Byliny a úprava jídelníčku při léčbě astma
top of page

Byliny a úprava jídelníčku při léčbě astma

Bylinné směsi a doporučení pro podporu při léčbě astmatu, alergií a dalších potíží od předního odborníka v oblasti fytoterapie, tradiční čínské medicíny a přírodní léčby MUDr. Radomíra Růžičky, CSc:

Astma bronchiale je alergické onemocnění, při němž otéká sliznice v dolních dýchacích cestách, které se tím zužují a spolu s tvorbou hustého sklovitého hlenu zabraňují proudění vzduchu a tím i dýchání.

Četnost tohoto onemocnění má v posledních letech vzestupnou tendenci. Astmatický záchvat mohou vyprovokovat vnější i vnitřní faktory, mezi něž patří takzvané alergeny. Například pyly, roztoči, srst domácích zvířat, bodnutí hmyzem, různé látky znečišťující ovzduší, některá léčiva. Z vnitřních příčin je to nejčastěji stres, strach, fyzická námaha, změny teploty, ale i infekce dýchacích cest.

Onemocnění se projevu napětím v hrudníku, nikoli bolestí, ztíženým až těžkým dýcháním, krátkým dechem. Častý je kašel s velmi obtížným vykašláváním. Nejčastějšími potravinami, která onemocnění vyvolávají u citlivých osob, jsou kravské mléko, obilniny, potraviny obsahující plísně (ale i plísňové sýry), arašídy, vlašské ořechy, ryby, vejce, jahody, jižní ovoce. U některých citlivých jedinců mohou vyvolat záchvat i přísady do potravin, zejména konzervační látky typu benzoátů, nebo i potravinářská barviva. K předcházení nemoci se doporučuje konzumovat potraviny s vysokým obsahem vitaminů B skupiny (zelená listová zelenina a luštěniny). K posílení obranyschopnosti pak antioxidanty (A vitamin obsažený v játrech a jeho prekurzor beta karoten, obsažený zejména v mrkvi, žluté a červené paprice, a dále tmavozelené listové zeleniny), C vitamin z citrusů či z kvašeného zelí, šípků, E vitamin (je v sóji a olivovém oleji)

Ke zklidnění přispívá také hořčík z ryb, listové zeleniny, slunečnicových jader, sušených fíků. Pomáhají také nenasycené mastné kyseliny obsažené v tučných rybách (treska, losos, makrela, sled', sardinky) a rybí tuk, neboť mají i protizánětlivé účinky. Pití kávy je dovoleno, neboť kofein je velmi příbuzný teofylinu, jež obsahují četná léčiva proti astmatu.

Z bylinných produktů se osvědčuje kvarcerin, který brání uvolňování histaminu (vyvolávající shora popsaný stav na průduškách), dále pak působí stejně jako např. vitamin C jako antioxidant. K odkašlávání pomáhá lékořice.

Také látky v zeleném čaji mohou omezovat průvodní zánět. Vhodné jsou i žampióny a zejména hlíva ústřičná, která má protialergický efekt.

Vzhledem k spoluúčasti potravinové alergie při déle trvajícím onemocnění se doporučují podávat hořčiny, jako například zeměžluč, hořec žlutý a také tinktura z vlaštovičníku v ředění D 3. Začíná se třikrát denně 15 kapkami a zvolna zvyšuje až do 30 kapek. V alergickém původu onemocnění hrají v patogenezi důležitou roli játra (u čisté alergie, kde jsou postiženy dýchací cesty) a žlučník (u smíšené alergie, kde jsou navíc i kožní projevy). Čistá žlučníková alergie je kožním onemocněním. K jejich posílení je vhodné užívat směs pylu a medu, spolu s vlaštovičníkovou tinkturou.

Vynechat lilkovité plodiny (rajčata, brambory, papriky). Pokud konzumujete brambory, pak je nutné pít celý den po troškách (P. Ferda) jednu lžičku kmínu vařeného 7 minut ve čtvrt litru vody a také při vaření brambor dávat do vody, v níž je vaříme, hodně kmínu.

Z bylinných čajů se osvědčil také list jitrocele, nať bukvice lékařské, semeno fenyklu, mateřídouška, tymián, meduňka, heřmánek a list podbělu. Po 100 g listu podbělu a lipového květu, po 50 g kořene proskurníku, kořene bedrníku, nati slézu, květu bezu černého, nati jablečníku a kořene lékořice, 20 g listu máty peprné. Jednu vrchovatou lžičku směsi přelít sklenicí vroucí vody, půl hodiny nechat vyluhovat.

Jiným je ze stejných dílů po 100 g listu jitrocele, kořene omanu, nati bazalky, po 50 g květu slézu, podbělu, hlohu, větvičky jmelí. Dvě polévkové lžíce směsi dát do 400 ml vroucí vody, vařit 3 minuty, 20 minut nechat ustát, pak scedit. 3x denně 1/4 až 3/4 šálku dle tíže choroby.

Vhodný je i čaj ze 100 g nati rozrazilu lékařského, 50 g nati sporýše lékařského, 50 g nati žindavy evropské, 25 g kořene jehlice trnité, 25 g kořene lékořice. Vrchovatou lžičku směsi spařit 150 ml vroucí vody.


Text z knihy Radomír Růžička „Tradiční čínská medicína v denním životě


Další tipy, zajímavosti a doporučení najdete v kategorii „Články“ – „Byliny, produkty, potraviny a jejich účinky



Ráda Vám doporučím konkrétní byliny a jídelníček přímo pro Vás. Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně.

Kontaktovat mne můžete prostřednictvím emailu – tradicniterapie@gmail.com .



Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře.

bottom of page