Recepty pro zdraví a fit postavu nejen v babím létě
top of page

Recepty pro zdraví a fit postavu nejen v babím létě


Pozdní (babí) léto začíná okolo poloviny srpna a končí podzimní rovnodenností. Podle staré východní tradice vládne tomuto období element země - vyrovnávací element přírody, který pomáhá jednotlivým ročním obdobím překlenout se v následující. V období sklizně nastává moment, kdy se v rámci celoroční energie přeměňuje jang v jin. V důsledku této proměny vzniká vlhkost, která může přivodit různá podzimní nachlazení a také nadváhu.


Co je dobré zařadit v srpnu a září do jídelníčku:

  • potraviny se sladkou chutí (rýže, jáhly, kompoty)

  • teplé, lehce stravitelné snídaně (kaše, polévky)

  • teplé pokrmy vařené z kvalitní sezónní zeleniny

  • koření a bylinky usnadňující trávení

  • omezit syrovou zeleninu a ovoce

  • nejíst průmyslové sladkosti

Tipy na jídelníček v babím létě:

Snídaně: Slzovka s volským okem

Večer namočte slzovku do vody, ráno vodu vyměňte a vařte slzovku do změknutí (asi 20 minut). Na pánvi osmahněte vejce (ideálně domácí) a nahrubo nastrouhanou velkou mrkev, případně si udělejte také celerové hranolky.

Slzovka se užívá při nedostatečnosti sleziny s nahromaděním vlhkosti, je močopudná, posiluje slezinu, vylučuje vlhkost, uvolňuje svaly, pročišťuje horkost, odvádí hnis.


Mrkev prospívá plicím, posiluje slezinu-slinivku, zlepšuje funkci jater, stimuluje vylučování odpadu, rozpouští kameny, nádory a jiné shluky, léčí trávení, včetně překyselení žaludku a pálení žáhy. Používá se na průjem i úplavici – vylučuje hnilobné bakterie ze střev, je zásadotvorná, léčí akné, revmatismus, šeroslepost, infekce uší.


Svačina: Našlehaná pěna

Večer namočte kešu ořechy, ráno vodu slijte. Ořechy rozmixujte s ovocem (banán, mango, broskev) a trochou kokosového mléka. Přidejte špetku soli a pár kapek citrónové šťávy.

Obměna: Rozmixujte na hladkou pěnu jedno zralé avokádo s banánem, mandlovým máslem, kakaem a datlovou pastou. Přidejte špetku zázvoru a trochu mandlového mléka.

Můžete mít v lednici připravené na druhý den.


Oběd: Dýňová polévka s opraženými slunečnicovými semínky a cuketovou placičkou.

Na pět malých cuketových placek si den dopředu namočte 60 g pohanky Šmajstrla s hrstí lněných semínek (dejte jen trochu vody, aby se pohanka a semínka nasákla, ale neplavala). Druhý den (nebo po pár hodinách máčení) smíchejte rozmáčenou pohanku a lněná semínka s cca 100 g cukety, 2 stroužky česneku, trochou soli, majoránky a sojové omáčky. Vše dohromady rozmixujte. Následně na nepřilnavé pánvi osmahněte placky.

Anebo rychlá polévka z červené čočky (červená čočka se vaří cca 15 minut, přidáte bio zeleninový bujon a případně na cibulce osmahnutou nadrobno nakrájenou mrkev a malinké rajče), na fotce jsou mrkvové šátečky, dip z tofu, hranolky z kukuřičné polenty, salát z červené řepy s fetou a čočková polévka. Tváří se to složitě, ale stačí večer si vše nachystat a za chvíli je hotovo:

Dýně je ochlazující, mírní stavy vlhkosti včetně ekzémů a opuchlin, reguluje hladinu cukru v krvi, prospívá slinivce-slezině, podporuje odhlenění plic, pomáhá při astmatu, dýňová semínka ničí střevní červy.

Hlavní chod – rýže s osmahnutým tofu a zeleninou s arašídy

Uvařte rýži (kterou jste důkladně propláchli vodou).

