenici, luštěniny či jiné stromy. Tento objev archeology velmi překvapil… Sušené fíky, krátce namočené ve vodě, ulehčují vykašlávání a ulevují kašli. Čerstvé fíky jsou vhodné k okamžité konzumaci, protože se rychle kazí.


Psyllium se jako bohatý zdroj vlákniny využívá v ajurvérdské (indické) medicíně již přes 2 000 let. Získává se ze slupek semen jitrocele indického a právě z Indie pochází psyllium té nejvyšší kvality. Psyllium se běžně používá jako projímadlo. Nicméně účinně působí také proti průjmu, pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a cukru v krvi a také snižuje krevní tlak.

Co je pro Vás lék a co naopak jed? Zjistíme při osobní diagnostice. Objednat se můžete přes email tradicniterapie@gmail.com, nebo telefonicky na 608 77 05 06. Vše o nabízených službách a cenách se dočtete zde.

bottom of page