Svačina pro kuřáky – ochlazuje plíce, ale umí i zahřát

Máte často chuť na šťavnaté ovoce? Možná trpíte žízní, ale pozor – ovoce většinou ochlazuje jen povrch, naopak vnitřek mírně zahřívá (toto neplatí u kaki, datlí, banánů), nejvíce zahřívají vnitřek organismu sladkokyselé citrusové plody (proto máme na pomeranče, mandarinky apod. chuť hlavně v zimě). Syrové ovoce je navíc nevhodné pro osoby se zhoršeným trávením. Přesto je ovoce nenahraditelné.


Jablka ochlazují, snižují letní horko, zásobují tělo tekutinami, zvlhčují sucho a ochlazují horko v plicích – chrání plíce před působením cigaretového kouře. Stimulují chuť k jídlu, napravují zažívání – částečně díky obsahu kyseliny jablečné a vinné, jež potlačují množení kvasinek a patogenních bakterií v trávicím traktu.



Jablka obsahují pektin, který eliminuje cholesterol, toxické kovy, jako je olovo a rtuť, a zbytkovou radiaci. Prospívají při problémech s nízkou hladinou cukru v krvi a s ní spojenou depresí. Obklad z nastrouhaných jablek ponechaný na očích po dobu dvaceti minut ulevuje od otoků a podráždění vznikajících následkem spálenin ze slunce nebo zánětu spojivek. Jablka a jablečná šťáva navíc působí očistně a prospěšně na játra a žlučník, kde změkčují žlučové kameny.


Umytá jablka zbavte jádřinců, slupku jablek lehce nařízněte po obvodu nožem, aby během pečení nepopraskala. Jablka naplňte ořechovou směsí – přiveďte k varu trochu vody s rozinkami, přidejte rozmixované ořechy (mandle, lískové, vlašské atd.), trochu kokosového oleje, trochu mandlového másla a hrst jemných ovesných vloček. Případně dolijte trochu vody. Měla by vzniknout velmi hustá směs, kterou vložte do vydlabaných jablek. Dejte péct do trouby na 200 °C na 20 minut.


Vlašské ořechy působí na ledviny a plíce, které zahřívají a léčí při astmatu, promazávají střeva, doplňují esenci a u mužů zastavují samovolný výron semene.

Zatímco syrová jablka ochlazují a jsou chuťově do kysela (tedy nejsou vhodná pro každého), pečená jablka přinášejí do organismu příznivé teplo a sladko. Pokud se potřebujete hodně prohřát, posypte jablka skořicí: Skořice silně zahřívá vnitřní chlad, posiluje krev. Vhodný je i strouhaný kokos: Kokos vylučuje vnitřní vítr, doplňuje krev a jin. Všeobecně je ovoce pro většinu lidí vhodnější tepelně upravené.



Další recepty a zajímavosti o potravinách najdete v kategorii „Články“ – Recepty


Nezapomeňte, že nejdůležitější je jíst v klidu, v pohodě, dýchat, žvýkat a vnímat své tělo.

Ráda Vám doporučím konkrétní byliny a jídelníček přímo pro Vás. Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně.


Jako certifikovaná terapeutka nabízím sestavení bylinných směsí (případně i jídelníčků) přímo na míru. Co prospívá jednomu, druhému prospívat nemusí, přitom oba mohou mít stejný zdravotní problém.


S čím vám mohu pomoci:

  1. Doporučení vhodné stravy a životního stylu

  2. Detoxikace, redukce váhy

  3. Únava, potíže se spánkem

  4. Problémy s trávením včetně prediabetes a hypoglykémie

  5. Akné, ekzémy, plísně

  6. Menstruační potíže, hormonální nerovnováha, klimakterium

  7. Nervozita, napětí, úzkost, deprese

Kontaktovat mne můžete prostřednictvím emailu – tradicniterapie@gmail.com nebo volavka@lecive-pohadky.cz, Zlín.

Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Stejně tak ani bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce. Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

#jablka #plíce #žlučník

Objednejte se na individuální konzultaci

banner_bez popisu.jpg

© 2023 by Train of Thoughts. Proudly created with Wix.com