Ve woku si připravte na cibulce jednu mrkev, jeden kořen petržele, kousek cukety, případně další zeleninu – vše osmahněte dozlatova, podlijte trochou kokosového mléka, dejte kari koření a hrst arašídů a krátce poduste. Na druhé pánvi opečte plátky tofu. Za pár minut je hotovo, nic složitého.

Petržel je zahřívající, zlepšuje trávení, detoxikuje, podporuje močení, léčí obezitu, kameny v močovém měchýři, ledvinách i žlučníku, výrazně pomáhá ledvinám, ale ne při zánětu (protože zahřívá).


Rýže posiluje slezinu-slinivku, uklidňuje žaludek, navyšuje čchi, prospívá nervovému systému, používá se k léčbě průjmu, cukrovky a žízně.


Tofu posiluje čchi, harmonizuje střední ohniště, vyhání horkost, neutralizuje jedy, potlačuje nadýmání, doporučuje se v případě začervenalých očí, žízně, hlenovitého průjmu z horkosti.


Čím a jak doladit léčivé jídlo? Kokosovým mlékem...

Nakrájenou mrkev, kousek nakrájené dýně, batátu, květáku, petržele a cukety orestujte na oleji v hrnci s tlustým dnem. Po několika minutách osolte, přidejte oblíbené bylinky, špetku sojové omáčky a zalijte do jedné třetiny vodou – aby se zelenina spíše napařovala, než vařila. Po pěti minutách varu přidejte kokosové mléko tak, aby zelenina nebyla zcela ponořená, stačí do dvou třetin.


Kokosové mléko je léčivé, ochlazuje horko z nedostatečnosti jin, posiluje jin, krev a energii čchi.


Přidejte také trochu kukuřičného škrobu rozmíchaného ve studené vodě. Vše promíchejte a duste pět minut pod poklicí.


Zelenina v kokosovém mléce má nasládlou chuť, která se velmi hodí k bílým fazolím. Bílé fazole jsou ochlazující, mají blahodárný vliv na plíce, podporují ledviny i krásnou pleť.


Kokos vylučuje vnitřní vítr, doplňuje krev a jin.



Večeře: Řepné karbanátky se salátem

Smíchejte v míse 500 g nahrubo nasekané červené řepy, rozdrcený stroužek česneku, špetku soli, lžičku kari koření, lžíci majoránky, jedno vejce, 120 g jemně mletých ovesných vloček, 40 g slunečnicových semínek a jednu lžíci pohankové mouky. Směs nechte půl hodiny odstát a pak v troubě pečte malé placky - v troubě předehřáté na 190 °C asi 20 minut, ale po 15 minutách pečení na placky dejte plátky kozího sýra.


Slunečnicová semínka působí na slezinu-slinivku, posilují čchi, promazávají střeva, užívají se při zácpě, měla by se uchovávat v temnu a chladu.

Červená řepa posiluje srdce, uklidňuje ducha, podporuje oběh, pročišťuje krev, léčí játra i jaterní stagnace, zvlhčuje střeva a léčí zácpu, podporuje menstruaci.



Až skončí babí léto, přijde podzim a zima, kdy je dobré dodržovat několik zásad:

  • jezte teplé, a pokud možno slané snídaně

  • v zimě přidejte dlouhé masové a kostní vývary (několik hodin "táhněte" ve vroucí vodě s cibulí a kořením; pak vše vyndejte, maso nakrájejte a využijte a vývar použijte jako základ polévky s čerstvou kořenovou zeleninou)

  • vynechejte čerstvou zeleninu a ovoce; pokud po nich toužíte, udělejte si z nich teplé rozvary (ovoce) a teplé saláty a přílohy (zelenina – stačí i krátké blanšírování)

  • ke každému jídlu přidejte malou porci kvalitních obilovin nebo semen trav (bulgur, jáhly, kroupy, rýži, pohanku apod.)

  • nezapomínejte na luštěniny (napřed je pořádně namočte, pak po pár hodinách slijte a propláchněte, vařte s kouskem řasy, po uvaření slijte a znovu jednou propláchněte)




bottom of page